Foto: AFP
Foto: AFP

Barsa teškom mukom do slavlja u Elčeu: Depaj iz perfektnog penala režirao preokret (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.03.22. | 18:11

Domaćin po drugi put u sezoni skupo prodao kožu katalonskom timu

Ono što je početkom novembra delovalo kao pusti san za Barselonu, trenutno je više nego ostvarivo. Za šampionsku titulu odavno je kasno, ali katalonski klub je više nego ozbiljan kandidat da se na kraju sezone plasira u Ligu šampiona. Štaviše, nakon teškom mukom stečene pobede u Elčeu, pete na poslednjih šest prvenstvenih mečeva, Katalonci su skočili na treću poziciju, i sada su iza njih jedino kandidati za naslov prvaka, Real Madrid i Sevilja - 2:1 (0:1).

Preokret na istoku Španije režirali su rezervisti Feran Tores početkom drugog dela i Memfis Depaj u samom finišu meča sa bele tačke, poslavši sa 11 metara raketu u desne rašlje Edgara Badije koji je prethodno u nekoliko navrata ostavio svoj tim u životu.

Izabrane vesti

Daleko je Ćavijeva Barsa i dalje od one stare koja je sa njim na terenu harala Evropom, nije blizu čak ni onoj sa sredine prethodne decenije, ali je napredak pod palicom legendarne "šestice" katalonskog kluba i te kako uočljiv. Nema one lepršavosti, tiki-take koja ju je krasila, ali ako ništa drugo, ova "turbo Barsa" znatno je konkretnija od Kumanove sa starta prvenstva.

Pride, mnogo lakše dolazi do prilika. Imali su ih gosti gomilu u prvom poluvremenu, posebno se isticao Usman Dembele koji je nakon blistave partije protiv Bilbaa (dve asistencije i gol za 24 minuta) dobio mesto u startnoj postavi, ali je Badija bio nepremostiva prepreka. I taman kad ga se učinilo da ga je Frenki de Jong savladao u 44. minutu, Dijego Gonzalez je izbio loptu sa gol-linije i nepun minut kasnije Elče je poveo. Pokušao je Pedri da preseče kontru koju su povukli domaći fudbaleri, ali se ispostavilo da je umesto toga poslao perfektno dodavanje ka Fidelu koji je izašao pred gol Barse i pogodio donji ugao druge stative za vođstvo Fransiskovog tima.

Ćavi je na poluvremenu reagovao ofanzivnom izmenom, uveo Ferana Toresa umesto Gavija, a zimsko pojačanje vredno 55.000.000 evra posle propuštene izgledne prilike na početku drugog dela uz dosta sreće - Đordi Alba hteo da šutira, a ne asistira - doneo izjednačenje. Do kraja je rezultat mogao da ode na obe strane, međutim, Badija (skinuo zicer Obamejanu sa pet metara, potom i Toresu još jedan) i Ter Štegen (odbranio volej Mile sa desetak metara) uspevali su da zadrže neizvesnost na vrhuncu.

Elče je kao i u prvom delu sezone izašao sa namerom da napadne sva tri, a ne da čuva bod, ali je baš kao i prethodni put u završnici meča ostao i bez njega. Antonio Baragan je posle duela sa Depajom rukom zahvatio loptu, a glavni arbitar posle pregledanja snimka pokazao na belu tačku. Holanđanin koji je desetak minuta ranije ušao u igru preuzeo je odgovornost i opalio o lopti iz sve snage što je preciznije mogao za svoj deseti gol u prvenstvu i nastavak Barsinog pohoda ka Ligi šampiona.

Bilo je do kraja spornih situacija i na drugoj strani, dva puta su fudbaleri Elčea tražili penal posle igranja rukom Barsinih igrača, ali je sudija procenio da nije bilo materijala za najstrožu kaznu.

PRIMERA – 27. KOLO

Petak

Alaves - Sevilja 0:0

Subota

Osasuna - Viljareal 1:0 (0:0)

/Avila 63/

Espanjol - Hetafe 2:0 (2:0)

/Kabrera 17, Kabako 27ag/

Valensija - Granada 3:1 (0:0)

/Guedeš 48, Gomez 51, Soler 61pen - Domenek 56ag/

Real Madrid - Sosijedad 4:1 (2:1)

/Kamavinga 40, Modrić 43, Benzema 76 penal, Asensio 79/

Nedelja

Kadiz - Rajo Valjekano 2:0 (0:0)

/Alkaraz 55, Idrisi 63/

Elče - Barselona 1:2 (1:0)

/Fidel 44 - Tores 60, Depaj 84/

18.30: (1,83) Selta (3,50) Majorka (5,10)

21.00: (3,05) Betis (3,25) Atletiko Madrid (2,55)

Ponedeljak

21.00: (1,60) Atletik Bilbao (3,80) Levante (6,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

PrimeraBarselonaElče

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara