Lamin Džamal i Hose Manuel Kopete u duelu (©Reuters)
Lamin Džamal i Hose Manuel Kopete u duelu (©Reuters)

Barsa drhtala na Majorki i jedva izvukla bod: U odbrani sve veća rupa, Rajkovićeva parada zaustavila Rafinju

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.09.23. | 23:34

Na kraju možda i najpravednijih 2:2

Barselona i posle nepunih sedam kola ostaje uz Đironu jedini neporaženi tim Primere, mada je večeras to lako moglo da se promeni. Branilac titule osetio se nikad slabije i na Majorki gde je tradicionalno godinama ređao pobede umalo ostao praznih šaka!

Domaćin je odigrao vrhunski protiv aktuelnog šampiona i možda zaslužio da odnese sve sa talona, ali na kraju je remi ipak najpravedniji – 2:2 (2:1). Ovim bodom Majorka je prekinula neprijatan niz od jedanaest poraza kada je na drugoj strani Barselona, od čega sedam upravo na ostrvu... Barsa je ozbiljno drhtala na Son Moišu gde je Majorka dva puta vodila, ali je ipak nedostajalo malo više koncentracije, malo više iskustva i smirenosti da se izvuče senzacionalni trijumf.

Izabrane vesti

Velike zasluge za ovaj bod i konačnih 2:2 idu na računa Predraga Rajkovića koji je večeras imao nekoliko strašnih intervencija, a pre svega Vedata Murićija pošto je golom i asistencijom ozbiljno namučio sve porozniju Barseloninu odbranu. Šta se dešava sa poslednjom linijom Ćavijevog tima, to je za ozbiljnu analizu. Zaključno sa večerašnjim učinkom, Barsa je na poslednjih pet ligaških utakmica dozvolila čak osam golova!

Još je Barselona dobro prošla jer je bukvalno u poslednjem minutu nadoknade "pukla" kontra iz koje je Majorka umalo stigla do pobede. Kajl Larin izašao je sam pred Ter Štegena posle dubinske lopte Serđija Dardera i imao sve vreme ovog sveta da se namesti kako bi uputio precizan udarac, ali je pucao daleko od stative. I pored toga što je vreme za nadoknadu prošlo, Barselona je imala poslednji napad na utakmici i priliku da iz slobodnog udarca dođe do pobede. Tinejdž senzacija Lamin Džamal uputio je centaršut u pokušaju da pronađe slobodnog saigrača, pre svega Roberta Levandovskog, ali je Majorka uspela da izdrži i zadrži bod.

Predrag Rajković odigrao je jednu od boljih utakmica ove sezone. Fantastičnom paradom u finišu prvog poluvremena zaustavio je Rafinju da postigne gol, da bi zatim učestvovao u akciji kojom je Majorka stigla do 2:1 pred sam odlazak na pauzu. Rajković je ispucao loptu daleko i pogodio Murićija koji je glavom proigrao Abdona Pratsa. Špic Majorke uspeo je da prevari nespremnog Ronalda Arauha i neodlučnog Ter Štegena i kaznio ih za veliku prednost na poluvremenu (gol pogledajte OVDE). Moglo je, istina, da bude i drugačije jer ne samo što je Rafinjin pokušaj zaustavio Rajković, već je prethodno Žoao Feliks ispalio projektil sa dvadesetak metara i pogodio stativu. Srpski reprezentativac mogao je samo pogledom da isprati njegov pokušaj, ali je imao sreću na svojoj strani.

Murići je definitivno ovih dana heroj Majorke. Njegov gol već u 8. minutu susreta (gol pogledajte OVDE) potpuno je iz balansa izbacio Barselonu koja je morala da menja taktiku kako je vreme prolazilo i konstantno juri zaostatak. Ćavijeve promene koje su se dogodile u drugom poluvremenu definitivno su urodile plodom.

Robert Levandovski je posle velike potrošnje u prethodnom periodu počeo meč sa klupe, pa je pred istek punog sata zamenio Ferana Toresa i odmah se osetilo njegovog prisustvo na terenu i pogotovo u šesnaestercu Majorke. Ipak, odlukom da ubaci klupsku decu Fermina Lopeza i Lamina Džamala Ćavi je napravio ključne poteze. Obojica su maksimalno opteretili poslednju liniju Majorke i bili blizu da postanu apsolutni heroji utakmice. Džamal je umalo izvukao jedanaesterac samo nekoliko minuta pošto je kročio na teren, ali je prvobitnu odluku glavnog sudije poništio VAR (situaciju pogledajte OVDE). Fermin je uspeo da pogodi metu i donese Barsi makar bod. Džamal je proigrao Rafinju koji je zatim poslao brzu loptu u srce kaznenog prostora, Levandovski je iskusno prepustio istu, da bi Fermin matirao Rajkovića. Gol pogledajte OVDE.

Za Levandovskog je večeras bio zadužen Matija Nastasić. Srpski štoper je odmah po ulasku Leve oštrim startom stavio do znanja da neće previše respektovati odličnog napadača, a u finišu susreta odigrao je ključnu ulogu u zaustavljanju pokušaja da donese gol. Nastasić je čak bio nadomak toga da bude i strelac, ali je njegov udarac posle Murićijeve lopte herojski zaustavio Gavi pošto se bacio na loptu.

Majorka i Barselona su na kraju morali da budu zadovoljni sa po jednim bodom. Bodom koji definitivno sada više znači domaćinu, dok će Đirona i(li) Real Madrid sada moći da preskoče Barsu i zauzmu vrh tabele.

PRIMERA - 7. KOLO

Utorak

Sevilja - Almerija 5:1 (3:0)

/En Nesiri 7, Lukebakio 8, Suso 38, Lamela 51, Salas 90+2 - Suarez 71pen/

Majorka - Barselona 2:2 (2:1)

/Murići 8, Prats 45+3 – Rafinja 41, Lopez 75/

Sreda

19.00: (1,65) Bilbao (3,50) Hetafe (6,00)

19.00: (1,22) Real Madrid (6,50) Las Palmas (12,0)

19.00: (2,35) Viljareal (3,60) Đirona (3,10)

21.30: (2,65) Kadiz (3,15) Rajo Valjekano (3,00)

21.30: (2,70) Valensija (3,15) Sosijedad (2,95)

Četvrtak

19.00: (1,80) Selta (3,60) Alaves (5,20)

19.00: (3,05) Granada (3,45) Betis (2,45)

21.30: (3,45) Osasuna (3,45) Atletiko Madrid (2,25)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Vedat MurićiBarselonaMajorkaRafinjaPredrag RajkovićMatija NastasićLamin Džamal

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara