Ako može pobeda bez primljenog gola

Vreme čitanja: 2min | čet. 14.11.19. | 10:44

Srbija će probati protiv Luksemburga da prvi put sačuva mrežu u kvalifikacijama

Biće to sedma utakmica u kvalifikacijama. Pretposlednja. Teorija kaže da Srbija još može direktno na Evropsko prvenstvo, doduše, uz malu pomoć „prijatelja“ iz Portugalije. Koji bi morali da se okliznu na jednom od dva preostala meča. A, da, naravno, Srbija pobedi večeras Luksemburg (20.45), a onda i Ukrajinu (nedelja, 15.00).

Međutim, malo ko veruje u taj scenario i u taboru Orlova, a i oko njega. Nije se baš često taj mig sreće okretao ka našem državnom timu. Nego, kako kaže pesma, sreću valja i zaslužiti...

Izabrane vesti

Biće to, dakle, na Marakani sedma utakmica u kvalifikacijama. I prilika da se prvi put završi bez primljenog gola. Uz pobedu, to bi trebalo da bude najvažnija stvar za reprezentaciju Srbije. Jer, poražavajuće zvuči podatak da su na svih šest prethodnih mečeva primili makar po jedan gol. I od „fenjeraša“ Litvanije i u Beogradu (4:1) i u Vilnjusu (2:1), kao i od Luksemburga u gostima (3:1). O tome koliko se tresla mreža protiv Ukrajine (5:0) i Portugalije (1:1, 2:4) da i ne govorimo.

Zaista zvuči čudno da je večerašnji rival, Luksemburg, primio u kvalifikacijama manje golova od Srbije. Naših 13, naspram njihovh 11.

Ako se ova dva poslednja meča u kvalifikacijama vode ujedno i kao generalna proba za očekivani baraž u martu u Ligi nacija sa Norveškom, što će biti utakmica od životnog značaja za reprezentaciju Srbije, onda bi valjalo da se makar večeras, prvi put u kvalifikacijama, sačuva mreža netaknutom. Čisto da se pokaže da umeju Orlovi i to. Kad se baš zainate.

To kratko ćebe u igri Orlova je dovoljno za napad, koji funkcioniše gotovo bez greške. Od Mundijala na ovamo, jedine dve utakmice na kojima Srbija nije postigla gol su bile u Rumuniji u Ligi nacija (0:0) i u Ukrajini u ovim kvalifikacijama (0:5). Ali, zato u defanzivi duva kao na vetrometini. Negde nešto debelo ne štima u organizaciji odbrane, koja se povijala pod pritiscima čak i u Litvaniji i Luksemburgu, gde su uz dosta sreće izborene pobede.

Druga zanimljivost vezana za ovaj pretposlednji duel kvalifikacija je – Aleksandar Mitrović. Sada je već postalo i zabavno pratiti kako srpski golgeter grabi na večnoj listi najboljih strelaca državnog tima. Na poslednjih pet utakmica Orlova, Mitrović je postigao osam golova. Luksemburgu je u gostima dva puta zatresao mrežu. Ovo je idealna prilika da nastavi taj niz.

Pogotovo što će imati veliku podršku s tribina. Davaće je  - deca. Zbog kazne UEFA, Srbija će dočekati Luksemburg bez navijača, ali će zato mesta popuniti dečaci i devojčice do 14 godina. Bila je lepa atmosfera kada su ti mali, a veliki ljubitelji fudbala nakrcali tribine stadiona Partizana u Ligi Evrope. Da vidimo koliko će biti talični Orlovima...

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Sreda

Grupa B
20.45  (1.15)  Srbija  (7.75)  Luksemburg  (18.00)
20.45  (1.02)  Portugalija  (20.00)  Litvanija  (45.00)

(FOTO: Reuters)

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara