Abel Fereira, Dorival Žunior, Fernando Diniz (Reuters)
Abel Fereira, Dorival Žunior, Fernando Diniz (Reuters)

Brazil bira novog selektora: Potvrđena imena trojice kandidata za Titeovog naslednika

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.10.22. | 11:11

Svi su iz domaćeg fudbala

Odavno se zna da će Svetsko prvenstvo u Kataru biti poslednje za iskusnog stratega Titea na klupi reprezentacije. On je odlazak najavio još pre nekoliko meseci i dao dovoljno vremena FS Brazila da se posveti traženju zamene.

Od tada su se brojna imena pominjala u kontekstu selektorske klupe Brazila, ali nikada nisu stigle neke konkretne potvrde. Do sinoć kada je predsednik saveza Ednaldo Rodriges potvrdio da su tri sigurna imena u opticaju.

Izabrane vesti

Reč je o trenerima brazilskih velikana Palmeirasa, Flamenga i Fluminensea: Abelu Fereiri, Dorivalu Žunioru i Fernandu Dinizu.

“Brazilski fudbal ima nepresušan izvor sjajnih trenera. Mogu da potvrdim da su njih trojica kandidati ali nije fer da pričamo samo o njima i da zaboravimo druge jer imamo bar još 10 kvalitetnih kandidata. Trenutno smo fokusirani na pripreme za Katar. Odluku o Titeovom nasledniku ćemo da donesemo posle Mundijala”, rekao je Rodriges.

Abel Fererira je portugalski stručnjak koji je napravio čudo otkako je preuzeo Palmeiras pre dve godine. Zeleni džin je sa njim na klupi ispisao najuspešnije stranice u istoriji kluba. Osvojili su Kopa Libertadores dva puta zaredom što je retko kome uspelo, osvojili su i Kup Brazila, a trenutno su na dobrom putu da osvoje i prvu šampionsku titulu u prvenstvu od dolaska Fereire. Bez dileme je najuspešniji trener u brazilskom fudbalu u poslednje dve godine ali javnost mu zamera na stilu igre. Palmeiras igra tvrd i takmičarski fudbal što se kosi sa fudbalskom ideologijom u zemlji i onim što bi Selesao trebalo da predstavlja: Pobede i Žoga bonito. Osim toga, nije Brazilac, a lobi starih domaćih trenera je prilično moćan i protivi se ideji da stranac vodi Selesao.

Fernando Diniz je sušta suprotnost. Ima 48 godina, promenio je gomilu klubova, vodio i velikane poput Sao Paula, Vaska, Santosa i sada troši drugi mandat u Fluminenseu. Problem je što nije osvojio ništa. Nema nijedan bitan trofej u karijeri. Ali ekipe mu igraju dopadljiv fudbal i ima podršku javnosti. Iako njegov Fluminense u prvenstvu kasni 15 bodova za Fereirinim Palmeirasom, Diniz je najpopularniji trener u državi. Čak je stil fudbala koji igraju njegovi timovi dobio i nadimak “Dinizizam”. Akcenat u igri je na timskom fudbalu koji počinje od golmana i u koji je uključen ceo tim. Veliki broj dodavanja, dominacija u posedu i sistem 4-2-3-1 su Dinizova lična karta. Ali trofeja nema…

Na kraju, tu je i iskusni Dorival Žunior. Vodio je čak 20 različitih brazilskih klubova, devet od 12 najvećih u zemlji, a trenutno gazi treći mandat na klupi Flamenga. Iako se u živopisnoj karijeri nije naosvajao trofeja i najveći upeh do sada mu je jedan pehar u Kupu Brazila, sada prolazi kroz najuspešniju epohu. Doveo je Flamengo do finala Kopa Libertadores gde ga čeka Atletiko Paranaense, a stigao je i do finala Kupa Brazila u kojem će mu rival biti Korintijans. U prvenstvu je tek peti ali to mu se prašta jer je ekipu preuzeo na sredini sezone i imao je niz od 20 mečeva bez poraza. Njegova prednost je što ima uporište među istaknutijim trenerskim imenima i funkcionerima u Brazilu i što je navodno i Tite rekao da je on najbolji kandidat da ga nasledi.

Brazilski navijači su na društvenim mrežama pojednostavili ovu trku:

“Ako hoćeš trofeje, uzmi Abela Fereiru. Ako hoćeš lepu igru, uzmi Diniza. Ako nećeš ništa od toga, uzmi Dorivala”.

Kako god, u FS Brazila će morati uskoro da preseku.

Tite je preuzeo Selesao 2016. posle drugog, neuspešnog mandata Karlosa Dunge i neuspeha na Kopa Amerika. Na Mundijalu u Rusiji je eliminisan u četvrtfinalu od Belgije a sledeće godine je osvojio Kopa Amerika na domaćem tlu. U kvalifikacijama za Mundijal je beležio sjajne rezultate i trenutno je selektor sa najvećim procentom pobeda u istoriji brazilske reprezentacije (81,34 odsto).


tagovi

Dorival ŽuniorAbel FereiraFernando DinizFudbalska reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara