Ovako je bilo na Mundijalu u Rusiji
Ovako je bilo na Mundijalu u Rusiji

Anketa: Ko je u Srbiji za VAR? Partizan i Zvezda na istoj strani, jedan Tončev protiv, jedan uzdržan

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.09.18. | 08:44

Čak 13 od 16 superligaša ocenilo da je za uvođenje tehnologije u naš fudbal

Kad je pre više od godinu dana pokrenuo Partizan zvaničnu inicijativu za uvođenje tehnologije u srpski fudbal, predstavnici superligaška i prvoligaša su istog sekunda odbacili tu ideju. Kako se u međuvremenu broj sudijskih previda na utakmicama elitnog ranga drastično povećao, izgleda da su čelnici klubova, bar onih iz elitnog ranga, promenili mišljenje. I sad je njih 13 za to da VAR presuđuje da li je, primera radi, penal, ofsajd, start za crveni...

Povod je odjek sa 158. večitog derbija u kome čak i da je uveden ne bi presuđivao VAR, već gol-tehnologija, pošto odokativno niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da li je izjednačujući pogodak Ričmonda Boaćija u Humskoj 1 regularan, kao što ne može da tvrdi i da nije. Sad, da li će najpre biti posegnuto za VAR sistemom ili gol-tehnologijom manje je bitno od saznanja da su čelnici klubova Superlige najavili zaokret. Bar u javnom nastupu. Videćemo kako će biti kad i ako se o ovome bude zvanično diskutovalo.

Izabrane vesti

Tek, u anketi Informera čak 13 o 16 čelnika klubova elitne divizije je reklo da je ZA uvođenje VAR-a, dvojica su bila protiv (predstavnici Zemuna i Radnika), dok je niški Radnički uzdržan.

Pomenuti dnevnik je anketu počeo od večitih, čiji su stavovi, izgleda, najzad usaglašeni.
Partizan je još početkom prošle sezone tražio uvođenje VAR tehnologije, ali nisu svi klubovi prihvatili. Tražili smo to i ove sezone. Ukoliko je to skupo, onda možemo da uvedemo bar gol-tehnologiju, koja je jeftinija. Odluka je na FSS i drugim klubovima da prihvate“, predočio je Miloš Vazura, generalni direktor Partizana.

Da se ne bi vodile polemike kao posle poslednjeg derbija...

Mada su u početku bili protiv, o čemu svedoče i izjave trenera Vladana Milojevića, na Marakani su protokom vremena zauzeli drugačiju poziciju.
„Svi u Crvenoj zvezdi smo za uvođenje VAR, treba da pratimo evropske trendove. To je spinovanje javnosti koje plasira Partizan, da oni jesu za, a mi nismo. Ne pitamo se ni oni ni mi, to treba da bude odluka FSS. Mislim da srpske sudije uopšte nisu problem, imamo dobre sudije“, ocenio je Zvezdan Terzić, generalni direktor Crvene zvezde.

Darko Jevtić u ime Vojvodine, Dragan Simović iz Spartaka, Nenad Mirosavljević iz Čukaričkog, Nenad Milovanović iz Mladosti, Goran Grkinić iz Voždovca, Bojan Filipović iz Napretka, Goran Antić iz Proletera, Lazar Vještica iz OFK Bačke, Dragan Antić iz Dinama, kao i Ivica Kralj iz Mačve, takođe su se izjasnili za neophodnost uvođenja VAR tehnologije. Za istu je i direktor Rada Uroš Tošić, uz malu opasku.
Rad je za uvođenje VAR tehnologije, ali ako je cena pola miliona evra, onda je to teško izvodljivo. Ima mnogo prečih stvari, ulažemo u omladinsku školu, u stadion, teren... Ako bi FSS to finansirao, ali ne od para koje dobije od UEFA za ulaganje u fudbal, već od nekih sponzora, onda može“, smatra Tošić.

Dijametrano suprotni stav zauzeli su predstavnici Zemuna, Miloš Bogdanović i Radnika, Stanislav Tončev, izjasnivši se – PROTIV.
Mislim da je suđenje u ovoj sezoni na visokom nivou i da nema potrebe da se potencira VAR tehnologija. Sad nije momenat, ne znam koliko to klubovi finansijski mogu da isprate. Teško je bilo ugraditi reflektore, loši su nam stadioni, imamo mnogo stvari koje pre moramo da rešimo“, smatra Stanislav Tončev iz Radnika.

Kako je ovo izjašnjavanje nalik onom u Skupštini, ima i uzdržanih. Jedini takav je Ivica Tončev, prvi čovek Radničkog iz Niša.
Nismo razmišljali o VAR tehnologiji. Postoje organi u Srbiji koji određuju pravila. Ima mnogo ljudi koji su plaćeni da donose takve odluke, oni bi trebalo da se pitaju. Ne igra se fudbal u Srbiji zbog Zvezde i Partizana. Baš mene briga da li je na derbiju bio gol ili nije“, rekao je Tončev za Informer.

Vaše mišljenje?

FOTO: Action images, Star sport


tagovi

VAR sistemVAR tehnologijaMiloš VazuraZvezdan TerzićUroš TošićStanislav TončevIvica Tončev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara