Arda Guler (Reuters)
Arda Guler (Reuters)

Barsa na pragu potpisa koji juri cela Evropa, ako je ne izbuše Ozil i Roberto Karlos

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.07.23. | 10:59

Katalonci spremni da plate i više nego što treba

Milan, Pari Sen Žermen, Borusija Dortmund, Real Madrid... Svi oni su do sada pokazali ozbiljnu želju da dođu do potpisa turskog supertalenta Arde Gulera, ali izgleda vda je Barselona pobedila konkurenciju i da je mladi as Fenerbahčea najbliži selidbi na Kamp Nou.

Najveći talenat turskog fudbala u poslednjih desetak godina, zaludeo je najveće klubove Evrope pa imuna nije ostala ni Barselona. Iako je delovalo da Katalonci zbog finansijskih problema nisu favorit ni u jednoj trci na letnjoj pijaci, ipak su našli način da iskoriste ime i rejting.

Izabrane vesti

Novi sportski direktor, Deko je najozbiljnije shvatio potencijal Arde Gulera i prošli vikend proveo u Istanbulu gde je razgovarao sa igračem, njegovim ocem i čelnicima Fenerbahčea. Načelno je dobio zeleno svetlo za realizaciju transfera.

Arda Guler ima otkupnu klauzulu u visini od 17.500.000 evra jer je u prošloj sezoni probio granicu od 1.500 minuta na terenu. Da je odigrao manje, klauzula bi bila samo 5.000.000 evra. Ali Fenerbahče mu je baš u finišu sezone dao veliku minutažu kako bi osigurao veću otkupnu cenu. Igrač i pored ponude za novi ugovor, nije pristao na produžetak saradnje i u Feneru su se pomirili sa njegovim odlaskom. Tada je krenula trka velikana...

Deko je brzo reagovao i otputovao u Tursku, a igraču i njegovoj porodici se svideo gest što im je slavni Portugalac došao na noge i pokazao ozbiljnost. Pored sportske vizije koju je Deko izneo, dogovoren je i bonus za potpis. Iako se spekulisalo da Ardin otac klubovima traži oko 18.000.000 provizije za potpis, Barsa je spremna da plati između 5.000.000 i 10.000.000 što bi trebalo da bude dovoljno.

Potom su usledili pregovori Deka i Fenerovog predsednika Alija Koča. Barsin direktor je pokazao nameru da plati pomenutu klauzulu i ostavi igrača u Istanbulu još godinu dana na pozajmici što je Fener i želeo od početka, a Fenerov predsednik je pristao da isplata bude razvučena na rate. Koč je vlasnik kompanije Beko, dugogodišnjeg Barsinog sponzora i godinama je u dobrim odnosima sa katalonskim klubom. Od pomoći je i što je povezan sa turskom građevinskom kompanijom Limak koja je angažovana kao glavni izvođač radova na rekonstrukciji Kamp Nou stadiona. Barsine veze sa Turskom su vrlo jake.

Danas bi trebalo da bude održan sastanak Arde Gulera i njegovog oca sa predsednikom Fenerbahčea i trenerom Ismailom Kartalom. Najveća nepoznanica je da li će igrač pristati da ostane na još godinu dana u Istanbulu kao pozajmljen fudbaler Katalonaca. Ako mu se ide odmah u inostranstvo, to bi za Barsu moglo da predstavlja veliki problem jer konkurencija čeka kao zapeta puška.

Real Madrid je angažovao bivše igrač Mesuta Ozila i Roberta Karlsoa koji su igrali u Fenerbahčeu i poznaju tamošnje rukovodstvo. Oni su navodno već kontaktirali Ardu i savetovali ga da ne potpisuje za Barselonu i da mu je perspektiva u Madridu bolja. Zato je Deko odmah i otišao u Istanbul da lično sve ugovori. Očekuje se da Karlos ovih dana u društvu još jedne Realove egende Emilija Butragenja doputuje u Istanbul i da Ardi predstavi ponudu Reala i kakva ga budućnost čeka u prestonici. Sportska perspektiva možda izgleda svetlije u Madridu ali je i konkurencija žešća jer Real ima nekoliko mladih i skupih vezista koji su planirani kao nosioci igre u narednom periodu. U Barseloni već i nije takva gužva...


tagovi

Arda GulerLetnji prelazni rok 2023DekoRoberto KarlosMesut Ozil

Obaveštavaj me

Barselona
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara