(©Printscreen)
(©Printscreen)

Anhel Labruna - čovek koji povezuje River i Platense

Vreme čitanja: 6min | sre. 12.10.22. | 23:05

Argentinska Liga profesional: Meč na Monumentalu budi sećanje na legendu oba kluba. Šampion i dalje u igri za odbranu trona, ali mora da čeka kikseve Boke, Rasinga i Atletiko Tukumana

Argentinsko fudbalsko prvenstvo se bliži kraju, a noćas (02.30) se u Buenos Ajresu na stadionu Antonio Vespučio Liberti, popularnom Monumentalu, u meču 25. kolo sastaju dve komšijske ekipe, River Plejt i Platense. Milioneri nastavljaju u potrazi za prvom pozicijom, toliko da ne znaju za poraz u četiri od poslednjih pet mečeva, dok El Kalamar nije pobedio u pet utakmica zaredom i u ozbiljnom je padu na prvenstvenoj tabeli.

Očigledno da je River Plejt bio van borbe za titulu zbog promenljive forme tokom većeg dela Lige profesional. Stigavši do poslednje deonice u prvenstvu, tim je ponovo ušao u trku za titulom, ali s malim šansama, mora da čeka kiksve vodećeg trija, Boke, Rasinga i Atletiko Tukumana.

Izabrane vesti

Milioneri zauzimaju četvrto mesto sa 41 bodom, i trenutno ima četiri boda manje od lidera i najvećeg rivala Boke Juniors. Pored toga, tim sa Bombonjere ima jednu utakmicu manje, što im čini stanje veoma komplikovanim. Sa samo tri kola do kraja kampanje, River mora da bude savršen od sada do kraja takmičenja ako želi da zadrži šanse za odbranu trofeja.

02.30: (1,40) River Plejt (4,50) Platense (8,50)

Za to je potrebno da održi kontinuitet koji je stekao u predhodnim kolima, pošto je u poslednjim mečevima zabeležio tri uzastopne pobede. Njihova kampanja sada broji 12 pobeda, pet remija i sedam poraza, najbolji napad u ligi sa 38 postignutih golova i jednu od najboljih odbrana, koja je primila samo 18 golova. Ipak, to je za njih veoma veliki broj poraza u celom takmičenju. U poslednjim mečevima su se istakli u defanzini, odigrali su tri meča bez primljenog gola.

River Plejt je kod kuće rangiran tek kao 15. tim u argentinskom šampionatu, sa šest pobeda, četiri poraza i remijem. Mnogo puta je bio iznenađen na Monumentalu, ali bi noćas taj veoma agresivan model igre koji zagovara Marselo Galjardo, trebalo da donese bodove.

Nedavno je gostovao Patronatu na stadionu Presbitero Bartolome Grelja i pobedio je sa 1:0 golom preko Migela Anhela Borhe čime je bilo jasno da sva tri poda idu u Buenos Ajres.

Sa Encom Perezom u nedoumici, Marselo Galjardo će noćas izvesti svoj najbolji tim koji ima na raspolaganju kako bi nastavio pobednički niz i protiv Platensea. Uzimajući u obzir učinak svojih igrača, El Munjeko bi se u principu zadržao na baze jedanaestorice koja dolazi od pobede nad Patronatom. Ali popularni strategy to ovoga puta neće moći da ponovi, s obzirom na to da, kapiten i ključni igrač Rivera, ima problem sa zglobom koji ga dovodi u neizvesnu poziciju za meč protiv Platensea. Iako će ga Galjardo čekati do poslednjeg trenutka, već razmišlja o nekim alternativama.

Tu se pojavljuje Santjago Simon koji bi mogao da uđe na Perezovo mesto kako bi održao taktičku zamisao, dok je druga opcija da Leandro Gonzales Pirez zaigra i tako uspostavi liniju od pet defanzivaca. U svakom slučaju, ono što se čini kao činjenica u slučaju da Perez ne bude spreman, je da će Nikolas de la Kruz i Agustin Palavesino biti zaduženi da podele zadatke veznog reda kako bi upravljali nitima igre. Druga nepoznanica koja se pojavljuje u Riveru u ovom trenutku je da li će Pablo Solari ostati u početnoj postavi ili će ga zameniti Lukas Beltran, koji se već oporavio od mišićne nelagodnosti u tetivi.

23.55: (1,95) Independijente (3,35) Barakas (4,20)

S druge strane, Platensea je već pet mečeva bez pobede u prvenstvu Argentine, pa je sa devetog pao na 15. mesto. Među 24 odigrana kola, 7 puta su pobedili, 10 remizirali i još 7 izgubili. Dakle, tim rezultatima je osvojio 31 poen. U poslednjem meču, Kolon je gostovao na stadionu Siudad de Visente Lopez odakle je odneo sav tri boda. Prvi gol postigli su gosti u 73. minutu utakmice. Platense je izjednačio u 87. minutu, međutim, Sabalerosi su na kraju odneli čitav plen pogotkom Ramona Abile u poslednjem minutu meča.

Pored svega toga, Monumental će noćas biti poprište ukrštanja dva kluba koja povezuje veliko sećanje na Anhela Labruna, legendu koja objedinjuje priče o Riveru i Platenseu, dva kluba koja čuvaju sjajne uspomene na ovog legendarnog napadača. Radi se o tome da Labruna ne samo da je najbolji strelac i jedan od najvećih idola u istoriji Milionera, već ima i jaku vezu sa Hobotnicama iz Visente Lopesa, tačnije Savedre, odakle je klub potekao.

Poznato je da je Labruna u Milionerima proveo više 20 godina bez prekida. Bio je deo čuvene La Makine iliti Mašine i osvojio je čak 16 titula kao fudbaler. Sa 293 gola koje je postigao u 516 utakmica odigranih za River između 1939. i 1959. godine, postao je najbolji strelca svih onih koji su ikada nosili dres sa crvenom trakom preko grudi.

Uprkos sjajnoj karijeri koju je imao u timu iz Nunjeza, njegova igračka karijera, zbog različitih okolnosti, nije bila u Riveru. El Feo je 1961. godine preuzeo mesto trenera u Platenseu, koji je tada igrao u Primeri B. Zbog nedostatka igrača, morao je da odigra dve utakmice u dresu Kalamara, što su mu bile poslednje dve kao profesionalnog igrača, 19. i 28. avgusta, protiv Tigrea i Sentral Kordobe iz Rosaria. Sudbina je htela da se Labruna povuče sa dresom kluba kojem je u prošlosti postigao čak 26 golova, što je najveći broj od jednog fudbalera protiv nekog tima u argentinskom fudbalu.

Pre nego što je stigao u River kao trener, popularni Anđelito ispisao zlatnu stranicu u istoriji Platensea. Bilo je to 1967. godine kada je uspeo da odvede svoj tim do polufinala Metropoliten turnira, i bio je na pragu finala kada je poražen od Estudijantesa isto tako legendarnog Osvalda Zubeldije. Uprkos tome, ostao je u sećanju navijača Hobotnica kao jedan od najboljih trenera u istoriji.

Između 1968. i 1970. godine, Labruna je imao svoju prvi angažman kao trener Milionera, ali bez većih uspeha i osvojenih trofeja. Njegov drugi mandate na čelu tima iz Nunjeza bio je kada je preuzeo dužnost 1975. i prekinuo 18-godišnju sušu pobedom na Metropoliten i Nasional turnirima te godine. Do 1981. godine osvojio je ukupno šest titula, uključujući i gore navedene: Mitropoliten 1975, 1977, 1979. i 1980. i Nasional 1975. i 1979. godine.

Za trenutnog trenera Marsela Galjarda, kaže se da je najveći pobednik u istoriji Rivera, zajedno sa Anhelom Labrunom. Anđelito se dugi niz godina nalazio na vrhu ove liste, zahvaljujući 22 titule stečene kao igrač i trener. El Munjeko izjednačio sa njim 18. decembra 2021. godine, trofejom nacionalnog šampiona protiv Kolona. Ukupno, Galjardo ima osam titula kao fudbaler i 14 kao menadžer Rivera.

Početkom ove 2022. godine, Milioneri i Hobotnice su se sastali u prijateljskom kupu pre početka sezone, nazvanom Kopa Labruna, u čast legendarnog fudbalera i trenera, a učesnici su bili nekadašnji igrači koji su nosili dresove obe ekipe.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

ARGENTINA 1 – 25. KOLO

Sreda

Aldosivi - Banfild u toku

Himnasija la Plata - San Lorenco u toju

Sarmijento - Boka Juniors u toku


23.55: (1,95) Independijente (3,35) Barakas (4,20)

Četvrtak

02.30: (1,40) River Plejt (4,50) Platense (8,50)

21.30: (2,40) Velez (3,00) Taljeres (3,30)

23.55: (2,65) Godoj Kruz (3,00) Argentinos Juniors (2,90)

23.55: (2,20) Lanus (3,10) Patronato (3,60)

Petak

02.30: (1,85) Atletiko Tukuman (3,45) Rosario (4,50)

02.30: (2,65) Njuels Old Bojs )3,00) Tigre (2,90)

21.30: (3,25) Kolon (3,20) Rasing (2,30)

23.55: (2,15) Defensa i Hustisija (3,10) Union Santa Fe (3,80)

23.55: (1,90) Urakan (3,35) Estudijantes (4,40)

Subota

02.30: (2,50) Arsenal Sarandi (2,95) Sentral Kordoba (3,20)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

River PlejtArgentina 1ArgentinaPlatense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara