©Reuters
©Reuters

Barsa igra glavom kao nikad u ovom veku, ali kad lopta padne na zemlju tad nastaju problemi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.01.22. | 20:33

Samo bod za ekipu Ćavija Ernandeza u Granadi - 1:1

Pronašla je Barselona sistem kojim se stiže do protivničkog gola, igra glavom funcioniše gotovo kao nikada dosad u ovom veku, što i nije čudo s obzirom da se decenijama unazad na Nou Kampu insistiralo na igri kratkih pasova, ali jasno je da je to samo ogledalo nemoći slavnog tima u ovoj sezoni. Katalonci su drugim uzastopnim pogotkom Luka de Jonga u sezoni zasluženo vodili u Granadi od 57. minuta, ali su onda u 80. minutu ostali bez Gavija, pa je domaćin sa igračem više minut pre kraja stigao do velikog boda preko Antonija Puertasa - 1:1 (0:0).

De Jongov gol je bio ukupno osmi koji je Barselona postigla glavom u ovoj sezoni, po čemu je najbolja u Primeri, ali je u samoj završnici napravljen neverovatan propust gostujuće odbrane, bez obzira na igrački deficit. Lopta je posle kornera i loše reakcije Barsinih defanzivaca otišla na drugu stativu, gde su bila usamljena dvojica igrača, a pre svih Puertas, posle čega je usledio snažan udarac koji se od prečku odbio u mrežu gostujućeg tima.

Izabrane vesti

Luk de Jong se nametnuo kao ozbiljno rešenje u protekla dva gola i kao neko koga ne bi smeli olako da se odreknu u Barseloni. Holanđanin možda nije napadač koji je čitave sezone u stanju da nosi navali katalonskog giganta, ali u situaciji kada se traži drugačiji način da se dođe do protivničke mreže, od planiranog, a to je igra glavom, može da bude idealno rešenje. To se pokazalo protiv Majorke, a pokazalo se i večeras kada je na izuzetan način trznuo glavom posle centaršuta vremešnog Danija Alvesa.

Mogao je De Jong na sličan način do gola još u 10. minutu, kada se odlično snašao kod centaršuta i zatresao mrežu, ali je posle gledanja snimka ustanovljeno da je još u začetku akcije bila nedozvoljena prilika za goste. Da taj gol nije poništen, verovatno bi Barselona imala mnogo lakši posao i mogla ranije da razreši dileme po pitanju pobednika, ali je i ovako imala tu mogućnost.

Gavi je neko ko se potpuno uklopio u Ćavijev sistem, daje izuzetan doprinos ovom timu, ali je u 80. minutu na delu demonstrirao ozbiljno neiskustvo. Prilično daleko od svog gola, potpuno bespotrebno je krenuo u klizeći start prilikom borbe sa Aleksom Koljadom, ali je potkačio protivničkog vezistu po nogama i zaradio drugu javnu opomenu.

Taj trenutak možda nije bio preloman na utakmici, ali je potpuno odredio sam finiš kao meča, mada je prilično neslavne izmene u drugom poluvremenu pravio i Ćavi. Četiri minuta nakon vodećeg gola mladi strateg je na teren poslao neprimetnog Depaja umesto De Jonga i tako naglo ostao bez skok igre u ofanzivi, ali i bez igrača koji bi pojačao defanzivni skok u završnici. Umesto Ferana Đutle na terenu se našao Ez Abde, a u finišu je i Alvaro Sanz zamenio Usmana Dembelea.

Sa druge strane, Robert Moreno je postepeno pojačavao svoje napadačke adute, a samim tim i pritisak na gol Barselone, pa se kapitulacija praktično ispostavila neminovnom. Katalonci su kod tog kornera zaista delovali prilično naivno, ne samo da nisu "počistili" tu loptu, već su ostavili leđa potpuno nepokrivanim, a onda je usledila kazna.

Odlična Granada je vezala i sedmi meč bez poraza u Primeri, što joj je donelo proboj praktično do same sredine tabele. Barselonin niz traje pet utakmica, što takođe nije malo, ali jeste u situaciji kada je Ćavijeva ekipa bila u mogućnosti da se probije čak do trećeg mesta na tabeli. Za četiri dana očekuje ih veliki El Klasiko u Superkupu Španije, koji je mogao da bude dočekan sa mnogo više optimizma da su osvojena tri važna boda.



PRIMERA – 20. KOLO

Subota

Levante - Majorka 2:0 (1:0)

/Soldado 47, Morales 90+7/

Sosijedad - Selta 1:0 (1:0)

/Ojarzabal 13/

Granada - Barselona 1:1 (0:0)

/Puertas 89 - De Jong 57/

21.00: (1,42) Real Madrid (5,10) Valensija (8,00)

Nedelja

14.00: (2,60) Rajo Valjekano (3,30) Betis (2,90)

16.15: (1,60) Sevilja (3,70) Hetafe (7,50)

18.30: (4,20) Alaves (3,45) Bilbao (2,00)

18.30: (1,75) Osasuna (3,50) Kadiz (5,80)

21.00: (2,90) Viljareal (3,20) Atletiko Madrid (2,70)

Ponedeljak

21.00: (1,90) Espanjol (3,50) Elče (4,70)

***kvote su podložne promenama




tagovi

Cavi ErnandesLuk de Jong

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara