Bolje 3-4-3 nego 4-4-2, Gavrić ozbiljno osveženje, Boaći u novoj ulozi, Zvezda posle preokreta slomila Arku

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.01.20. | 17:22

Pozitivan utisak i igra Veljka Nikolića, crveno-beli daleko bolji u nastavku meča - 3:2

Nova igra, nove uloge, mnogo želje, dosta i grešaka, ali je utisak na kraju bio pozitivan. Crvena zvezda je posle preokreta u drugom poluvremenu savladala poljsku Arku i u slavljeničkom ritmu započela seriju pripremnih utakmica u turskom Beleku - 3:2 (1:2).

Kao što konačan rezultat i pokazuje, daleko bolje izdanje na današnjoj utakmici prikazao je tim koji je zaigrao u drugih 45 minuta. Tada je Stanković odlučio da formaciju 4-4-2 iz prvog poluvremena transformiše u 3-4-3, koja je ostavila znantno konkretniji utisak na večrašnjoj utakmici. Crveno-beli su dobili širinu u igri i veći prostor u manevru, čime su uspeli da u potpunosti neutrališu sve pokušaje rivala i sa dva pogodka stignu do preokreta i zaslužene pobede. Prvo je Miloš Vejinović pogodio sopstvenu mrežu u 62. minutu nakon kornera Gavrića, dok je konačan rezultat postavio snalažljivi Aleksa Vukanović u 74. minutu, nakon što je Boaći nije uspeo da iskoristi udarac iz najstrože kazne.

Izabrane vesti

Više nema nikakve dileme da će mladi Željko Gavrić predstavljati ozbiljno osveženje za Zvezdinu igru na proleće. Bio je najopasniji igrač Zvezde u drugom poluvrmenu, brzo je menjo ritam i driblao svoje čuvare. Izvodio je gotovo sve prekide, što samo potvrđuje da je dobio jasnu ulogu u novom timu Pozitivan utisak ostavio je i Veljko Nikolić, koji je lepo otvarao napade svog tima i u par navrata ozbiljno pripretio golu Arke.

U potpuno novoj ulozi našao se i Ričmond Boaći, koji je u drugih 45 minuta činio ofanzivnu trojku srpskog šampiona, zajedno sa Gavrićem i Tomaneom, ali je igrao nešto povučenije, vraćao se po loptu i dodatno uticao na organizaciju napadač. Čini se da mu je nova uloga sasvim prijala, bez obzira što zahteva daleko više trčanja. Nešto drugačiju ulogu od one na koju su navikli imali su i Aleksa Vukanović i Veljko Simić, koji su pokrivali kompletne bočne linije. Isti je slučaj i sa Markom Gobeljićem, koji je sa Pankovim i Babićem činio štopersku liniju ispred Vasiljevića u drugom poluvremenu.

 

Ideja sa formacijom 4-4-2 u ovom trenutku samo povremeno deluje lepo na oko, često daje i rezultate u vidu pritiska na protivničku poslednju liniju, ali je jasno da je neophodno još dosta vremena da bi se i u defanzivnoj orjentaciji stvari postavile na svoje mesto. Jer, čim bi protivnik probio taj prvi blok crveno-belih, ostajalo bi mu dovoljno prostora pozadi da napravi pometnju poslednjoj liniji srpskog šampiona. Srećom po Beograđane pa ima još dovoljno vremena u Antaliji da se radi na finesama i ispravljanju vidnih nedostataka u igri. Daleko manje nedostataka bilo je viđeno u formaciji koja je bila na delu u drugom poluvremenu.

Stanković se odlučio na izuzetno ofanzivnu startnu postavu, bez klasičnog defanzivnog veznog igrača, koji bi na kvalitetniji način apsorbovao protivničke ofanzivne nalete. Dvojac na centru u prvom poluvremenu činili sz Ivanić i Vulić, na bokovima su bili Garsija i Ben, a u špicu Pavkov i Krstović. Ispred Borjana u poslednjoj lininiji bili su Gajić, Degenek, Milunović i Rodić.

Zvezda je odlučnost u na startu meča krunisala posle prekida u 24. minutu, kada je Vulić dobro ubacio loptu sa leve strane, a talični Degenek je uz malo sreće, ali i spretnosti, poslao iza leđa Stejnborsa. Crveno-beli su tada pokazali napredak u skok igri, ali su potom uprskali na suprotnoj strani, iako je Ben odmah imao priliku da duplira prednost Stankovićevog tima, ali nije uspeo. Ipak, u prvom narednom napadu Arke izjednačenje. Krstović je loše procenio visnu ubačene lopte na prvoj stativu, Pavkov zakasnio, pa je Damjan Zboženj bez problema matirao Borjana.

Zvezda je i dalje nastavila da napada, ali su oscilacije u igri bile prisutne, što Poljaci iskoristili i stigli do prednosti u finišu prvog poluvremena. Lukavi Mihal Nalepa je nasamario mladog Krstovića. Napravio je dve dobre varke, Krstović je bespotrebno ostavio nogu ispruženu pozadi, što omaleno krilo Arke iskoristilo i iznudilo jedanaesterac. Nalepa je odlučio da šutira, ali je njegov udarac odbrani Borjan, međutim igrači Zvezde nisu dobro "zaštitili" svog čuvara mreže, do lopte su došli igrači Arke, a pogodak postigao Fabijan Serarens.

U drugom poluvreremenu promena celokupnog tima, ali i sistema igre, koji je doneo znatno više sigurnosti, pa neće biti iznenađenje ukoliko se upravo on pokaže kao dobitna kombinacija u konačnom izboru Dejana Stankovića. Ipak, prerano je davati konačan sud, s obzirom da je do kraja priprema u Antaliji ostalo još pet mečeva, a već za tri dana na programu utakmica sa Vardarom (29. januar, 15.30 po našem vremenu).

CRVENA ZVEZDA - ARKA GDINJA 3:2 (1:2)
/Degenek 24, Vejinović 62ag, Vukanović 74 - Zboženj 24, Serarens 45/

CRVENA ZVEZDA (4-4-2), prvo poluvreme: Borjan - Gajić, Degenek, Milunović, Rodić - Garsija, Vulić, Ivanić, Ben - Krstović, Pavkov.

CRVENA ZVEZDA (3-4-3), drugo poluvreme: Vasiljević - Gobeljić, Babić, Pankov - Vukanović, Petrović, Nikolić, Simić - Tomane, Tomane, Gavrić.

Foto: FK Crvena zvezda


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara