Alaves iz penala u 129. minutu ušao u Primeru: Levante platio čuvanje nule, Sedlar i Maraš u španskoj eliti

Vreme čitanja: 2min | ned. 18.06.23. | 00:06

Tim iz Baskije u dramaričnoj završnici produžetka stigao do dragocenog gola (1:0)

Tri sata borbe kroz dve utakmice finala baraža, nije bilo dovoljno da Aleves ili Levante postignu gol. Nije bilo dovoljno ni dodatnih 30 minuta, ali je u dramatičnoj nadoknadi vremena Rober Pijer igrao rukom i poklonio penal gostima koji je Asier Viljalibre u 129. minutu pretočio u gol vredan plasmana kluba iz Baskije u elitu (1:0).

Remi mirnih mreža na stadionu Alavesa doneo je minimalnu prednost Levanteu pred revanš (klub iz Valensije uz nerešen ishod u revanšu i produžecima bi se plasirao u viši rang zbog boljeg plasmana u ligaškom delu), te je domaćin revanš dolekao u situaciji da ukoliko ne primi gol ima zagarantovano mesto u eliti u predstojećoj sezoni, međutim do plasmana u Primeru morao je da preživi 90 minuta revanša i još pola sata borbe u produžecima.

Izabrane vesti

Imao je domaćin povoda da podigne gard da čeka protivnika, dok su sa druge strane, svesni da tokom dva sata borbe moraju da postignu makar gol, gostujući igrači kako je vreme odmicalo intenzivirali pritisak. Hladio se već šampanjac u Valensiji tokom poslednjih 15 minuta borbe, Baski su krenuli na sve ili ništa, a ofanziva im se isplatila u poznom periodu sudijske nadoknade kada je Viljalibre, napadač na pozajmici iz Atletik Bilbaa, šestim golom u plavo-belom dresu vratio Alaves u elitu posle samo godinu dana provedenih u Segundi.

Gol u 129. minutu uticao je da Alaves uz Granadu i Las Palmas ponese epitet povratnika u Primeru u kojoj će odigrati 18. sezonu od osnivanja, a značajnu ulogu u timu poneli su i srpski internacionalci Aleksandar Sedlar i Nikola Maraš. Za razliku od Sedlara koji je fenomenalno komandovao odbranom večeras, Maraš je zbog povrede saigrače podržao sa tribina, ali će u večeri između subote i nedelje imati poseban razlog za slavlje jer je plasmanom u viši rang automatski ispunio klauzulu iz ugovora o pozajmici iz Almerije kojom je predviđeno da Alaves otkupi njegov ugovor.

Mogli su gosti da do pobede stignu i znatno renije, imali su veliki broj odličnih pretnji preko De la Fuentea, Rebaha i Sile, a nerealizovane pretnje mogao je da kazni Levante čiji su igrači dva puta pogađali prečku. Na kraju, više rizika donelo je timu iz Baskije šesti plasman u Primeru u klupskoj istoriji, dok je Luis Garsija Plaza potvrdio da je stručnjak za plasman najbolje špansko društvo, pošto je večeras ponovio uspeh koji je već postizao sa Majorkom i Hetafeom.


tagovi

AlavesLevantePrimeraŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara