©Reuters
©Reuters

Babić posle istorijske pobede: Levi ne smete da ostavite ni pola metra, Barsa ne voli kad igra na centaršuteve

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.02.23. | 09:57

Srpski štoper sumirao utiske posle trijumfa koji će ostati ispisan zlatnim slovima u arhivi Almerije

Remi u Madrilenju (1:1) doneo je Barseloni idealnu priliku da se pobedom u gostima Almeriji odalji na dvocifrenu prednost u šampionskoj trci. Gostovanje timu koji je vezao tri poraza, od toga poslednji na veoma bolan način od Đirone (2:6), očekivalo se da predstavlja u najavi lak posao za Katalonce, posebno kada se u obzir uzme podatak da im je klub iz Andaluzije kroz istoriju redovna mušterija. Ipak, hrabri domaćin odličnom partijom pokvario je planove lidera i prvi put u zvaničnim mečevima (posle četiri remija i 17 poraza), savladao Barselonu.

Jedinstven uspeh istovremeno je očuvao neizvesnost u šampionskoj trci i doneo Almeriji veliki iskorak u borbi za opstanak, a posle slavlja nad Ćavijevim timom u razgovoru za Mozzart Sport Srđan Babić je sumirao utiske.

Izabrane vesti

"Velika pobeda. Prvi put u istoriji dugoj 90 godina je Almerija pobedila Barselonu, ali veličina trijumfa nije samo u činjenici da je prvi posle sijset utakmica već i jer Barsa u aktuelnoj sezoni igra fantastičan fudbal, lideri su i nije lako pobediti ih, posebno u ovom delu sezone kada se lomi trka za titulu. Istovremeno, mi smo posle tri vezana poraza izašli sa potrebom za bodovima, dali smo sve od sebe i rezultat je došao kao nagrada", počeo je Babić i dodao.

"Dobro smo ušli u utakmicu, videlo se da Barseloni neće biti lako da nas otvori i da prvi gol posle kojeg bismo morali da napadnemo. Iz minuta u minut, kako smo videli da sve defanzivno funkcioniše kako smo i zamislili, raslo je samopouzdanje i postajali smo svesni da možemo da izdržimo pritisak koji je rastao kako je vreme odmicalo. Napadali su nas sa sedam igrača poslednjih 20 minuta i nismo smeli da se opustimo bukvalno ni na sekund. Dok sudija nije svirao kraj, nisam računao ni bod da smo osvojili".

Posle eliminacije od Mančester Junajteda u Ligi Evrope gosti su imali zadatak da se na domaćoj pozornici vrate na željeni kolosek i nastave dominantan pohod ka tituli, ali su umesto da kraj 23. kola dočekaju na plus 10, ostali na zalihi od "samo" sedam bodova.

"Izašli smo sa namerom da se izdignemo posle serije negativnih rezultata i sa ciljem da osvojimo dragocene bodove u borbi za opstanak. Ovo je jedna od retkih godina u kojoj 40 bodova neće biti dovoljno za opstanak. Još 15 kola je ostalo, a sijaset je ekipa sa dvadeset i nešto, trideset bodova. Niso gledali ni Barsu ni Real, nismo igrali ni za jedne ni za druge već za sebe, da nastavimo svoju borbu. Nismo se uplašili veličine rivala iako je došao pod imperativom pobede, uz apsolutni fokus na titulu u primeri posle ispadanja iz Lige Evrope".

Poseban motiv za Almeriju predstavljao je poraz od Đirone (2:6) koji je uticao da se ekipa probudi i u najtežem momentu pokaže snagu.

"Znamo od Đirone i utakmice koju nismo odigrali dobro koliko smo radili, šta je ostalo iza nas u tih devet dana i smatram da smo apsolutno zaslužili pobedu. Pokazali smo koliko možemo. Posvetili smo se svakom detalju, šta trebamo da radimo, a šta ne smemo kako nas Barselona ne bi kaznila. Dobro smo zatvorili njihova najjača oružja, odsekli Levandovskog od igre, izolovali ga. To je bio ključ pobede. Takođe, primorali smo ih da se dosta oslone na centaršuteve što je stil koji ne vole. Bili smo svesni da će njihov cilj biti da pronalaze rupe između igrača poslednje linije i to smo im baš dobro zatvorili".

U kojoj meri je odbrana Almerije funkcionisala besprekorno govori podatak da je Barselona uputila samo jedan udarac u okvir gola, a na šaljivu konstataciju da bi bez golmana osvojili makar bod Babić je uz osmeh odgovorio.

"Tako ispada, ali nije tako. Barselona je uvek tu, na 16 metara. Veći deo utakmice smo bili na naših 20 metara gde koncentracija mora da bude na 100 odsto jer i najmanja greška može da donese problem. Nisu imali šuteve u okvir gola, ali su bili konstantno opasni".

Recept iz persepktive srpskog štopera bio je neutralisati Roberta Levandovskog, jednog od najboljih napadača današnjice.

"Težak je posao zaustaviti Levandovskog, ako ne najboljeg onda sigurno jednog od najboljih napadača današnjice. Bili smo svesni da Barsina igra zavisi od njega u velikoj meri, da se ekipa ne oseća dobro kada on nema dovoljno lopti. Zatvorili smo ga i limitirali na što manje dodira. Znali smo da izvlačenjem stvara probleme. Suština je bila da nema ni pola metra slobodno u našem šesnaestercu. U pripremi utakmice smo očekivali da će Gavi biti napred sa Levandovskim i Toresom. Pretpostavljali smo da će Rafinju ostaviti za drugo poluvreme, da ima koga da uvede, da promeni ritam kada ne ide. Stručni štab je zaista pogodio sa taktikom, predvideli su čitav tok. Znali smo šta nas očekuje i kada je ušao Rafinja zatvorili smo i to. Ovakva priprema utakmice pola je odrađenog posla. Svako je znao šta treba da radi u svakom trenutku".

Uspeh međutim nije uneo euforiju u redove kluba sa juga Španije, a Babić i saigrači svesni su težine zadatka koji je predn jima u narednim mesecima.

"Ne pobeđuje se Barselona svaki dan i to je događaj koji ostaje za ceo živaot, ali suština je zapravo da nam je pao teret sa leđa osvajanjem ovih bodova bez obzira kako se zvao rival. Bodovi su nam bili neophodni, ali ništa nismo završili tim trijumfom. Potrebno je da zaboravimo tu utakmicu i da se okrenemo susretu sa Viljarealom", rekao je Babić i osvrnuo se na lični napredak:

"Iz svake utakmice učim nešto novo i Primera zaista ne može da se poredi sa ranijim iskustvima. Iz utakmice u utakmicu rasrtem i osetim kako stičem iskustvo koje mi je bilo neophodno. Zaista je čast i privilegija igrati ovako kvalitetnu ligu, protiv igrača i napadača kakvi su Levandovski, Benzema..."


tagovi

Srđan BabićAlmerija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara