Slavlje fudbalera BiH (©reuters)
Slavlje fudbalera BiH (©reuters)

Bosna i Hercegovina u eliti Lige nacija! Džeko vrhunski namestio gol Demiroviću i pobedu u Zenici

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.09.22. | 22:44

Utakmica u ponedeljak nema više nikakav značaj za Zmajeve, Crna Gora zasluženo pobeđena

Zenica je na nogama, Bilino Polje u transu - Bosna i Hercegovina ponovo je član elitnog ranga Lige nacija! Posle minimalnog trijumfa nad Crnom Gorom (1:0) novog heroja nacije Ermedina Demirovića Zmajevi ne samo da su obezbedili povratak u A diviziju, već i drugi šešir u kvalifikacijama za EURO 2024, kao i plej-of za ovo takmičenje u slučaju da prethodno već ne ostvare direktan plasman.

Sve je definitivno rešeno u Grupi 3 B divizije, Bosna i Hercegovina je u direktnom okršaju sa Hrabrim sokolovima uzela bodove potrebne za miran san, zbog čega utakmice poslednjeg kola u ponedeljak neće imati takmičarski značaj kada je reč o promociji. Sve karte otvorene su po pitanju ispadanja u C diviziju pošto su Rumuni odoleli svim naletima Finaca i uspeli da zadrže bar teoretske šanse da prežive u "drugoj ligi". Da bi se to dogodilo Rumuniji je potrebno da savlada kod kuće rasterećenu Bosnu i Hercegovinu, te da Finska ne pobedi Crnu Goru u Podgorici.

Izabrane vesti

Morao je selektor Ivajlo Petev da popuni određene rupe u postavi Bosne i Hercegovine, ali krcate tribine u Zenici dale su veliki zamajac i podršku koja je vodila Zmajeve do treće recke i sigurnog povratka u A diviziju od sezone 2024/25. Bosanci su zasluženo slavili, imali gotovo potpunu kontrolu utakmice i više opasnijih situacija pred golom Milana Mijatovića, a jednu je uspeo da materijalizuje Ermedin Demirović.

Mogao je njegov drugi meč u Ligi nacija da prođe uz isti broj golova, ali je VAR sistem u 32. minutu ipak odložio skoro pa neizbežno slavlje na Bilinom Polju zbog ofsajda. Dugo se Crnogorci nisu dali, očigledno sa idejom da izvuku bar bod iz najtežeg gostovanja, ali nisu uspeli da izdrže dovoljno dugo. Tačnije, na semaforu se ništa nije menjalo sve do prvog minuta nadoknade, kada je Demirović zatresao Mijatovićevu mrežu. Velike zasluge za gol idu na račun Edina Džeka koji je centaršut Miroslava Stevanovića sa desnog boka vrhunski spremio Demiroviću za gol. Dobro se snašao vezista Augzburga u celoj situaciji, jer je prethodno uspeo da pobegne dotad nepogrešivom Marku Vešoviću i na prvu plasira loptu u donji desni ugao.

U nastavku utakmice Bosna i Hercegovina je evidentno išla na to da sačuva rezultat, ali i pored toga Crnogorci nisu dugo uspeli ozbiljnije da priprete. Najbolju šansu gosti su propustili u 69. minutu iz prekida. Šutirao je Stevan Jovetić snažno pored živog zida iz slobodnog udarca, ali je oprezan bio golman Šehić. Ubrzo je i domaćin propustio dve savršene prilike da reši utakmicu. Prvo je Demirović namučio Mijatovića sa ivice kaznenog prostora, da bi Kenan Kodro iz poluvoleja gađao spoljni deo mreže.

Tokom završnih deset minuta Crnogorci su išli na sve ili ništa, držali su loptu u svom posedu ali su ostali kratkih rukava...

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Grupa 3

Petak

Bosna i Hercegovina - Crna Gora 1:0 (1:0)

/Demirović 45+1/

Finska - Rumunija 1:1 (1:0)

/Puki 12 - Tanase 52/



tagovi

reprezentacija Bosne i Hercegovinekošarkaška reprezentacija Crne GoreErmedin DemirovićEdin Džeko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara