Amer Gojak (©Reuters)
Amer Gojak (©Reuters)

Amer Gojak pred Beograd: Zvezda ima naviku pobeđivanja, ali Dinamo je najveći klub na Balkanu, a Fradi na tom putu

Vreme čitanja: 4min | čet. 06.10.22. | 08:29

“Ferencvaroš godinama gradi svoju priču i ne bi bilo iznenađenje da uzme neko od prva dva mesta u grupi”, dodaje bivši igrač Modrih, sada uzdanica mađarskog šampiona, u kratkom razgovoru za Mozzart Sport

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle dva poraza na startu grupne faze Lige Evrope, Crvena zvezda će u trećoj rundi ugostiti ekipu Ferencvaroša. Prvak Mađarske je grupnu fazu otvorio na fantastičan način. Prvo je na savladan turski sa Trabzon 3:2, a potom je na na stadionu "Luj Drugi" savladan Monako sa minimalnih 1:0. Dovoljno da se upiše šest bodova i napravi značajan korak ka prolasku u nokaut fazu. Pred Fradijem su sada dva ključna meča za plasman u narednu rundu, protiv šampiona Srbije, kojem će takođe predstojeći susreti umnogome odrediti dalju evropsku sudbinu.

Izabrane vesti

Jedan od igrača koji polako, ali sigurno izrasta u vođu ekipe iz Mađarske je Amer Gojak. Reprezentativac Bosne i Hercegovine jedan je od petorice novajlija koje je Ferencvaroš angažovao ovog leta. Došao je iz zagrebačkog Dinama za poslednjeg dana prelaznog roka za 1.000.000 evra i zasad ostavlja veoma dobar utisak. Gojak je za Mozzart sport govorio o predstojećim duelima protiv Crvene zvezde, svestan da je srpskom šampionu ovo poslednja šansa da uhvati priključak za plasman dalje.

Verujem da je utakmica jako bitna za Zvezdu, ali je isto tako bitna i za nas. Veoma dobro smo krenuli u ovo takmičenje. Imamo dve pobede u grupi koja je sve samo ne slaba i želimo nastaviti u istom ritmu i što pre osigurati plasman u sledeći krug. Moja očekivanja su uvek velika, želimo pružiti dobru igru i pobediti u ovoj utakmici“, započeo je Gojak razgovor za Mozzart sport.

Kada je na žrebu izvučena grupa, prvi utisci su bili da je poprilično ujednačena, s tim da su se nekako najviše šanse za prolazak davale Monaku i Crvenoj zvezdi. Ipak, nakon dva kola Ferencvaroš je dao svima do znanja da ima ozbiljan tim, rešen da ne bude samo posmatrač u grupnoj fazi. Dve uvodne pobede su definitivno to potvrdile, iako deo javnosti smatra da je Fradi premašio očekivanja.

Možda to nekome deluje tako, ali Ferencvaroš već godinama gradi svoju priču i ne bih se složio da je to bilo neočekivano. Vrlo dobro smo svesni svojih kvaliteta i ovi rezultati su u skladu s time. Ne smatram da bi bilo iznenađenje da Fradi uzme neko od prva dva mesta u grupi, pogotovo iz trenutne pozicije u kojoj imamo šest bodova u dve utakmice“.

Svestan je Gojak da će njegovom timu biti jako teško u Beogradu, s obzirom na važnost meča za Zvezdu. Pride, ispunjen stadion će biti dodatan motiv za domaće.

Ta atmosfera na Marakani je nešto o čemu se uvek priča i jasno je da će to biti jak adut za domaćina. Međutim, mi smo svi iskusni igrači koji smo prošli takve atmosfere i stadione tokom karijera i ne bi trebalo da bude presudan faktor. Ne igraju navijači već igrači“, samouvereno će Gojak, koji je istakao i najveće prednosti crveno-belih.

Zvezda je posložena ekipa koja ima naviku pobeđivanja. Imaju mentalitet pobednika, baš kao i Dinamo u kojem sam igrao pre dolaska ovamo. Pred svojom publikom znaju da budu jako neugodni i u stanju su pobediti svakoga. To moramo da imamo na umu.

Ovom 25-godišnjem vezisti nije prvi put da igra grupnu fazu UEFA takmičenja. Sa Dinamom, čije je boje branio od 2015. godine, igrao je i Ligu šampiona, a upravo zagrebačke Modre u Ljutice Bogdana smatraju za najvećeg Zvezdinog rivala u trci za status najmoćnijeg kluba na Balkanu. A, gde je tu Ferencvaroš?

Mislim da je svima jasno kako je Dinamo najveći klub na ovim prostorima. Rezultatski niko ne može da se meri sa onim što je Dinamo napravio i što svake godine iznova radi. Evo, u ovoj sezoni igraju u Ligi šampiona. Imaju najbolji start u istoriji lige i praktično su već osigurali novi naslov prvaka. U Zagrebu imaju jedan veliki problem, a to je stadion. S novim Maksimirom to bila još jedna kategorija više. Ferencvaroš vidim na dobrom putu da sledi uspehe Dinama i to vrlo brzo. Imaju odlične navijače, sjajan stadion, viziju i volju da to učine“.

Koliko su uopšte u Budimpešti pratili Zvezdu i da li videli neke promene otkako je Miloš Milojević zamenio Dejana Stankovića na klupi?

Moram da priznam da nisam previše pratio. Pogledao sam tu i tamo neku utakmicu poput one protiv Makabija u kojoj je ispala na nesrećan način. Zato mi je jako teško uporediti vreme pre Milojevića sa ovim sada“.

Ferencvaroš igra u fantastičnoj formi. U poslednjih osam utakmica, upisali su sedam pobeda i svega jedan poraz, i to minulog vikenda od Kečkemeta. U većini njih Gojak je imao zapaženu ulogu, te je jasno da se bez problema uklapa u ekipu koja i ove sezone ima najveće ambicije u šampionatu. Odigrao je 12 utakmica i postigao dva gola.

Zaista sam se sjajno uklopio u ovu sredinu. Mađarska puno ulaže u fudbal i to se vidi na svakom koraku. Novi stadioni, klubovi koji su svake godine sve jači i liga koja napreduje. Sretan sam i zadovoljan svime što sam zatekao ovde u Budimpešti“, ističe Gojak

Adama Traore, Tokmak Nguen, Franka Boli su se sa zada istakli kao najopasniji igrači Fradija... A ko je od novih saigrača najviše impresionirao Gojaka i šta su najveći kvaliteti tima?

Svi ti igrači koje ste nabrojali su jako kvalitetni i opasni za protivnika. Klasom zaslužuju da budu deo Ferencvaroša i stvarno mislim kako sam dobro izabrao što sam došao u Budimpeštu. Najveći kvalitet je ekipa u celini. Imamo izražen timski duh na terenu i to se najbolje videlo po našim rezultatima. Nije lako dobiti Monako u gostima, odnosno Trabzon kući... To mogu samo karakterne ekipe, a Ferencvaroš je upravo takav tim“, završio je Gojak razgovor za Mozzart sport.



tagovi

Amer GojakDinamo ZagrebFerencvaroš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara