Fudbaleri Ajaksa (©AFP)
Fudbaleri Ajaksa (©AFP)

Ajaks poslednji put izgubio kod kuće od Groningena 1994.

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.08.22. | 11:57

Holandija: Kopljanici veliki favoriti protiv ekipe sa severa

Već u vreme ručka počinje nedeljni program Eredivizije, duelom novajlija Volendama i NEC-a. Ipak, "glavno jelo" se služi tek od 14.30, kada će Groningen pokušati da iznenadi velikog favorita u vidu Ajaksa, i to na Johan Krojf Areni. AZ Alkmar putuje u Roterdam da se tamo suoči sa Spartom, dok Tvente čeka Fortunu Sitard posle eliminacije Čukaričkog i plasmana u plej-of za grupnu fazu Lige konferencije.

Prošlo je skoro 15 godina otkako je Groningen poslednji put uspeo da ostane neporažen u Amsterdamu. Svaki put kada je posetio glavni grad Holandije od septembra 2007. godine kući se vraćao pognute glave, i retko kada se desilo da je uspevao da postigne utešni gol. Jedinu pobedu nad Ajaksom u gostima Groningen je zabeležio davne 1994, pre 26 godina. U velikoj većini slučajeva igrao je ulogu autsajdera, i u njegovoj poziciji se ništa nije promenilo. U svakom slučaju, aktuelni šampion Holandije gradi novi tim, i logično, ne može od početka da deluje besprekorno.

Izabrane vesti

Takvu činjenicu je pre nedelju dana potvrdila i Fortuna, koja je čitavo prvo poluvreme uspela da drži amsterdamskog velikana na odstojanju. Na kraju su Kopljanici preokrenuli situaciju i zabeležili pobedu, međutim, mora se reći da će neka vrsta potpune fudbalske harmonije verovatno nastupiti tek za nekoliko nedelja, kada strateg Alfred Šrojder usadi bar osnovne elemente svojih ideja u tim. Ukratko, u Sitardu je postalo jasno da Ajaks očigledno ima još mnogo da radi.

14.30: (1,18) Ajaks (7,75) Groningen (13,0)

Groningen je u prvoj utakmici nove sezone igrao na svom terenu protiv novajlije Volendama, i osvojio samo bod. Primtom, imao je dva gola prednosti u odnosu na protivnika. Iako je time prekinuo nelaskavi niz od sedam uzastopnih poraza iz prošle godine, verovatno je zamišljao svetliji rezultat.

Tim sa severa Holandije kao da je potcenio situaciju, pa je premijera za novog stratega Franka Vormuta na klupi tima sa Euroborga bila malo gorka.

"Taj duel nam je ponudio mnogo pozitivnih stvari. Šteta je samo zbog nerešenog rezultata, jer smo imali dovoljno šansi da pobedimo Volendam i stvorimo dobar start", nije želeo da direktno kritikuje učinak svog tima Vormut.

Ajaks je nedavno morao da se nosi sa problemima oko veziste Mohameda Ihatarena, koji nije deo tima zbog ličnih problema. Međutim, ni sam Šrojder nije želeo dalje da komentariše čemu te teškoće vode.

"Zaista ne mogu da vam kažem ništa. U toku su neki razgovori. Nismo načisto. Ne znam šta se dešava. Drago mi je što imam takvog igrača u svom timu, ali sada događaji idu drugom putanjom. Videćemo", zaključio je Šrojder.

Novajlija iz Rendžersa Kalvin Basi odradiće suspenziju zbog crvenog kartona, dok je Setford van stroja zbog povrede šake. Svi ostali su spremni da ih Dušan Tadić povede u boj, protiv ekipe kojoj će nedostajati samo Hoekstra.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

HOLANDIJA 1 - 2. KOLO

Petak

Ekscelzior - Vitese 3:1 (2:1)

/Karšuš 14, 20, Gudmijn 76 - Frederiksen 29/

Subota

Go Ahed Igls - PSV 2:5 (1:3)

/Lindberg 14, Edvardsen 80 - De Jong 3, Simons 45+2, 76, Obispo 45+9, Verman 89/

Emen - RKC 1:1 (0:0)

/Bernandui 58 - Lobete 89/

Utreht - Kambur 0:0

Fajenord - Herenven 0:0

Nedelja

12.15: (3,10) Volendam (3,40) NEC (2,30)

14.30: (1,18) Ajaks (7,75) Groningen (13,0)

14.30: (1,53) Tvente (4,20) Fortuna (6,25)

16.45: (4,00) Sparta (3,45) AZ Alkmar (1,95)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaAjaksGroningen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara