Vinko Marinović (©YouTube/FK Borac Banja Luka)
Vinko Marinović (©YouTube/FK Borac Banja Luka)

Borac i Sarajevo bez prava na kiks

Vreme čitanja: 5min | pet. 14.10.22. | 09:29

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Banjalučani imaju imperativ trijumfa protiv Posušja u Novom Gradu, dok tim Feđe Dudića u Modriči protiv Sloge želi da se uhvati priključak za timovima iz vrha

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Utakmicama 14.kola nastavlja se fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine. Polako se stanje na tabeli kristališe, ekipe se dele one koji će se boriti za Evropi i one koji će biti u grčevitoj borbi za opstanak.

Izabrane vesti

Borac je u novu sezonu ušao s velikim očekivanjima. Kada je za trenera doveden Nenad Lalatović, a sa njim pristiglo još nekoliko proverenih imena, činilo se da će Borac od samog starta biti u borbi za titulu. Međutim, vreme je prošlo, Lalatović je bivši, a Borac sa Vinkom Marinovićem pokušava da ispravi uprskano. I delimično uspeva. Banjalučani su na četvrtom mestu sa 20 bodova.

Čak sedam manje od lidera Zrinjskog i utakmicom više. Dakle, ukoliko Zrinjski i tu osloženu utakmicu reši u svoju korist, zaostatak Banjalučana iznosiće čak 10 bodova. Svesni su toga i u taboru crveno-plavih pa će nastojati da do zimske pauze budu na korak do lidera. Po trenutnoj situaciji, vremena ni prostora za nove kikseve nema.

Otkako je preuzeo kormilo, Vinko Marinović je upisao tri pobede, jedan remi i dva poraza. Ne bajno, ali ne ni toliko loše, jer i dalje drži korak za vodećim ekipama. Ukoliko želi ostati u toj trci, Borac danas mora da upiše trijumf.

Svaka utakmica je zahtevna na svoj način, ekipa Posušja je u ovoj pauzi napravila i smenu trenera. Ostvarili su dva dobra rezultata protiv Veleža i Tuzla sitija. Imaju dosta dobrih i iskusnih pojedinaca kao što su Gabrijel Boban, Slobodan Milanović, Toni Jović, Davor Landeka, ali i Zvonimir Begić i Marko Hanuljak koji neće igrati. Igraju dosta otvoreno i imaju dosta dobre kontranapade tako da zaista moramo biti maksimalno skoncentrisani na utakmicu. Pred svaku utakmicu moramo raditi taktičku pripremu za protivnika koji namdolazi. Posušje je odigralo dve dobre utamice, ne brane se samo, dobro i napadaju te vrše pritisak na zadnju liniju. Očekujem taj pritisak i na nas, a dolaze puni samopouzdanja da naprave jedan dobar rezultat", istakao je Vinko Marinović pred današnji duel.

Posle početnih posrtanja i smene trenera, Posušje je u poslednje vreme počelo da igra mnogo bolje. Sve to pokazuju i poslednja dva rezultata, gostujući remi sa Veležom te domaća pobeda nad Tuzlom od 3:0. Definitivno, veliki vetar u leđa potreban za samopouzdanje u nastavku sezone. Osnovni i jedini cilj Posušja jeste izbegavanje borbe za opstanak i status stabilnog premijerligaša. Trenutno je na 15 bodova, tri više od pozicije koja vodi u niži rang, pa se ne može reći da može mirno da dočeka predstojeće utakmice. Naprotiv, ukoliko žele što ranije da osigura premijerligaški status, moraće osvajati bodove protiv ekipa koje su kvalitetnije na papiru. Da to mogu, potvrdili su i uprethodna dva kola, pa sa dozom optimizma putuju u Novi Grad na megdan Borcu.

Zadovoljni su kako se stvari odvijaju jer je ekipa počela da igra bolje. Videlo se to u prethodnim utakmicama i raduje me kako momci odgovaraju na postavljene zadatke. Svesni smo kakva nas utakmica čeka. Borac je jako kvalitetan i ima velike ambicije. Mi nismo u situaciji nikome da pretimo, ali ćemo pokušati da im pomrsimo konce“, istakao je šef struke Posušja Goran Granić, koji neće moći na računati na tri jako bitna fudbalera Zvonimira Begića, Marka Hanuljka i Darija Krištu.

SLOGA DOBOJ – SARAJEVO (18.00)

Iako je debitantsku sezonu u društvu najboljih otvorila fantastično i bila prava senzacija takmičenja, Sloga polako klizi na tabeli. Bez obzira na to, igre koje prikazuju dokaz su da bi trebali izbeći borbu za opstanak, ali je Premijer liga jako nepredvidiva. Trenutno je na devetom mestu sa 14 bodova, svega dva više od pozicije koja vodi u niži rang, a ono što ih je dovelo ovde jeste jako loša forma u prethodnom periodu. U poslednjih šest utakmica, tim iz Doboja je upisao čak pet poraza, dok je na tom jednom susretu uspeo da savlada Zrinjski, što je svakako kuriozitet, jer je retko ko uspeo da savlada Plemiće u gotovo dve godine. Time je Sloga pokazala da se može nositi i sa jačim timovima, što će svakako biti veliki razlog za zadovoljstvo pred današnju utakmicu sa Sarajevom.

Nekako nam je izgleda suđeno da nam dolaze sve ekipe iz gornjeg dela, jer smo poslednje četiri domaće utakmice igrali sa Širokim Brijegom, Veležom, Tuzla Sitijem i Zrinjskim, pa će ovo samo biti nastavak tih teških utakmica. Mi smo već pokazali da nas niko ne sme potceniti i sumnjam da će i Sarajevo. Pogotovo jer smo i na Koševu pružili jako dobar otpor. Mi ćemo pokušati da napravimo plan za ovu utakmicu i da dođemo do bodova, koji bi nam mnogo značili“, istakao je Zoran Ćurguz, trener Sloge.

Vreme prolazi, a Sarajevo stagnira. Pred početak sezone sve je pucalo od optimizma. Kada su upisana tri trijumfa na startu, pehar je bio već viđen u vitrinama. Međutim, kada kola krenu nizbrdo teško ih je zaustaviti. To je na svojoj koži najbolje osetilo Sarajevo. Pre pobede nad Borcem u prošlom kolu, čak u devet utakmica bordo tim je upisao samo jednu jedinu pobedu. I to nad Leotarom. Za ekipu koja je najavljivala titulu premalo. Ipak, Feđa Dudić je nekako uspeo da sačuva svoj status na klupi, ali pitanje je koliko će čelnici imati sluha ukoliko se ne stane na zelenu granu.

Sarajevo je tek na šestom mestu tabele sa 19 bodova, a ukoliko ne krene sa boljim rezultatima i izlazak u Evropu bi mogao doći u pitanje. To bi svakako bilo katastrofa, posle prošlosezonskog fijaska i neostvarenih ciljeva. Iz tog razloga, bordo tim će morati brže bolje krenuti sa pobedama i prava na kiks više nemaju.

Na domaćem terenu u Modriči, iako to nije njihov pravi teren, Sloga igra veoma dobro. Pobedila je Velež i Zrinjski i to nam govori dada se radi o dobroj ekipi. Kompaktnna su ekipa, dobro se brane, postave se dobro, u napadu imaju Kulenovića koji je među najboljim napadačima u ligi. Tu su i Krstovski, Janković i upoznaćemo momke sa kvalitetom Sloge. Igrali smo protiv njih na početku, ali sada će to biti drugačija utakmica. Respekt Slogi, ali pokušaćemo ući u pozitivnu seriju i da dođemo do vrha gde nam je mesto”, rekao je u najavi meča Feđa Dudić, trener Sarajeva.

---------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 14. KOLO

Petak

14.30: (1,40) Borac Banjaluka (4,10) Posušje (8,00)

18.00: (4,20) Sloga Doboj (3,45) Sarajevo (1,80)

Subota

14.30: (1,50) Tuzla Siti (3,90) Igman (6,25)

19.00: (2,50) Široki Brijeg (2,90) Željezničar (3,00)

Nedelja

14.30: Leotar – Zrinjski

14.30: Velež – Sloboda

***kvote su podložne promenama



tagovi

FK SarajevoSarajevoPremijer liga BiHBiH 1BiHBorac BanjalukaBorac Banja Luka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara