Foto: AFP
Foto: AFP

Bilbao se u Kupu kralja pretvara u zver: Baskijci posle penala došli na korak do finala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.02.24. | 23:37

Atletik sa bele tačke došao do prve pobede nad Atletikom u Madridu posle više od 13 godina...

U prvenstvu nije toliko uspešan – mada daleko od toga da i tamo nema čime da se podiči – ali se u Kupu kralja pretvara u zver. Podizao je Bilbao trofej najmasovnijeg španskog fudbalskog takmičenja 23 puta, manje jedino od Barselone, a jaz u odnosu na katalonski klub mogao bi da smanji ove sezone, pošto se posle minimalne pobede nad madridskim Atletikom u prvom meču polufinala povećao šanse da aktuelnu sezonu okonča novim odličjem.

Baskijski klub je u prethodne dve sezone takmičenje u Kupu završavao na istom ovom koraku. Prošle godine eliminisala ga je Osasuna, pre dve Valensija, a kada je saznao da će ove godine morati na megdan Atletiku nisu navijači Bilbaa imali previše razloga za optimizam. Jer iako njegov tim ne zaostaje previše za madridskim na tabeli, tradicija nije ulivala nadu pristalicama tima sa San Mamesa, posebno ne pred večerašnje gostovanje u španskoj prestonici. Tamo Bilbao nije slavio više od jedne decenije, ali je iz 15. pokušaja prekinuo neslavni niz i pogotkom sa bele tačke primakao se finalu, potencijalnom trećem u poslednjih pet godina - 1:0 (1:0), ujedno nanevši Atletiku prvi poraz na Metropolitanu još od januara prošle godine!

Izabrane vesti

Ekipi Ernesta Valverdea prvi trijumf nad Jorgandžijama u Madridu doneo je Aleks Berenger tako što je sredinom prvog dela materijalizovao penal, koji je skrivio Reinildo Mandava. Reprezentativac Mozambika je neoprezno i preoštro, sa obe noge, startovao na Benjata Pradosa na ivici šesnaesterca, a bivši ofanzivac Torina preuzeo odgovornost i prvim pogotkom u takmičenju doneo gostima prednost. Ispostaviće se na kraju i pobedu.

Daleko od toga da se Atletiko tada predao. Posebno motivisan u timu Dijega Simeonea bio je Samuel Lino, koji je u nekoliko navrata na ozbiljne muke stavio desnu stranu Bilbaove odbrane, a najbliži statusu heroja bio je sredinom drugog poluvremena kada je iskosa sa leve strane gađao u dalji ugao, ali je loptu poslao malo pored stative. Samo nekoliko minuta ranije na drugoj strani je Asjer Viljalibre mogao da nokautira domaćina. Našao se sam ispred protivničkog gola posle udarca Unaija Gomesa, koji je kratko odbio Jan Oblak, no snažnim udarcem sa ivice peterca zatresao je samo spoljni deo mreže.

U samom finišu Atletiko je izvršio veliki pritisak rivala i u nekoliko navrata bio vrlo blizu izjednačenju. Rezervista Anhel Korea je u 86. minutu čak uspeo i da savlada Đulena Agiresabalu, ali je leđa svom golmanu sačuvao iskusni Injigo Lekue, koji je pred golom izbio loptu i sprečio poravnanje rezultata. Međutim, tu nije bio kraj drami na Metropolitanu. U prvom minutu nadoknade Atletiko je dobio penal! Iznudio ga je Alvaro Morata pošto se lukavo prišunjao iza leđa Jeraju Alvaresu, a momak koji je samo nekoliko minuta ranije ušao da zategne odbranu ga udario po stopalu i tako umalo izrastao u tragičara Bilbaa. Kažemo umalo, jer ubrzo je reagovao VAR i utvrdio da se Morata aktivirao iz ofsajda te je glavni arbitar promenio odluku.

Tek tada u Bilbau su mogli da odahnu.

KUP KRALJA, ŠPANIJA - POLUFINALE, PRVI MEČEVI

Utorak

Majorka - Sosijedad 0:0

Sreda

Atletiko Madrid - Atletik Bilbao 0:1 (0:1)

/Berenger 25pen/


tagovi

Atletik BilbaoAtletiko MadridKup kralja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara