Đordi Bartomeu (©Reuters)
Đordi Bartomeu (©Reuters)

Bartomeu o odnosu s Mesijem, o ugovorima Ter Štegena, Suareza, krizi, Ligi šampiona, budućnosti Barse

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.07.20. | 10:46

Veliki intervju predsednika kluba za Mundo Deportivo

Čovek čije je ime najčešće bilo na usnama navijača Barselone u poslednja dva meseca – Đozep Bartomeu. I nisu mu baš klicali od ljubavi. Dobro, možda mu je Kike Setjen tu konkurencija...

Bartomeu, predsednik Barse za kojeg kažu da nema šanse da sledeće godine dobije novi mandat. Čovek zbog kojeg, isto tako kažu, Leo Mesi želi da ode iz kluba. Čovek koji je, vele, finansijski masakrirao Ponos Katalonije, uvalio ga u dugove iz kojih se neće tako lako ni brzo izvaditi.

Izabrane vesti

Taj čovek bio je gost redakcije Mundo Deportiva, gde u ogromnom intervjuu govorio o igračima, odnosima u klubu, ugovorima glavnih igrača, o finansijskoj krizi, investicijama, šansama Barse u Ligi šampiona. Mi smo izvukli one najzanimljivije delove.

Krećemo, naravno, od situacije sa Mesijem. Pitanje oko novog ugovora i odnosa predsednika kluba s njim.

Mesi je više puta rekao da želi da ostane ovde do kraja karijere i nemam dilemu da će produžiti ugovor. Imamo jako dobar odnos“.

Na pitanje koji su novi ugovori prioritetni, Bartomeu je rekao:

Za mene, Ter Štegenov ugovor. Ne samo zbog njegovih golmanskih kvaliteta, nego i zbog karaktera, ponašanja. On je jedan od trojice najboljih golmana na svetu“.

Potvrdio jeprvi čovek Barse da će Ter Štegen pristati na manji ugovor nego što je imao do sada.

On razume šta se dešava u društvu i zna da kada klub kao što je Barsa ima manjak zarade, to mora da se odrazi na ugovore. Svi igrači to razumeju i radimo na tom pitanju. Želim da se zahvalim momcima što su u martu, aprilu i maju pristali na smanjenje plata od 12 odsto“.

Narednog leta ističe ugovor Luisu Suarezu.

Luis ima ugovor po kojem, ako odigra određeni broj utakmica, automatski se produžava za još godinu dana“.

Što se tiče dovođenja Nejmara i Lautara Martineza...

Sad smo u procesu donošenja odluka, ali ako igrač kojeg želimo nije deo razmene igrača, biće jako teško da ga dovedemo. Pričali smo sa Interom oko Lautara, ali je sada i to pitanje stopirano“.

Bartomeu tvrdi da Barsa ne mora da brine za budućnost, jer je dovela nekoliko supertalentovanih mladih igrača, dok drugi stižu iz La Masije.

Mi već sada imamo sedmoricu novih igrača. U januaru smo napravili seriju „opklada za budućnost“. Imamo Pedrija, koji je neverovatan talenat, Trinkaa, koji je bio nepoznat do januara, a sada je najbolji igrač ispod 21 godine u Evropi. Tu je i Mateus Fernandez, koji nije igrao mnogo od početka godine, jer smo imali problem oko njegovog dolaska u Španiju. Potpisali smo Pjanića, koji će se zacementirati u timu od prvog minuta. Biće uzbudljivo pratiti i momke iz B tima koji dolaze. Tu je štoper Arauho, koji će sigurno zakucati na vrata prve postave, pa Riki Puđ, Ansu Fati...“

I pored toga što je ekipa igrala očajno u nastavku sezone, predsednik Barse veruje da ona može do titule u Ligi šampiona.

Barselona je uvek favorit, u svakom takmičenju, pa i u Ligi šampiona. Pogotovo što sam video da se nagon za takmičenjem i pobednički duh vratio u ekipu“.

Smatra Bartomeu da je tome doprinela samokritika koja je krenula od Mesija.

Bilo je prethodnih dana dosta samokritičnih izjava i mislim da je to doprinelo da se ekipa trgne i da dobije novu energiju pred nastavak Lige šampiona u ovom drugačijem formatu. Srećan sam zbog takve reakcije i trenera i igrača“.

Da li ima sukoba između Mesija i Setjena? Čist odgovor nismo dobili.

To biste morali da pitate njih. Znam da su imali sastanak oči u oči, ali kakav je bio njegov sadržaj, nisu mi saopštili. Smatram da je odlična stvar kada trener i igrači razgovaraju , razmenjuju mišljenja. Uostalom, Mesi je kapiten, predstavnik cele ekipe“.

Ali, ubeđen je Bartomeu da Mesijeve kritike, kada je rekao da ako se nešto ne promeni, Barsa će da ispadne od Napolija u Ligi šampiona, nisu bile uperene protiv trenera.

Ne, ja sam te izjave doživeo kao samokritiku igrača koji je rođeni pobednik. Tog dana je i Real osvojio titulu, pa smatram da su Mesijeve rečenice bile, u neku ruku, rezultat i tog besa“.

A, onda su na red došli izbori u Barseloni. Po statutu, termin za održavanje je naredna godina, mada je bilo pritisaka na Bartomeua da ih raspiše ranije, već do kraja 2020

Izbori će se održati 2021. godine, kao što je po statutu kluba. Bilo bi neodgovorno da ih raspišemo sad, usred pandemije koja utiče i na Barselonu i sve ostale klubove. Mnogo odluka mora da se donese koje se tiču stabilnosti kluba za naredne godine. Ne znam kako bi to izgledalo ako bi sad došli neki drugi ljudi“.

Potvrdio je Bartomeu da će klub od Goldman Saks banke uzeti kredit na 800.000.000 evra, kojim će finansirati projekat Espai, podizanja celog stambeno-poslovnog bloka pored stadiona Nou Kamp.

Projekat Espai je prioritet, svi ostali mogu da sačekaju. Uskoro ćemo imati novi sastanak tim povodom. Da nije bilo pandemije, kranovi bi već bili oko Nou Kampa“, istakao je prvi čovek Barselone.


tagovi

Đozep BertomeuLionel MesiKike Setjen

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara