Matijs De Liht (©AFP)
Matijs De Liht (©AFP)

Buongiorno Italia: Juventus pred dilemom – prodati De Lihta odmah ili čekati 100.000.000?

Vreme čitanja: 6min | uto. 05.07.22. | 13:10

U Laciju sve krenulo po zlu na promociji novih dresova

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Rukovodioci Juventusa moraju da donesu veoma tešku odluku sa dalekosežnim posledicama u sledećih par dana: insistirati do kraja na ceni od 100.000.000 evra za Matijsa de Lihta ili prihvatiti nešto manje novca i iskoristiti ga odmah za kupovinu novih pojačanja?

Izabrane vesti

Izbor nije nimalo jednostavan. Za Holanđanina je zainteresovano nekoliko klubova, od Čelsija do Bajerna, ali nijedan nije voljan, barem u ovom momentu, da se približi magičnom broju od 100.000.000 evra. U Kontinasu je, do sada, stiglo par preliminarnih ponuda i sve su oko 70.000.000 evra, plus eventualni bonusi. To u prevodu znači da Juve teško može da izboksuje više od 80.000.000 evra i pored toga što pojedini mediji bliski Juventusu barataju sumama od 90.000.000 koristeći kondicional kao padobran.

Otežavajuća okolnost za prodaju De Lihta po basnoslovnoj ceni je njegova plata. Teško je poverovati da će nekadašnji kapiten Ajaksa prihvatiti da zarađuje manje od plate koju mu garantuje ugovor sa Juventusom, a to je 12.000.000 evra sa uključenim bonusima.

S druge strane, za Juve bi upravo plata De Lihta i činjenica da bi u sledeće dve godine uštedeli preko 40.000.000 evra po tom osnovu, mogla da bude dodatna motivacija da uzme u ozbiljno razmatranje i ponude koje nisu sa osam nula.

Nije isključeno da bi Juve na kraju prelaznog roka mogao i da dobije traženih sto miliona evra, ali se postavlja pitanje koliko bi to bilo svrsishodno ako bi se on realizovao u poslednjim danima avgusta kada Stara dama ne bi imala dovoljno vremena da reinvestira na najbolji mogući način dobijeni novac u dovođenje pojačanja.

Dolazak Anhela Di Marije i Pola Pogbe u Juve je nevezan za De Lihta, ali su sva ostala pojačanja na ovaj ili onaj način u relaciji sa prodajom centralnog beka. Kao što smo već pisali defanzivci koje želi Masimilijano Alegri nisu lako dostižni i Juve nema preferencijalne kanale, naprotiv, da stigne do Kalidua Kulibalija i Glejsona Bremera.

Eventualni pregovori sa Napolijem i Torinom oko kupovine Senegalca i Brazilca, ali i oko Nikole Milenkovića sa Fjorentinom bi bili naporni i dugi imajući u vidu karakter Aurelija De Laurentisa, Urbana Kaira i Roka Komisa. To je dodatni razlog zašto bi valjalo završiti što ranije posao sa De Lihtom, tim pre što Napoli i Torino traže velike sume novca za svoje defanzivce, od 35.000.000 do 40.000.000 evra.

Tam-tam transfera Nikoloa Zaniola u Juventus se sve jače čuje. Priča se da bi ove nedelje, sutra ili prekosutra, Zaniolov menadžer Klaudio Vigoreli trebalo da se sretne sa čelnicima Rome i da definišu pozicije obe strane, od moguće prodaje igrača do produžetka ugoovra.

Iz okruženja italijanskog fudbalera stižu signali da je on već rešio da obuče crno-beli dres, ali je prethodno, kao što reče Mauricio Arivabene u intervjuu za Tutosport pričajući o De Lihtu, potrebno da sve strane budu zadovoljne. U ovom slučaju Roma, Zaniolo, Juve, ali i menadžeri.

Debatuje se mnogo o ceni napadača Rome, odnosno da li je 50.000.000 mnogo ili malo za njegove usluge. Juve i dalje pokušava da ubaci u posao i jednog svog igrača , čak i po cenu da takav manevar podigne vrednost posla na 60.000.000 evra. Srtara dama pronalazi računicu u takvom scenariju u manjem iznosu keša koji bi morala da plati Romi.

U svakom slučaju svi se slažu da će formula za kupovinu Zaniola, ako do nje dođe, biti pozajmica, prilično skupa 10.000.000 do 15.000.000 evra, plus otkup fiksiran na 35.000.000 do 40.000.000 evra.

MILAN IDE PO DE KETELERA

Italijanska sportska štampaItalijanska sportska štampa

Paolo Maldini u Šarlu De Keteleru vidi budućeg ofanzivnog pleja Rosonera i igrača startera za sledećih deset godina. Stefano Pioli deli mišljenje tehničkog direktora i prema pojedinim informacijama pričao je telefonom sa Šarlom, ali trener Milana ne bi imao ništa protiv da mu na raspolaganje dođe i Paulo Dibala.

Milan je već poslao prvu ponudu Brižu: 20.000.000 plus bonusi. Nedovoljno, ali i očekivano. Pregovori su ušli u početnu fazu i svako pokušava da potera vodu ka svim mlinu. Belgijanci traže 35.000.000.

Pregovori bi mogli da potraju jer Milan nije u stisci sa vremenom, a Briž nije primoran da proda De Ketelera, tako da postoje ozbiljne šanse da sagu u redovima Rosonera pratimo tokom celog prelaznog roka.

Dolazak Vitinje u PSŽ, usporio je pelazak Renata Sančeza iz Lila u Pariz i omogućio je Milanu da se vrati u trku. Naruku šampiona Italije ide činjenica da Sančez želi da obezbedi mesto u postavi Portugala na Mundijalu u Kataru i u tom kontektsu Milan može da nadomesti sportskim aspektom hendikep koji ima na ekonomskom planu u poređenju sa klubom u vlasništvu Katara.

U Milanelu smatraju da bi uz De Ketelera, Renato Sančez bio savršeni vezista sa karakteristikama da se ubacuje u prostor koji bi otvarao Belgijanac.

LACIO JE BURE BARUTA

Sve je počelo sinoć loše na predstavljanju novih dresova Lacija na „Piazza del Popolo“, od izbora mesta (na trgu može da stane preko 50.000 ljudi pa je par hiljada okupljenih izgledalo pomalo deprimentno) i muzike (Klaudio Baljoni i Renato Zero su navijači Rome i to ne kriju) preko izostalog pojavaljivanja Alesija Romanjolija kao novog pojačanja Lacija do žestoke rasprave predsednika Klaudija Lotita i sportskog direktora Iglija Tarea po završetku manifestacije.

Lotita su navijači propisno izviždali i izvređali, ali je on u svom stilu istrpeo sve i potvrdio svoj stav da je Lacio na pravom putu i da on radi dobro svoj posao.

Sve je bilo spremno za ozvaničenje angažmana Alesija Romanjolija, uključujući i dres sa brojem 13, ali je sve zapelo na kraju kada su na red došle provizije za menadžere i posrednike. Po svom običaju Lotito se uzjogunio i stopirao sve jer ne želi da plati tražene provizije, štaviše on ih ne bi platio uopšte.

U Rimu se tvrdi da posao nije u opasnosti i da će Lotito, kada ga prođe bes, pristati da plati ono što mora, pogotovo što bi u datim okolnostima izostanak dolaska Romanjolija bio veliki udarac i imao bi negativne efekte na više nivoa, od odnosa sa Mauricijom Sarijem i atmosfere među igračima do slike koju klub emituje o sebi u javnost.

Diskusija koju su Lotito i Tare imali, praktično pred očima svih prisutnih, pokazatelj je da smo zaista blizu okretnice u odnosima između dva stuba na kojima je počivao Lacio u prethodnih 14 godina. Prepirka je još više upala u oči jer su se Lotito i Tare bukvalno ignorisali i držali se podalje jedan od drugoga tokom cele večeri.

Vlasnik rimskog kluba i njegov prvi operativac su se sreli u Formelu i danas i sa tog sastanka bi trebalo da izađu sa jasnim idejama šta i kako dalje. Osim pozicije Tarea koja je dovedena u pitanje, na stolu su i goruća pitanja vezana za pojačanja Lacija, od golmana, preko defenzivca i još jednog napadača.

Sari želi da ima dvojicu golmana koji mogu da nose breme startera. Ako bi mogao da bira novi čuvari mreže Lacija bi bili Karneseki i Provedel. Međutim, mnogo je verovatnije da će morati da se zadovolji Maksimijanom iz Granade ili Vikarijom iz Empolija.

U međuvremenu je Lacio povećao ponudu za Kazalea: osam miliona plus dva kroz bonuse. Čeka se ogovor Verone s kojom Lacio pregovara i transfer Ivana Ilića, ali je on, kao što smo već objasnili, direktno vezan za prodaju Luisa Alberta, a u međuvremenu nisu stigle nove vesti iz Andaluzije.


tagovi

Matijs de LihtŠarl de KetelarRenato SančesKlaudio LotitoIgli TareBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Juventus
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara