Edin Džeko (©Reuters)
Edin Džeko (©Reuters)

BiH nema sreće u baražima – 0 od 4: Može li Savo iz petog pokušaja da odvede Zmajeve u Nemačku?

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.03.24. | 12:22

Edin Džeko i drugovi večeras (20.45) u Zenici čekaju favorizovanu Ukrajinu u polufinalu plej-ofa za plasman na Evropsko prvenstvo

(od dopisnike Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Pred fudbalskom reprezentacijom Bosne i Hercegovine je jedan od najvažnijih mečeva u poslednjih nekoliko godina. Iako su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo odradili očajno, i dalje imaju šansu da kroz Ligu nacija izbore plasman na prvenstvo Starog kontinenta. Sve zahvaljujući bivšem selektoru Ivailu Petevu, koji je dobrim rezultatima uspeo izboriti baraž.

Izabrane vesti

Sve je krenulo od Faruka Hadžibegića koji se zadržao četiri utakmice i upisao tri poraza. Nakon toga, na klupu je seo Meho Kodro i potrajao dve utakmice. Međutim, čelnici fudbalskog saveza odlučili su se na treći pokušaj i angažovali su dobro poznato ime.

Sadašnji selektor Savo Milošević nije baš dobro počeo mandat, budući da je osim uvodne pobede protiv Lihtenštajna zaredao sa porazima od Portugala, Luksemburga, i Slovačke, ali sve se to može vrlo lako zaboraviti. Jer do prvenstva Evrope ostala su još dva koraka.

20.45: (3,35) Bosna i Hercegovina (3,35) Ukrajina (2,20)

Prvo, u polufinalnom meču baraža Lige nacija protivnik je selekcija Ukrajine, a meč se igra večeras u Zenici (20.45). U slučaju trijumfa, BiH će igrati protiv boljeg iz duela Island - Izrael. Ono što Zmajevima ide na ruku jeste činjenica da će u oba duela biti domaćini, tako da podrška navijača sigurno neće izostati.

Na ovo okupljanje Milošević je pozvao 27 igrača, a već jutros je iznenadio javnost budući da je na tribine poslao trojicu, od kojih je jedno iznenađenje. Sa tribina će meč gledati Benjamin Tahirović, vezista Ajaksa, kojeg su svi očekivali možda i u startnoj postavi. Osim njega među 24 igrača nema mesta za Nemanju Bilbiju i Saida Hamulića, ali za razliku od prvonavedenog to i nisu velika iznenađenja.

Jasno je i pticama na grani da je Ukrajina favorit, i da će Zmajevima biti teško doći do dobrog rezultata. Svesni su u BiH taboru prilike da se domognu velikog takmičenja, iako su odigrali najlošije kvalifikacije u istoriji. Prilika da i igrači sa najvećim karijerama u reprezentaciji osete čar igranja na prvenstvu Starog kontinenta. A većeg motiva nema.

Ovo je bitna utakmica za Edina Džeku, on ima 38 godina i ima šansu da ode i na EURO. Utakmica neće biti lagana, ali sve se to može dobiti uz veliku želju i borbu. Ja sam puno pričao da moramo zaslužiti neke stvari, moramo biti spremni da nam se u ovoj utakmici sve vrati što smo ranije propustili. Svi znamo šta treba radimo. Fokusirani smo i znamo šta hoćemo, iskreno se nadam da će to biti dovoljno da prođemo Ukrajinu. Ako želimo dobar rezultat, moraćemo ovde da platimo, a to podrazumeva ogromnu žrtvu”, istakao je Savo Milošević.

20.45: (2,30) Izrael (3,40) Island (3,35)

Svestan da Ukrajina u svojim redovima ima kvalitetne pojedince poput Zinčenka, Mudrika, Malinovskog, Dovbika, Milošević je dodao i kako će to pokušati ostvariti dobar rezultat. Ž

U ovim utakmicama u kojima se igra jedan meč, mislim da je mnogo bitnije imati homogenost u ekipi nego dobre pojedince. Analizirali smo ih, neću puno pričati, ali ću staviti akcenat na dve stvari: taktička disciplina i prekidi. Tu vidim našu šansu“, rekao je nekadašnji trener Partizana.

BARAŽI ZMAJEVA KROZ ISTORIJU

Gledajući istoriju, BiH nema puno sreće u baražima. Ovo će biti peti pokušaj da se kroz baraž uspe otići na veliko takmičenje.

Prvi put, Bosna i Hercegovina je igrala baraž 2009. godine, na kraju kvalifikacija za SP u Južnoj Africi. Portugalija je oba puta slavila sa po 1:0, a selektor je bio Ćiro Blažević. U ekipi su tada bili sadašnji reprezentativci Edin Džeko i Miralem Pjanić, te aktuelni direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović.

I drugi pokušaj da se preko baraža ostvari plasman na veliko takmičenje bio je osujećen od strane Portugalije. Cilj je bio Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini. U Zenici je bilo 0:0, dok je u Lisabonu domaćin slavio sa visokih 6:2. Selektor je tada bio Safet Sušić.

U trećem pokušaju da se kroz baraž dođe na Evropsko prvenstvo 2016.godine u Francuskoj, Zmajevima je nepremostiva prepreka bila Republika Irska. U prvoj utakmici bilo je 1:1, a u revanšu u Dablinu domaćini su slavili 2:0. Selektor je bio Mehmed Baždarević.

I četvrti pokušaj bio je pred poslednji EURO, kada je selektor bio Dušan Bajević. Bolja u tom dvomeču bila je reprezentacija Severne Irske, što je samo potvrdilu neku vrstu 'malera' kada su baraži u pitanju.

MEĐUSOBNI DUELI SA UKRAJINOM

Za razliku od BiH, Ukrajina je u dosta boljoj formi. U poslednjih pet utakmica upisala je dve pobede (Malta i Severna Makedonija), dva remija (Engleska, Italija) i poraz (Italija). Pre tri godine ove dve selekcije su se sastale u kvalifikacijama. U Ljvovu je bilo 1:1, a u Zenici 0:2.

BARAŽ ZA EVROPSKO PRVENSTVO – POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Četvrtak

18.00: (1,85) Gruzija (3,45) Luksemburg (4,50)

20.45: (3,35) Bosna i Hercegovina (3,35) Ukrajina (2,20)

20.45: (1,35) Grčka (4,60) Kazahstan (10,5)

20.45: (2,30) Izrael (3,40) Island (3,35)

20.45: (1,20) Poljska (6,50) Estonija (16,0)

20.45: (1,90) Vels (3,45) Finska (4,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Edin DžekoSavo MiloševićFudbalska reprezentacija BiHreprezentacija Ukrajinebaraž za ep

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara