Lukša Jakobušić (©Robert Matić /Hajduk.hr)
Lukša Jakobušić (©Robert Matić /Hajduk.hr)

Bombastični transferi, razgorela varnica i izduvan ’balun’ u Splitu: Hajduk smenio predsednika

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.04.24. | 11:31

Džaba i Livaja, Kalinići, Peršić i Brekalo. Bili već dve decenije ne mogu do trona

Nepune četiri godine na čelu posrnulog velikana sa Poljuda, dva pehara Kupa, obnovljena vera u mogućnosti ekipe da se porva za titulu prvaka i konačno – antiklimaks. Nazdorni odbor splitskog Hajduka, javio je prvi portal Germanijak, smenio je Lukšu Jakobušića sa mesta predsednika, nekoliko meseci pre no što mu je istekao mandat, a sve kako bi se novom rukovodstvu dalo vremena da se pripremi za novu sezonu.

Na njenom čelu biće Marinka Akrep, do sada u klubu zadužena za odnose sa javnošću – ne toliko dobre – ali i marketing, po čemu je Hajduk sa 100.000 članova bio prepoznatljiv u regionu. Prethodno je Jakobušić, nekada predsednik dubrovačkog vaterpolo kluba Jug, finansijski stabilizovao Hajduk i na spektakularan način razgoreo vatru u Dalmaciji.

Izabrane vesti

Doveo je prvo Lovra Kalinića, izazvao vulkansku erupciju potpisivanjem ugovora sa Markom Livajom i još bitnije produžetkom saradnje sa miljenikom navijača. Godinu kasnije u Hajduk je stigao i Nikola Kalinić, 2023. i Ivan Perišić, a ovog januara Bili su ispred nosa Dinamu odneli i Josipa Brekala.

U Zagrebu su odmah rekli da nije do para, Modri su Brekalu nudili više, ali za mandata Jakobušića Split i cela Dalmacije počeli su iskreno da veruju da će Hajduk da konačno prekine post koji traje evo već 19 godina. I to je verovatno privuklo i fudbalera Fjorentine. Poslednju titulu u Hrvatskoj, na Poljudu su videli još u sezoni 2004/2005.

Dugo posle toga nisu bili ni konkurentni, svaljivali su odgovornost skoro pa isključivo na kontroverzan uticaj Zdravka Mamića na celokupan hrvatski fudbal, ali kada je i on morao da pobegne iz zemlje – ništa se nije promenilo. U stvari, promeniće se možda prvak, ali ako se to i desi na tronu će biti Rijeka, a ne Hajduk, koji je kao po navici implodirao u poslednjih sedam dana.

Jakobušić će mandat na Poljudu pamtiti po ta dva osvojena pehara u Kupu, u Evropi su rezultati već tradicionalno bili užasni. Nekadašnji četvrtfinalista Kupa evropskih šampiona, polufinalista UEFA kupa i četvrtfinalista Lige šampiona iz sezone 1994/1995, poslednjih godina ispadao je od Galatasaraja, Tobola, Viljareala i PAOK-a. Poslednji put je grupnu fazu nekog kontinentalnog takmičenja, Lige Evrope konkretno, igrao u sezoni 2010/2011. Bilo je posle toga i nekih bolnih eliminacija, od Dile Gori recimo ili još gore malteške Gzire junajted.

Sav fokus je bio na tituli. I dugo Split nije živeo u ovakvoj euforiji. Dok nije sagoreo. Sa Jakobušićem nije uspeo, a vreme će pokazati da li će Hajduk moći da preživi najveći budžet za plate igrača u klupskoj istoriji. Košta tim sa Livajom, Nikolom i Lovreom Kalinićem, Perišićem, Brekalom… Košta dosta. Jeste se poslednjih godina u klub slio ozbiljan novac i od prodaje igrača, za Hajduk rekordan je bio transfer Luke Vuškovića u Totenhem za 13.800.000 evra, ali u fudbalu nije redak slučaj da novo rukovodstvo odmah po dolasku primeti da situacija nije baš onakva kakva se predstavljala u javnosti.

Doduše, Martinka Akrep je bila tu i do sada i verovatno zna u šta ulazi. Pitanje je samo, iako je očigledno stručna na polju marketinga, da li će moći opet da naduva splitski balon? Jer žestoko je pukao ove sezone.


tagovi

Hajduk SplitHrvatskaHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara