Federiko Kjeza (©Reuters)
Federiko Kjeza (©Reuters)

Buongiorno Italia: Juventus u problemu da nađe 140.000.000 evra, kineski komunisti razgrađuju Inter

Vreme čitanja: 6min | pet. 16.06.23. | 12:54

Napoli izabrao trenera koji postavlja crkve usred sela

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima

Rudi Garsija je ušao u kolektivno pamćenje Italijana po francuskoj izreci za stavljanje stvari na pravo mesto (postaviti crkvu u centar sela) nakon pobede Rome nad Lacijom u gradskom derbiju. Bivši trener Rome koji je pre par nedelja dobio otkaz u timu iz Saudijske Arabije za koji igra Kristijano Ronaldo pobedio je fotofinišu svog zemljaka Kristofa Galtjea koji je sve do juče slovio za glavnog favorita da nasledi Lučana Spaletija

Izabrane vesti

Sudbina se poigrala sa Garsijom i Spaletijem. U Romi je toskanski stručnjak nasledio Francuza na klupi Đalorosih a juče se dogodilo obrnuto u Kastel Volturnu. Izbor Garsije ima svoju logiku. On poznaje Seriju A, govori italijanski i izdržao je dve i po sezone na klupi Rome što apsolutno nije jednostavno. Takođe, Garsija u biografiji ima titulu prvaka Francuske sa Lilom. 

Garsiju čeka veoma težak posao. U sportu je najteže ponoviti uspeh, pogotovo u sredinama koje nisu naviknute na česte trijumfe. I dalje je nepoznanica sa kakvim će timom raspolagati novi trener Napolija. Kim Min Đae će najverovatnije dići sidro posle samo godinu dana. Posle engleskih klubova na scenu je stupio i Bajern sa spremnih 60 miliona za otkupnu klauzulu plus premiju za kooperativnost Napolija. 

Velika je nepoznanica Osimen. Nigerijac može da ode, ali samo za veliki novac koji se izražava sa devet cifara. Napoli mora da igra pametno jer Osimenu ugovor ističe 2025. godine i logika nalaže da bude prodat ovog leta ili da mu se produži ugovor. Obe solucije su jednako komplikovane. Aurelio De Laurentis traži 150.000.000 evra za svog centarfora, s druge strane da bi produžio ugovor Nigerijac traži cifre koje bi imao u Premijer ligi ili Bajerno, a to je barem 10.000.000 evra godišnju platu. Suma koju Napoli nema nameru da plati. 

Čolito Simeone je u međuvremenu otkupljen a Napoli nastavlja da plete mrežu oko Lazara Samardžića, Đorđa Skalvinija, Gabrija Vege i Teuna Kopmejnersa. U slučaju da Osimen digne sidro Napoli bi se bacio na Džonatana Dejvida


JUVE, KAKO NAKUCATI 140 MILIONA EVRA

Juve je dao zadatak svojim rukovodiocima: ostvariti plus od 140 miliona evra. Da bi se stiglo do te cifre neophodno je prodati barem jednog top fudbalera, pored Kjeze i Vlahovića o kojima se već pisalo uveliko da mogu da budu žrtvovani, novina je da je na toj listi završio i Bremer. Brazilski defanzivac je opravdao u potpunosti novac koji je uložen za njegov transfer prošle godine, ali bi mogao da završi ponovo na transfer listi zbog viših ciljeva. 

Osim prodaje jednog od top igrača (Kjeze za 40-50 miliona evra, Bremera za 60 miliona ili Vlahovića 70-80 miliona evra) Stara dama mora da skreše izdvajanja za plate igrača, ali i da se reši nekoliko desetina igrača koji su pod ugovorom i na pozajmicama širom Evrope. Najtrnovitije pitanje je Dejana Kuluševskog. Totenhem pokušava da izvuče maksimalni popust i nudi 25 miliona evra za otkup Šveđanina umesto dogovorenih 35.000.000 evra. Italijanski klub je odbio prvu ponudu Engleza, ali pitanje je dokle će moći da odoleva imajući u vidu ambicije da smanji troškove i popuni kasu. 

Juve je već na uštedi od plata igrača koji su otišli (Di Marija, Paredes, Kvadrado) i otkupa igrača iz druge linije, tipa Dragušin od Đenove, stavio na stranu 34.000.000, dakle treba još sto miliona “navući” da bi se ispunio plan. 

Zahtev Federika Kjeze da mu plata bude povećana na 8.000.000 evra po sezoni nije dočekan najbolje u Kontinasi. Štaviše, Kjezin potez se vidi kao želja da se izrvši pritisak na klub da ga proda po nižoj ceni. Podsetimo Kjeza ima ugovor do 2025. godinu uz platu od 5.000.000 evra i Juve bi morao ovog leta da ga proda ako želi da dobije maksimalnu cenu. Sledećeg leta će to biti mnogo teže jer će bivši igrač Fjorentine biti na godinu dana od isteka ugovora. NIje isključeno da je cilj strategije Ramadanija, Kjezinog menadžera, da se nerealno visokim zahtevom za povećanje plate obesmisli svaki pokušaj vođenja pregovora o produžetku ugovora. 

U Juventusu se nadaju da bi posle dolaska Rudija Garsije na klupu Napolija, De Laurentis konačno mogao da oslobodi Kristijana Đuntolija. Sportski direktor Napolija već duže vreme pokušava da ugovori sastanak sa De Laurentisom kako bi rešio svoju situaciju, ali gazda Napolija vešto izbegava susret. U svakom slučaju u Napulju smatraju da će se i pitanje Đuntolija razrešiti u sledećih par dana. 

MAROTA GRADI, ŽANG RAZGRAĐUJE

Generalni direktor Intera Bepe Marota riskira da mu se ponovi sudbina od prošlog leta. Kao što je zatvorio posao sa Bremerom prošle godine, Marota je ovih dana sve utanačio sa Davidom Fratezijem i Sasuolom, ali mu nedostaje zeleno svetlo kineskih vlasnika. Stiven Žang nema nikakvu moć, on je teledirigovani izvršilac naređenja koja stižu iz Nankina (sedište Suninga) i Pekinga.

Rezultati Intera i oporavak Suninga nisu popravili situaciju jer Peking i dalje zabranjuje kineskim biznismenima, inače članovima Kineske komunističke partije, da investiraju u sektore koji nisu geostrateški važni za režim Si Đinpinga. Dakle, džaba Maroti što je dobio pristanak Fratezija i što se načelno dogovorio da Fratezi dođe na pozajmicu uz obavezan otkup za 30 miliona evra plus mladi Samuele Mulatijeri (vrednovan 5.000.000 evra), dok ne proda jednog ili više igrača koji bi popunili budžet za 30 ili više miliona evra, sve ostaje samo mrtvo slovo na papiru. 

U međuvremenu Inter je otkupio Ačerbija od Lacija za 4.000.000 evra, fudbalera koji je u februaru napunio 35 godina, ali nema novca za otkup mladog Belanove, odnosno Kinezi neće da plate 7.000.000 evra za igrača Kaljarija. U Apijano Đentileu su uzaludno tražili popust od povratnika u Seriju A i sada su prešli na plan B, odnosno da produže pozajmicu na još godinu dana. 

PINTO I MURINJO, RUČAK POMIRENJA 

Dva portugalca na platnom spisku Rome ručali su u Londonu, sklopili pakt i skicirali poteze za predstojeći prelazni rok. Prvi cilj je Đanluka Skamaka. Roma želi da ga uzme na pozajmicu sa eventualnim pravom otkupa dok Vest Hem želi da povrati dobar deo novca koji je uložio u italijanskog napadača: 36.000.000 evra. Pregovori su u toku i neće biti laki, ali u Rimu igraju na kartu jake volje italijanskog centarfora da se vrati u Seriju A 

Listi igrača koji bi mogli da obezbede Romi 32.000.000 evra do 30. juna, pored Ibanjeza, Volpata, Misorija, Klajverta, Karlesa Pereza, Leonarda Spinacole, se pridužio i Zalevski. Murinjo bi da zadrži Poljaka, ali je svestan da su žrtve neophodne da bi se stiglo do cilja. Bek Rome ima seriju poštovalaca u Premijer ligi i ako neko bude stavio na sto između 15 i 20 miliona evra, pregovori bi mogli da otpočnu. 

MILAN: TEO ERNANDEZ MOŽE DA ODE ZA 60 MILIONA EVRA 

Mančester Junajted je kontaktirao Milan da bi se raspitao o statusu Tea Ernandeza i mogućnosti da se otpočnu pregovori oko njegovog transfera na Old Traford. Francuski bek predstavlja jedan o stubova Milana za budućnost, zajedno sa Menjanom, Tonalijem i Leaom, međutim, za razliku od njih on bi mogao da bude prodat ako se na stolu pojavi zadovoljavajuća ponuda. U Milanu se tvrdi da bi za 60 miliona Ernandez mogao da bude prodat. 

Milan se nalazi u komotnoj poziciji sa Ernandezom jer ima ugovor do 2026. godine i može da sačeka bez problema i sledeće leto da unovči svoju investiciju od pre četiri godine. U slučaju da Junajted izdvoji 60 miliona evra, Rosoneri bi pokušali da dovedu Hakimija ili Kukurelju koji se nisu snašli u PSŽ-u odnosno Čelsiju. 


tagovi

Buongiorno ItaliaAurelio De LaurentisNapoliRudi GarsijaTeo Ernandez

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara