Karl Hajnc Rumenige (©Reuters)
Karl Hajnc Rumenige (©Reuters)

Bajernova legenda potkačila Juve i Barsu: Čitam i smejem se, hteli su velike pare na brzinu

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.02.23. | 10:27

Kritika i na račun engleskih klubova koji troše mnogo i glupo

Kada su Real Madrid, Barselona i Juventus preko noći pokušali da izvedu puč u fudbalskoj Evropi i dobili podršku još nekih velikih klubova za osnivanje Superlige, najveća opozicija im je bio Bajern.

Gigant iz Minhena je najveće ime koje se protivilo osnivanju zatvorenog takmičenja za bogate i ostao je to i do danas. Dugogodišnji Bajernov čelnik Karl Hajnc Rumenige je jedan od najglasnijih protivnika Superlige o čemu je opet pričao za italijanske medije.

Izabrane vesti

“Potpuno saam protiv toga. Nije ni čudo što je ta priča došla od tri kluba sa velikim finansijskim problemima. Želeli su da dođu do velike zarade na brzinu. Sada je novi predlog Superlige otišao sa 20 na 80 klubova ali evropski fudbal ne bi izdržao tako radikalnu promenu. Sa druge strane, ono što treba što pre da se promeni je finansijski fer-plej. Moraće da bude rigidniji. Klubovi su stalno pod pritiscima medija i navijača da moraju više da troše. Ali fudbal je industrija koja proizvodi gubitke”, kaže Rumenige.

Dotakao se Rumenige i dva skandala koja su prethodnih nedelja uzdrmali španski i italijanski fudbal. Juventusove finansijske malverzacije i Barselonino plaćanje ljudi iz sudijskog lobija.

“Čitam šta je Juventus radio i ne mogu da verujem. Nikada u životu nisam čuo za nešto slično. Juventus je važan klub, referentna tačka u italijanskom i evropskom fudbalu ali je sam sebi dao veliki autogol… Sada treba da krene od nule. Barselona i sudije? Verujte mi da sam se smejao kada sam čitao te vesti. Ali to me ne i čudi od njih. Svaki put kada bismo igrali u Španiji, imao sam neki čudan osećaj. To su nedopustive stvari koje ne utiču samo na domaći fudbal. Pitanje arbitraže je nešto čime se treba ozbiljno pozbaviti”.

Rumenige je veći deo igračke karijere proveo u Bajernu ali je tri godine igrao i za milanski Inter kada je italijanski fudbal bio daleko iznad nemačkog. Danas je situacija obrnuta.

“Serija A je 80-ih godina vila vrh svetskog fudbala. U Nemačkoj smo gledali kako predsednici italijanskih klubova organizuju najbolju ligu na svetu. Tada su klubovi mogli da imaju samo po dvojicu stranaca pa su i oni osrednji mogli da dovedu vrhunske igrače. Danas je to Premijer liga. Engleski klubovi troše astronomske cifre na glup i neracionalan način. Klubovi iz ostalih zemalja idu napred i osvajaju trofeje uprkos finansijskim problemima i skandalima. To vam govori da engleski klubovi prave lude greške i da su potpuno van kontrole”.


tagovi

Karl Hajnc Rumenige

Obaveštavaj me

Bajern
Real Madrid
Barselona
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara