Slavlje Gabrijela posle drugog gola (©Reuters)
Slavlje Gabrijela posle drugog gola (©Reuters)

Arsenal precrtao Vest Hem, gledaćemo foto-finiš za Ligu šampiona: Dva mesta i tri londonska kluba! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.05.22. | 19:29

Čelsi u najboljoj poziciji, Totenhem sa najtežim rasporedom, Arsenal u boljoj formi od gradskih rivala, ali imaće dosta posla

Arsenal ne odustaje od Lige šampiona, čak ni od trećeg mesta! Posle goleade sa Čelsijem (4:2) i lekcije Mančester junajtedu Ralfa Rangnika (3:1), Tobdžije Mikela Artete položile su još jedan važan ispit i savladale Vest Hem u gostima rezultatom 2:1 (1:1) čime su istakli kandidaturu za treću poziciju na tabeli Premijer ligi, što je na početku sezone, posle ona tri vezana poraza bez postignutog gola bilo u domenu najluđih snova...

Interesantno, Arsenalu su pobedu doneli štoperi! Obojica glavom, obojica posle prekida, s tim da je Rob Holding to uradio posle direktnog centaršuta Bukaja Sake, da bi Gabrijel početkom drugog poluvremena to učinio posle odbitka i kraće igre. Ali, završnica je bila čista, glavom i neodbranjivo. Uzbudljiv meč u Londonu upotpunio je Džerod Bouen golom u samoj završnici poluvremena na centaršut Vladimira Coufala sa desnog boka uz veliku grešku odbrane Arsenala. Svakako, Tobdžije su zasluženo slavile i tokom utakmice bile mnogo bliže pobedi, jer su imale i propustile još nekoliko dobrih prilika...

Izabrane vesti

Arsenalova pobeda u gradskom derbiju znači i da ćemo u poslednje četiri utakmice gledati foto-finiš trke za Ligu šampiona u kojoj će se naći tri londonska kluba. Uz Arsenal naći će se još Čelsi i Totenhem. Dva mesta, tri kluba i pet bodova razlike između njih.

Uprkos iznenađujućem porazu od Evertona koji mu definitivno ne leži, Čelsi je u ovom odnosu snaga u apsolutno najboljoj poziciji u odnosu na konkurenciju. Ima najviše bodova (66), tri više od Arsenala i pet od Totenhema, uz najbolju gol razliku (+39) što se prvo gleda u slučaju da dva ili više kluba imaju isti broj bodova na kraju sezone. Tobdžije su u tom pogledu trenutno najslabije (+14), dok je Totenhem na +20.

Gledajući i raspored Čelsi bi bar na papiru trebalo da ima najlakši posao. Sledeće nedelje na Stamford Bridž dolazi Vulverhempton koji teoretski još juri plasman u Evropu, ali je u seriji od tri poraza, četiri u prethodnih pet rundi pa tako još ne može da materijalizuje veliki pad Vest Hema koji je u poslednja četiri kola uzeo samo jedan bod. Prošlogodišnji šampion Evrope četiri dana kasnije ide na noge Lidsu kome gori pod nogama u borbi za opstanak – trenutno zajedno sa Barnlije ima dva boda više od Evertona koji je prvi ispod crte –, dok Čelsi za 14. maj ima zakazano finale FA kupa sa Liverpulom. Do kraja prvenstva ekipa Tomasa Tuhela ima još dva meča kod kuće, protiv Lestera 19. i Votforda 22. maja. Oba rivala nisu u preteranoj poteri za bodovima, pošto je prvi ispao iz kombinacije za Evropu, dok je drugi praktično već u Čempionšipu.

Gledajući raspored najteži posao ima Totenhem. Sve oči biće uprte na još jedan gradski derbi, ovog puta komšijski susret severa Londona između Totenhema i Arsenala na Vajt Hart Lejnu 12. maja. To je pet dana pošto tim Antonija Kontea gostuje Liverpulu kome je svaka pobeda važna jer još juri da otme titulu Mančester Sitiju. Dakle, sve bi moglo da bude mnogo jasnije posle tog sudara Totenhema i Arsenala, mada i posle toga ima da se igra. Totenhem do kraja ima Barnli koji traži opstanak sa Lidsom i Evertonom, dok za kraj ima gostovanje “drugoligašu“ Noriču.

Što se Arsenala tiče, imaće i igrači Mikela Artete pune ruke posla do kraja. Posle Vest Hema sledi sedmodnevni odmor, pa na Emirejts stiže Lids, potom sledi Totenhem, a onda vezano gostovanje Njukaslu. I na oproštaju sezone Everton kome će možda bod ili pobeda biti od krunske važnosti za opstanak. Dakle, ne tako lak raspored. Ali, Arsenal je u daleko najbolljoj formi od rivala iz glavnog grada. Vezao je tri pobede, Čelsi je u haotičniom stanju i u poslednja četiri kola pogubio je osam od dvanaest bodova, dok je Totenhem sigurnom igrom protiv Lestera podigao samopouzdanje i na noge Liverpulu ide u mnogo boljem raspoloženju nego proteklih sedmica.

Da Čelsi nije u ovakvom rasulu, verovatno bi bilo samo pitanje Arsenal ili Totenhem. Ovako, ništa nije isključeno...

PREMIJER LIGA – 35. KOLO

Subota

Njukasl - Liverpul 0:1 (0:1)

/Keita 19/

Aston Vila - Norič 2:0 (1:0)

/Votkins 41, Ings 90+3/

Sautempton - Kristal Palas 1:2 (1:0)

/Romeu 9 - Eze 60, Zaha 90+2/

Votford - Barnli 1:2 (1:0)

/Tarkovski 8ag - Kork 83, Braunhil 86/

Vulverhempton - Brajton 0:3 (0:2)

/Mak Alister 42pen, Trosar 70, Bisuma 86/

Lids - Mančester Siti 0:4 (0:1)

/Rodri 13, Ake 54, Žezus 78, Fernandinjo 90+3/

Nedelja

Everton - Čelsi 1:0 (0:0)

/Rišarlison 47/

Totenhem - Lester 3:1 (1:0)

/Kejn 22, Son 60, 79 - Iheanačo 90+1/

Vest Hem - Arsenal 1:2 (1:1)

/Bouen 45 – Holding 38, Gabrijel 54/

Ponedeljak

21.00: (1,75) Mančester junajted (3,70) Brentford (5,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Gabrijel MagaljaešArsenalVest HemRob HoldingDžerod Bouen

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara