David Neres (Reuters)
David Neres (Reuters)

Ajaks prodao Davida Neresa tamo gde Brazilci cvetaju

Vreme čitanja: 2min | pet. 14.01.22. | 10:04

Brazilsko krilo napustilo Amsterdam

Posle višenedeljnih pregovora, Ajaks je danas i zvanično potvrdio da je prodao brazilsko krilo Davida Neresa u Šahtjor iz Donjecka.

Ukrajinski klub se obavezao da će Ajaksu platiti 12.000.000 evra fiksno za obeštećenje plus dodatna 4.000.000 evra kroz eventualne bonuse, u zavisnosti od učinka igrača.

Izabrane vesti

Neres je došao u Ajaks kao brazilsko čudo od talenta pre pet godina i tada je postao najskuplji igrač u istoriji holandskog fudbala. Ajaks ga je Sao Paulu platio 17.400.000 evra.

U prvih šest meseci se mučio da se aklimatizuje i uklopi ali je već u sezoni 2017/19 pokazao da je pogodak pošto je na 32 prvenstvena meča upisao po 14 golova i asistencija. Eksplodirao je naredne sezone u Ligi šampiona i bio jedan od najboljih pojedinaca u ekipi koja je eliminisala Real Madrid i Juventus i došla do polufinala gde je nesrećno ispala od Totenhema. Neresova vrednost se tada merila u desetinama miliona evra, bilo je zainteresovanih klubova, ali Ajaks nije želeo da ga proda.

Posle toga je usledio pad u formi prouzrokovan teškom povredom kolena, ali i nekim problemima sa ponašanjem van terena. Prošle sezone je dao samo tri gola u prvenstvu, a u međuvremenu je izgubio mesto startera od mlađeg zemljaka Entonija koji ove sezone igra u spektakularnoj formi.

S obzirom da je Ajaks letos na krilo doveo i talentovanog Mohameda Daramija, da su Tadić i Entoni nedodirljivi, a da je ti u Stiven Berhujs, Neres je postao višak u Amsterdamu. Dugo su trajali pregovori sa Šahtjorom i Ajaks je na kraju pristao na ponudu Ukrajinaca koji se nadaju da će Neres vratiti u nekadašnju formu. Tradicionalno, Brazilci igraju dobro u klubu iz Donjecka.

Ajaks će novac od prodaje Neresa uložiti - i pride dodati skoro još toliko - u kupovinu Stivena Bergvajna iz Totenhema. Prva ponuda od 18.000.000 evra je odbijena ali se očekuje da holandski klub izađe sa pojačanom ponudom.


tagovi

Šahtjor DonjeckDavid NeresZimski prelazni rok 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara