Zvezda položila na evropskoj premijeri, Odžo kao stena!

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.10.18. | 20:55

Regland postaje vođa, ali Perperoglu je džoker! Srpski šampion posle velike borbe stigao do dva boda

Pobeda, uz dosta novog materijala za analizu i obradu. Crvena zvezda je položila na evropskoj premijeri u novoj sezoni i na svom terenu nadigrala Ulm rezultatom 88:73 (28:21, 18:22, 16:16, 26:14).

Nije bilo neočekivano, pogotovo jer se sezona tek zahuktava, ali Crvena zvezda ponovo je odigrala utakmicu po sistemu „toplo-hladno“. Na kraju opet sasvim dovoljno da utefteri prvu recku u kolonu evropskih utakmica. Petu otkako je sezona krenula.

Izabrane vesti

I eto, opet se pokazalo da je za pobedu samo bilo potrebno da srpski šampion prebaci igru u veću brzinu. Tačnije, da sistemom prostruji samo malo više čiste energije i odbrana bude mnogo konkretnija. Mnogo veliki uticaj na sam rasplet imao je Stratos Perperoglu, koji je sa pet brzih poena na uvodu poslednje deonice obezbedio Zvezdi mirniji finiš i malo više samopouzdanja. Mnogo su Beograđanima bili važni ti njegovi poeni, jer je gostima tada malo stao šut, posle čega je sve bilo mnogo lakše. 

Dobrom odbranom je Crvena zvezda, uostalom, načela otpor tvrdoglavih gostiju iz grada na Dunavu. Najbitniji deo radnje odigrao se sredinom treće deonice, posle trojke Ismeta Akpinara kojom se Ulm opasno približio (50:47) i delovalo je kao da želi da prelomi utakmicu. Sledeći napad domaćin nije iskoristio, na šta je Gavin Šiling dopisao jedno slobodno bacanje, a  onda... Veliko buđenje! Zvezda je u samo tri minuta sasula jedanaest poena najviše zahvaljujući Reglandu i Odžu. Bili su kao sat. Jedan pod koš, pa drugi snažnim zakucavanjem i onda trojka posle visokog pika. Ulm je posmatrao celu situaciju iz sporedne uloge, a razlika je konačno otišla na tada maksimalnih 13 poena (61:48). Ali, ni tada se igrači Torstena Lajbenata nisu predali. Dvejn Evans je sa pet važnih poena Ulm ostavio u igri, što se ocrtalo kroz poslednju četvrtinu.

Veliko srce ima Majkl Odžo! Konstatovali smo posle Cibone da je momak rođen u Lagosu veliki borac i takav mentalitet ponovo je izneo na parket. Ludački se laktao sa Ajzakom Fotuom i Gavinom Šilingom, a u finišu utakmice baš su njegovi skokovi uneli sigurnost u odbranu, a laki poeni rutinu u napadu. Na kraju je od Odža četrnaest poena i deset skokova.

Velike zasluge za trijumf idu i Džou Reglandu koji polako sve više postaje Zvezdin ključni čovek napada. On je držao ekipu u prvom i pokrenuo je u drugom poluvremenu, a znao je i kako da koristi vrlo dobrog Odža. Večeras je raspoložen bio i Bili Beron. Njegovi poeni iz prvog dela čuvali su rezultatsku klackalicu, već na veliki odmor otišao je sa 13 poena, a do poslednjeg zvuka sirene skupio ih je 19. Stratos Perperoglu je svojim iskustvom pokrio odbrambene nedostatke ekipe, a onda i povukao kada se protivnik zaletao. Mohamed Faje nije bio na ofanzivnom nivou iz prethodnih utakmica, ali je bio jako blizu dabl-dabla sa po osam poena i skokova. 

Imaće Milan Tomić razloga da bude zadovoljan, ali i stvari za razmišljanje. Pomalo začuđujuće deluje da Crvena zvezda pored dobrih skakača u timu rivalu skromnijih mogućnosti dopusti čak četrnaest ofanzivnih skokova i onda lakih poena iz tih situacija... Ali, cela godina pred ekipom je, zapravo, veliki proces i težiće ka tome da svi napreduju kroz svaki naredni izazov.

Zvezda je svom protivniku sama pružala ruku spasa kroz nebrojano situacija tokom utakmice. Prvenstveno nešto slabijim odnosom prema odbrani u reketu, gde su reakcije izostajale ili bile prejake. Samo sa linije slobodnih bacanja Ulm je stigao do deset lakih poena u prvom delu. Poređenja radi, Zvezda je u istom periodu imala samo tri izvedena penala i dva realizovana. Nisu crveno-beli bili na istim talasnim dužinama kod situacija kada se branio reket. Izostala je dobra komunikacija, nije bilo ni pravovremenog istrčavanja sa strane pomoći, što su igrači Ulma pretvarali u lake poene. 

Samo iz reketa u prvom poluvremenu skupili su čak 22 poena (više od pola u tom momentu) i to uglavnom posle asistencija u školskim situacijama, kao onda kada se Džavonte Grin lansirao u NBA stilu i zakucao loptu posle alej-upa. Najveća muka bio je Ajzea Fotu koji je dugo imao laka rešenja i praktično je diktirao Ulmovu igru. Skupio je 16 poena. Ali, kada Zvezda popunila rupe unutar obeleženog prostora i naterala Ulm da traži svoje šanse sa distance, postalo je lakše. Tada su glavne uloge imali Katin Rajnhart i Dvejn Evans, ali je opasnost bila manja. Oni su ubacili po deset koševa. Sve je, praktično zavisilo od Crvene zvezde i njenih dobrih ili loših minuta. Na kraju je upravo Zvezda na dobrom talasu uhvatila zalet za finiš i posle nekoliko odličnih realizacija borbenog Odža privela utakmicu kako se i očekivalo.

CRVENA ZVEZDA - ULM 88:73
/28:21, 18:22, 16:16, 26:14/

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 4.876
Sudije: Paterniko, Papapetru, Ambrosov.

CRVENA ZVEZDA: Regland 17 (6as), Radanov 2, Čović, Perperoglu 14, Nenadić, Lazić 2, Faje 8, Beron 19, Dobrić 6, Simanić 3, Cirbes 2, Odžo 14 (10sk).

ULM: Rajnhart 11, Miler 5, Evans 10, Grin 10, Genter, Tompson 7, Akpinar 6, Bretzel, Ugrai 3, Šiling, Fotu 16, Kremer.

EVROKUP

Utorak:

Lijetuvos Ritas - Unikaha 80:72
Crvena zvezda - Ulm 88:73
Galatasaraj - Andora 84:73
Gdinja - Lokomotiva Kubanj 73:80
Alba - Tofaš 107:91
Valensija - Asvel 84:62

Sreda:

17.00: (2,15) Frankfurt (14,5) Torino (1,80)
19.00: (1,45) Zenit (15,0) Turk Telekom (3,05)
19.00: (6,00) Mornar Bar (20,0) Uniks (1,15)
20.30: (2,30) Limož (14,5) Cedevita (1,70)
20.30: (1,70) Breša (14,5) Monako (2,30)
20.30: (1,25) Trento (14,5) Partizan (4,40)

GRUPA A

GRUPA B

GRUPA C

GRUPA D

Foto: Star Sport


tagovi

EvrokupDžo ReglandBili BeronMajkl OdžoMohamed FajeRajan Tompson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara