Viktor Osimen, Umar Sadik i Keleči Ihenaćo (AFP)
Viktor Osimen, Umar Sadik i Keleči Ihenaćo (AFP)

Afrika podrhtava pred napadom Nigerije: Sadik, Osimen, Denis i drugovi = 82 gola i 37 asistencija

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.12.21. | 14:31

Nemaju Superorlovi zvezdu poput Salaha, Manea i Mareza, ali krasi ih najraznovrsnija napadačka sila na Crnom kontinentu

Senegal sa Sadiom Maneom, Kaliduom Kulibalijem, Eduarom Mendijem kao liderima ima, bar na papiru, najkvalitetniji sastav sa kojim će napasti trofej Afričkog kupa nacija. Egipat se šepuri Mohamedom Salahom kao najboljim igračem Crnog kontinenta, svakako jednim od najkvalitetnijih na plaenti, Alžir uliva strah na pomen Rijada Mareza, Islama Slimanija i Saida Benrame, dok se Obala Slonovače hvali uz Roberta Levandovskog, najboljim strelcem grupne faze Lige šampiona Sebastijanom Aleom, koji je tek onako, usput i najbolji strelac Eredivizije na polusezoni.

NIGERIJA OSVAJAČ KUPA AFRIČKIH NACIJA, KVOTA 8,00

Izabrane vesti

Međutim, od raspucane napadačke horde koju Nigerija dovodi u Kamerun, afričko tlo počinje da podrhtva.

Nemaju Superorlovi u ekipi takvu zvezdu koja bi mogla da stane uz rame sa egipatskim kraljem Mohamedom ili Sadiom Maneom, da se meri sa Rijadom Marezom kada se Sitijevom krilu igra fudbal, niti čoveka koji je blizu Aleovim brojkama koju u Ajaksu ove sezone ima 22 gola i šest asistencija. Ali snaga Nigerije koncentrisana je u napadačkoj raznovrsnosti koji u Africi nema niti jedna selekcija.

Na konačnom spisku od 28 igrača koji je nedavno objavio selektor Augustin Eguavoen, pod odeljkom napadači našlo se čak 11 fudablera. Logično, nisu sve klasični špicevi, dosta je onih krilnih ofanziavaca, ali manje više svima njima je zajednički imenilac to da su od starta sezone imali ozbiljene golgeterske ili plejmejkerske ugole u svojim klubovima.

Za početak, šestorica nastupaju u Ligama petice. Među njima su Viktor Osimen, Emanuel Denis, Taivo Avonji, Keleči Ihenačo, Mouzes Simon i Samjeul Čukvueze.

Osimen je serijama golova na startu sezone dugo držao Napoli na čelu Serije A, a posle peha i preloma jagodične kosti, delovalo je da sigurno propušta Kup nacija. Povratak je bio planiran za februar, međutim pre dvadesetak dana počeo je sa indidividualnim treninzima i uz karbonsku zaštitnu masku trebalo bi da predvodi napad Nigerije u januaru.

Emanuel Denis blista u Premijer ligi, gde je je od dolaska iz Klub Briža za tričavih 4.000.000, počeo i da trese mreže i da pakuje golove. Za šta je sposoban, pokazao je uništavanjem Mančester junajteda sa golom i dve asistencije, a isti učinak imao je i protiv Evertona kada je na terenu proveo svega 26 minuta. Međutim, u taboru Nigerije strahuju da bi Denis mogao da izostane budući da Klaudio Ranijeri i Votford tvrde da je njihov najbolji strelac kasno prijavljen na igrački spisak. Sam Denis je putem objave na tviteru pokazao šta kakvog je stava, istakavši da je ponosan što je dobio poziv da predstavlja svoju zemlju.

Taivo Avonji je jedno od otkrovenja Bundeslige, a 6.500.000 evra koji su uplaćeni na račun Liverpula, sitan je novac za 14 golova i četiri asistencije koji je 24-godišnjak upisao od starta sezone.

Za to vreme, Keleči Ihenačo u Lesteru koji je ove sezone imao ogromnih problema sa povredama, ne beleži impozantne brojke, ali ko je pratio Premijer ligu prethodnih sezona svestan je koliko agilni napadač ume da bude nezgodan za svaku odbranu. Znaju to i članovi Velike šestorke, pošto je postizao bar gol protiv svih, sa izuzetkom Liverpula.

Međutim, neće se Nigerija oslanjati samo na snage iz elitnih evropskih liga, jer se ozbiljna kombinacija iskustva i golgeterske umešnosti krije u španskoj Segundi, belgijskog Župiler Pro ligi, odnosno Saudijskoj Arabiji.

Naravno, Umar Sadik već drugu sezonu zaredom oduševljava igrama u Alemeriji i deluje da je pitanje vremena kada će se preseliti u veći klub. Ove sezone podjednako dobro i postiže i kreira golove, a sa svojih devet golova i sedam asistencija u svim takmičenjima, jedan je od najzaslužnijih što klub iz Andaluzije hita ka Primeri.

Posle dve i kusur godine, u redove Superorlova vratio se i Odion Igalo koji je nezaustavljiv u Saudijskoj Arabiji. Od aktivnih igrača, uz Ahmeda Musu, najbolji je strelac nacionalnog tima sa 16 golova na 36 utakmica.

KOVTE ZA OSVAJAČA KUPA AFRIČKIH NACIJA

Iz belgijskog Genka dolazi četvrti strelac Pro lige, dvometraš Pol Onuaču koji bi mogao da bude naveća vazdušna opasnost Kupa nacija. Da obrazložimo – prošle sezone je od 29 prvenstvenih golova, čak 11 postigao glavom što je učinak kojim nije mogao da se pohvali nijedan fudbaler u Top 10 liga Evrope.

Kup nacija godinama unazad slovi za takmičenje u kojem favoriti umeju da završe takmičenje u grupnoj fazi. Nigerija će kao peti favorit u grupi igrati sa drugim kandidatom za trofej Egiptom, Sudanom i Gvinejom-Bisau. I niko ne nameće moranje da se uzme prvo mesto u grupi, ali sa ovakvim napadom koji je zajedničkim snagama postigao 83 i naemstio 37 golova u svim takmičenjima, sve osim putešestvija bar do polufinala, ne bi moglo da se podvede pod uspeh.

KLUPSKA STATISTIKA NAPADAČA NIGERIJE OVE SEZONE U SVIM TAKMIČENJIMA

Viktor Osimen (Napoli) – 14 utakmica, devet golova, dve asistencije

Taivo Avonji (Union Berlin) - 27 utakmica, 14 golova, četiri asistencija

Emanuel Denis (Votford) – 16 utakmica, osam golova, pet asistencija

Umar Sadik (Almerija) – 21 utakmica, devet golova, sedam asistencija

Odion Igalo (Šabab) – 15 utakmica, 11 golova, jedna asistencija

Pol Onuaču (Genk) – 26 utakmica, 14 golova

Keleči Ihenačo (Lester Siti) - 22 utakmice, četiri gola, sedam asistencija

Samjuel Čukvueze (Viljareal) – 16 utakmica, pet golova

Mouzes Simon (Nant) – 19 utakmica, dva gola, šest asistencija

Ahmed Musa (Karagumruk) – 18 utakmica, dva gola, dve asistencije

Čidera Ejuke (CSKA Moskva) – 18 utakmica, četiri gola, tri asistencije

SPISAK NIGERIJE ZA AFRIČKI KUP NACIJA

Golmani: Maduka Okoje (Sparta Roterdam), Fransis Uzoko (Omonija), Danijel Akpeji (Kajzer Čifs), Džon Nobl (Enjimba Aba)

Odbrana: Leon Balgun (Rendžers), Vilijam Trost-Ekong (Rendžers), Ola Aina (Torino), Kenet Omeruo (Leganes), Zaidu Sanusi (Porto), Čidozi Avazijem (Alanja), Džamilu Kolins (Paderborn), Šehu Abdulahi (Omonija), Olisa Nda (Orlando Pajrats)

Vezni red: Vilfred Ndidi (Lester), Aleks Ivobi (Everton), Džoi Aribo (Rendžers), Frank Onijeka (Brentford), Keleči Nvakali (Ueska)

Napad:Viktor Osimen (Napoli), Taivo Avonji (Union Berlin), Emanuel Denis (Votford), Umar Sadik (Almerija), Odion Igalo (Šabab), Pol Onuaču (Genk), Keleči Ihenaćo (Lester Siti), Samjuel Čukvueze (Viljareal), Mouzes Simon (Nant), Ahmed Musa (Karagumruk), Čidera Ejuke (CSKA Moskva)



tagovi

Afrički kup nacijaKup nacijaNigerijaUmar SadikEmanuel DenisKeleči IheanačoViktor Osimen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara