(©AFP)
(©AFP)

Buđenje posrnulog velikana

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.05.21. | 07:12

Jedan od najtrofejnijih danskih klubova vodi bitku sa aktuelnim šampionom Midtjilandom za svoj prvi ligaški trofej nakon 16 godina

Fudbalski klub Brondbi osnovan je 1964. godine spajanjem dva lokalna rivala iz mesta Brondbi, jugozapadnom predgrađu Kopenhagena. Novonastali klub je svoj fudbalski život započeo u šestoj ligi Danske. Prvi značajniji momenat događa se 1973. godine kada je kao trener-igrač u klub došao Fin Laudrup (otac danskih reprezentativaca Mihaela i Brajana). Nakon promocije u treći rang takmičenja 1975. godine, Fin Laudrup odlazi u KB, tada, a i sada, najtrofejniji klub u Danskoj. Ipak, Fin se 1981. godine vraća u Brondbi, gde završava igračku karijeru, a sa klubom ostvaruje prvu promociju u najkvalitetniji fudbalski rang Danske. Iz KB-a sa njim dolazi i njegov sin Mihael, koji u svojoj jedinoj godini u dresu Brondbija postaje treći strelac prvenstva u sezoni 1982/1983 sa 15 golova, a njegov klub svoju prvu sezonu u najvišem rangu završava na četvrtom mestu. To leto odlazi u rimski Lacio.

Prvu titulu osvajaju 1985. godine. A krajem 80-ih i početkom 90-ih stvara se jedna fantastična generacija, koju su predvodili Piter Šmajhel, Jon Jensen, Brajan Laudrup i Lars Olsen. Na taj način Brondbi je dao doprinos Danskoj za 1992. godinu kada se penju na krov Evrope. Sa izuzetkom Brajana Laudrupa, ovaj tim predvođen legendarnim Mortenom Olsonom sa klupe ostvaruje svoj najveći uspeh u evropskim takmičenjima. Stižu do polufinala Kupa UEFA u sezoni 1990/91, a ispadaju od Rome golom Rudija Felera u 88. minutu. Skoro identičan uspeh ostvaruju u sezoni 1996/97 kada u četvrtfinalu Kupa UEFA u produžecima ispadaju od Tenerifa golom u 119. minutu.

Izabrane vesti

16.00: (3.30) Randers (3.40) Brondbi (2.20)

Poslednju titulu osvojili su 2005. godine kada ih je sa klupe predovdio Mihael Laudrup. I dok su u periodu od dvadeset godina osvojili deset titula, u poslednjih 16 godina su bez trofeja državnog prvaka, što predstavlja ogroman neuspeh. Najbliži trofeju bili su u sezoni 2017/18, kada su u plej-of ušli sa prvog mesta, ali ih je, ipak, na kraju pretekao Midtjiland. Može se reći da se sličan scenario odvija i ove sezone, jer je Brondbi ušao u plej-of sa dva boda prednosti u odnosu na istog rivala, a trenutno je bod iza aktuelnog šampiona, zbog nešto lošijih rezultata u doigravanju. Loš period nisu uspeli da promene neki od najpoznatijih igrača koji su nosili žuti dres u prethodnoj deceniji, kao što su Danijel Vas, Danijel Ager, Denis Romedal, Frederik Renov, Riza Durmisi, Kamil Vilček, te Finci – Lukas Hradecki i neverovatni Temu Puki.

Prošlu sezonu je Brondbi završio kao četvrtoplasirani tim danskog prvenstva. Tako da ovaj rezultat svakako predstavlja određeno iznenađenje. Najveće zasluge za to idu treneru Nilsu Frederiksenu, koji je u Brondbi stigao 2019. godine. Pre toga je bio selektor mlade danske reprezentacije, kao i trener Esbjerga i Lingbija.

Frederiksen utakmice igra u isključivo dve formacije – 3-5-2 i 3-1-4-2. Na golu se nalazi nekadašnji fudbaler Hofenhajma Marvin Švebe, koji će na kraju sezone najverovatnije napustiti Brondbi. Trojku pozadi čine dva standardna štopera – kapiten Andreas Makse i Nemac Entoni Jung, dok se za treće mesto smenjuju Sigurd Rosted i Islanđanin Hjertur Hermanson.

Spoljne igrače u ovoj formaciji igraju na desnom boku Andreas Brus i na levom Piter Bjur. Često se kao starter i na jednoj i na drugoj strani može naći nešto iskusniji Kevin Mensa. Na početku sezone je na levom boku bio planiran Paragvajac Blas Riveros, međutim, on je doživeo tešku povredu ligamenata kolena, pa će odsustvovati do novembra.

18.00: (1.35) Midtjiland (5.30) Nordsjeland (8.00)

Tri standardna igrača u veznom redu su nekadašnji fudbaler Hajduka i Napolija Josip Radošević, koji svojom kretnjom i požrtvovanošću služi kao spona između poslednje linije i ofanzivnijeg dela tima, ali i da „ispegla“ greške koje prave igrači ispred njega. Uz njega u odličnog igrača stasava dvadesetogodišnji Morten Frendrup, dok je ispred njih supertalentovani Jesper Lindstrem, koji je stigao i da debituje za nacionalni tim Danske, a ove sezone je u ligi postigao devet golova i devet puta asistirao. Kao zamene na ovim pozicijama izdvajaju se Lase Vigen i mladi Tunižanin sa danskim pasošem Anis Slimane.

U napadu se odlično razumeju Simon Hedlund i Mikael Ure. Šveđanin Hedlund, koji je nastupao i za Union Berlin, odlično igra u ulozi sekundarnog napadača i pomoćnika Lindstremu u organizaciji igre. Fantastična kretnja i osećaj za prostor Hedlunda omogućavaju Ureu da na dostojan način zameni Kamila Vilčeka, pa je tako Ure ove sezone prvi strelac ekipe sa 13 pogodaka. Sa klupe priliku dobija nekadašnji fudbaler Čukaričkog Andrija Pavlović, koji je na deset utakmica postigao dva gola. A šansu čeka i mladi Matijas Kvistgarden, kojeg je prvom timu preporučilo 11 golova na 13 utakmica u omladinskoj kategoriji.

Navijači Brondbija sa nestrpljenjem očekuju finalni deo sezone. Zaboravili su kakav je osećaj kad si šampion svoje zemlje. I jeste pomalo šteta što je ovaj krajnje simpatični klub u zapećku danskog i evropskog fudbala u poslednjih petnaest godina. Zato imaju priliku da u narednih pet, šampionskih utakmica, vrate stari sjaj ovog kluba i donesu osmeh na licima svojih navijača. Prva od tih pet je, makar na papiru najlakša, protiv Randersa. Ali, da bi Brondbi stigao do cilja, ne sme potceniti ni Randers, a protiv ostale četiri ekipe iz plej-of grupe mora pokazati ono što mu je nedostajalo svih ovih godina, a to je karakter šampiona.


tagovi

BrondbiRandersMidtjilandDanskaDanska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara