Buongiorno Italia: Lacio i Roma u vrtlogu velikih afera

Vreme čitanja: 6min | sre. 02.02.22. | 13:17

Sve izvesniji odlazak Nikole Zaniola iz Rome, italijanska štampa se bavi odnosom Mauricija Sarija i Igli Tarea

Samo što su se kapije fudbalske pijace zatvorile u Večnom gradu su eksplodirale dve tempirane „bombe“: Nikolo Zaniolo i Mauricio Sari. Prvu je aktivirao generalni direktor Tijago Pinto izjavivši da ne može da pruži garancije da će Zaniolo ostati u Romi a drugu brojne glasine, iz različitih izvora, o sve napetijem odnosu Sarija sa predsednikom Klaudijom Lotitom i sportskim direktorom Iglijem Tareom.

Kao što je Mozzart sport pisao u nekoliko navrata, uključujući i jučerašnji dan, nije tajna da je Zaniolo na nišanu Juventusa već duže vreme. Nikolo je profil igrača koji se savršeno uklapa u ideje Andree Anjelija i Džona Elkana: mlad, Italijan, talentovan, harizmatičan, reprezentativac. Međutim, niko nije mogao da očekuje da će Pinto izaći u janvost sa rečenicom koja je sušta istina i koja važi za sve igrače - čak ni PSŽ nije mogao da garantuje da će Mbape ostati u Parizu – ali je rečena na način i u vreme koji nisu bili oportuni.

Izabrane vesti

Mnogi su izvukli iz naftalina i izjavu Žozea Murinja od pre par meseci kada je, žaleći se na tretman koji sudije imaju prema Romi, savetovao Zaniola javno da se preseli u inostranstvo, po mogućstvu u Premijer ligu, gde bi njegov talanat bio bolje zaštićen i poštovan na terenu.

Rimska fudbalska čaršija, inače sklona da sebe vidi kao žrtvu, vrlo lako je ušla u omiljenu ulogu. Odlazak Zaniola bi bio sam po sebi traumatičan a transfer u Juve postaje gotovo nepodnošljiv. Od dobre prodaje Zaniola imao bi koristi i Inter koji bi inkasirao 15 odsto od uplaćene svote Romi, u prevodu ako bi Zaniolo bio prodat za 60.000.000 evra, Nerazuri bi zaradil 9.000.000 evra. Podsetimo u transferu Najngolana iz Rome u Inter, Zaniolov igrački karton je vrednovan 4.000.000 evra a Nerazuri su dobili i garanciju da će im biti uplaćeno 15 odsto od buduće prodaje fudbalera.

Međutim, ima i drugačijih, razumnijih glasova, bivši direktor Korijere delo Sporta Alesandro Vokaleli koji je, u međuvremenu, postao komentator Gazete delo Sport, podseća da su veliki Juve s početka ovog veka i veliki Inter koji je osvojio tripletu, nastali posle prodaja Zinedina Zidana i Zlatana Ibrahimovića.

Druga asocijacija je još upečatljivija jer je upravo Žoze Murinjo odlazak Ibrahimovića pretvorio u veliki dobitak Intera. Od transfera Ibre u Barselonu, Inter je doveo Etoa, Šnajdera, Milita, Tijaga Motu i Lusija, ostalo je istorija. U slučaju Juvea, odlazak Zidana u Real Madrid za tadašnjih 150 milijardi lira, odnosno 150 mliona maraka, omogućio je Bjankonerima da naprave okosnicu tima, Bufon, Tiram, Nedved, a godinu dana kasnije stigao je i Kanavaro.

 Naravno, postoji i druga škola mišljenja koja insistira da bi nova, ambiciozna Roma morala da bude konstruisana na Zaniolu.

U međuvremenu, Fridkinovi nastavljaju da investiraju u rimski klub. Otac i sin su uplatili dodatnih 25.000.000 evra kako bi Roma mogla da funkcioniše regularno i pored duga koji iznosi preko 320 miliona evra.

LOTITO MISLI NA SVE SEM NA LACIO

Predsednik Lacija Klaudio Lotito je primenio staru taktiku „divide et impera“. Zabavljen silnim poslovima i aktivnostima koje nemaju veze sa Lacijom, Lotito je kreirao atmosferu u kojoj je okrenuo, jednog protiv drugog, Sarija i Tarea.

U poslednjih par meseci Lotito je pokušao da kupi Alitaliju pre nego što je bankrotirala, zatim je neuspešno pokušao da proda Salernitanu i izvuče uloženi novac, paralelno je pokušavao da obezbedi sebi mesto senatora u italijanskom parlamentu da bi većinu vremena na startu godine upotrebio za rušenje predsednika Zajednice prvoligaša (Lega Calcio) Dal Pina i postavljanje „svog“ čoveka.

Imajući u vidu sve pomenute aktivnosti, kao i tvrdokorno odbijanje da investira jedan euro iz svog džepa u Lacio, ishod zimskog prelaznog roka Nebeskoplavih je bio lako predvidiv. Lotitova veština se sastojala u tome da preusmeri pažnju javnosti na odnos između Tarea i Sarija i pored toga što svi znaju da sportski direktor Lacija ima vezane ruke oko dovođenja i prodaje igrača.

Štaviše, Lotito nije odgovarao na telefonske pozive Sarija u poslednjih par dana, tako da se sa nestrpljenjem išćekuje sutrašnja konferencija za novinare pred meč sa Fjorentinom, ako je bude.

Sari je posebno kivan što nisu dovedena trojica fudbalera koje je eksplicitno tražio. Kazalea u odbrani, Ričija za vezni red i jednog centarfora koji bi bio dostojna rezerva Imobileu, po mogućstvu napadač koji bi mogao i da igra zajedno sa Imobileom u špicu napada.

Ačerbi je i dalje povređen i nije na raspolaganju, dok je Luiz Felipe od prvog februara bukvalno slobodan igrač i može da pregovara s kim hoće o novom angažmanu budući da mu ugovor ističe u junu.

Novinu u ambijentu Lacija predstavlja i najavljeni protest navijača u Formelu protiv predsednika Lotita. Reč je o prvoj manifestaciji tog tipa posle dugog niza godina, odnosno od momenta kada je Lotito napravio pakt sa vođama militatnih grupa navijača Lacija.

INZAGI I PIOLI DVA RAZLIČITA LICA ISTE MEDALJE

Simone Inzagi ima metod rada koji redukuje povrede na najmanji mogući minimum. Tako je bilo u Laciju, tako je i u Interu. Nerazuri su klub sa najmanje mišićnih povreda u Seriji A a imali su sreće i da ih je Kovid-19 u dobroj meri zaobišao dosada.

Na drugoj strani, u Milanu su već izbrojali više od 40 povreda u ovoj sezoni plus brojna odsustva zbog koronavirusa. Dok Inzagi, po pravilu, ima slatke muke koga da ostavi na klupi od kandidata za mesto startera, Pioli mora da „krpi“ tim iz nedelje u nedelju.

Tri dana pre derbija na San Siru situacija je uobičajena. Inzagi već ima u glavi tim koji će istrčati na teren i samo dve dileme: da li će pored Džeka igrati od prvog minuta Lautaro Martinez ili Aleksis Sančez i ko je pozdaniji u zaustavljanju tandema Teo Ernandez-Leao, Darmjan ili Damfris.

U Milianelu Pioli je primoran da iščekuje lekarske izveštaja o stanju Tomorija i Ibrahimovića. Prema poslednjim informacijama male su šanse da se pojave na terenu od prvog zvižduka i jedan i drugi. U najboljem slučaju će ići na klupu.

Izostanak Ibre i nije toliki problem imajući u vidu statističke podatke da Milan osvaja u proseku duplo više bodova po utakmici kada nastupa bez Šveđanina. Međutim, to ne važi za mečeve kada su odsutni Tomori i Kjaer. Upravo zbog toga je Paolo Maldini bio kritikovan, odnosno spočitava mu se da je trebalo da pronađe zamenu za danskog defanzivca: Kalulu i Gabija nisu alternative na visini a Romanjoli je do pre par meseci bio osuđen da greje klupu.

Veliku prašinu u Milanelu je podiglo i čudno putešestvije Franka Kesija. Benaser je, primera radi, isto veče kada je njegov Alžir ispao sa Kupa Afrike pronašao način da se odmah vrati u Milano i stavio se na raspolaganje Pioliju. Kesiju je trebalo da stigne od Kameruna do Milana čak šest dana!? Postavlja se pitanje da li se Kesi opustio s obzirom na to da mu ugovor sa Milanom ističe u junu, da li se radi o nekoj skrivenoj poruci upravi kluba, ili o sticaju nesrećnih koincidencija.U svakom slučaju Pioli računa na „Predsednika“ i sve je izvensnije da će igrati protiv Intera u ulozi ofanzivnog pleja iza leđa jedinog špica između Salemakersa i Leaa.

JUVENTUS, OPREZ DE LIHT

Posle odlaska Kristijana Ronalda, Matijs De Liht ima najveću platu u Juventusu: čak 12 miliona evra, uključujući i bonuse. Visina plata, kao i činjenice da su za Holanđanina zainteresovani različiti timovi i da nije u potpunosti opravadao očekivanja u Torinu, su razlozi zašto se sve više priča o njegovom adiju u junu. U sledećem prelaznom roku De Liht bi omogućio Juveu da dodatno smanji ukupan iznos plata za igrače i obezbedi keš i „plusvalencu“ od transfera. Juve je već kupio perspektivnog italijanskog defanzivca Gatija koji je ostavljen još šest meseci u Frozinoneu a Kerubini radi na tome da dovede Ridigera iz Čelsija i Alesija Romanjolija iz Milana kome ističe ugovor u junu.

 Iz Kontinase stižu potvrde da će osim Dušana Vlahovića u startnoj postavi protiv Verone biti i Denis Zakarija na sredini terena, najverovatnije uz Rabioa i Artura. Alegri neće moći da računa na Aleksa Sandra koji je pozitivan na Kovid-19 a Luka Pelegrini i Matija De Šiljo konkurišu da ga zamene.


 


tagovi

Nikolo ZanioloMauricio SariIgli TareDušan VlahovićFilipo InzagiKlaudio Lotito

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara