Ale postiže prvenac za Ajaks (©AFP)
Ale postiže prvenac za Ajaks (©AFP)

Aleov prvenac i nova asistencija u senci Huntelara, sile koja se iznenada pojavljuje i rešava problem (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.01.21. | 22:04

Legendarni holandski golgeter ušao u 89. minutu i sa dva gola slomio Tvente

Umalo da Ajaks prospe bodove i u Entšedeu. U 16. kolu Eredivizije Tvente je desetak minuta pre kraja pogodio za 1:1 i nagovestio treći vezani remi amsterdamskog velikana, ali Erik Ten Hag je na klupi imao Klas-Jana Huntelara. Popularni Lovac je ušao igru u samoj završnici, za par desetina sekundi vratio vođstvo gostima, a koji minut kasnije novom potvrdom golgeterske umešnosti dokusurio rivala i postao prvi čovek u istoriji holandske elite koji je ušao na teren u 89. minutu i postigao dva gola - 1:3.

Ajaks nije demonstrirao ubedljivo izdanje u Entšedeu, bio je daleko od ovosezonskog proseka od 3,5 golova na mečevima Eredivizije, ali je posao uspešno obavljen. Mini serija od dva remija je prekinuta protiv Tventea i sa celim plenom u torbi Kopljanici se u Amsterdam vraćaju bezbrižni uz povratak na tri boda suficita u odnosu na najbližu konkurenciju koja želi da im preotme čelo tabele, Fajenord i Vitese.

Izabrane vesti

Kada zavredite epitet najskupljeg pojačanja u istoriji holandskog fudbala, kao što je slučaj sa Sebastijanom Aleom, onda se od vas očekuje munjevit doprinos. U tom maniru je Francuz počeo da se isplaćuje Kopljanicima – asistencija za bod protiv PSV-a za 45 minuta na terenu, pa prvenac u drugom nastupu i to za svega sedam minuta igre. I to iz prvog udaraca ka protivničkom golu otkako je stigao u Amsterdam!

Centrirao je Entoni, a nekadašnji fudbaler Ajntrahta pokazao da će rivalima u Erediviziji pretiti konstantna vazdušna opasnost. Ove sezone Ale je na 16 premijerligaških nastupa za Vest Hem učestvovao u tri gola, a već posle prve dve utakmice u Erediviziji ima gol i dve asistencije. A danas je mogao da ih upiše još nekolicinu.

Desetak minuta po startu drugog dela nesebično je proigrao Kvinsija Promesa koji se malo i obrukao iz povoljne pozicije, a samo dva minuta kasnije nekoliko desetina centimetara mu je nedostajalo za novi pogodak glavom. Loptu mu je poslao Dušan Tadić od kojeg se ponajviše očekuje da hrani loptama 22.500.000 evra plaćenog golgetera.

Tvente je par minuta ranije zatresao mrežu Andrea Onane, ali je pogodak poništen zbog ofsajda Kvinsija Meniga, ali su Crveni desetak minuta pre kraja uhvatili na spavanju odbranu Ajaksa. Posle jednog kornera Rajan Gravenberh je poprilično nespretno intervenisao, a kaznio ga je 23-godišnji štoper Hulio Plegesuelo prvim golom u elitnom rangu neke od evropskih liga.

Ali večeras je po ko zna koji put potvrđena teza da vrhunskim golgeterima nije bitno koliko će vremena provesti na terenu. Legendarni Klas-Jan Huntelar se u 89. terenu ukazao na terenu, za Ajaks kao sila koja se odjednom pojavljuje i rešava problem, a za Tvente kao najgori košmar. Dva pogtka u prva tri minuta na terenu. Prvi na asistenciju sjajnog Alea, a naredni šmekersim bockanjem lopte posle dodavanja Labjada.

EREDIVIZIJA - 16. KOLO

Utorak

Vitese - Utreht 1:0 (1:0)

/Doeki 26/

Herakles - Emen 4:0 (2:0)

/Bakiš 26, 44, 64, Vloet 87/

Sreda

PSV - AZ Alkmar 1:3 (0:2)

/Maks 59 - Kopmeiners 31, 39, Stengs 90/

Den Hag - Venlo 1:4 (0:1)

/Burard 65 - Đokomakis 6pen, 58, 68, 86pen/

Fortuna Sitard - Sparta 0:1 (0:0)

/Taj 57/

Fajenord - Zvole 1:0 (0:0)

/Sinistera 66/

Četvrtak

Herenven - RKC 1:1 (1:0)

/Ferman 7 - Van der Vene 56/

Tvente - Ajaks 1:3 (0:1)

/Plegezuelo 84 - Ale 7, Huntelar 90, 90+2/

Viljem II - Groningen (u toku)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Dušan TadićSebastijan AleAjaksTvente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara