Duel Žirua i Bastonija u Ligi šampiona (© Reuters)
Duel Žirua i Bastonija u Ligi šampiona (© Reuters)

Buongiorno Italia: Milan internacionale i Inter Italijana

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.08.23. | 12:43

Kako se promenila klima na San Siru

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U deo epohalnih promena kroz koje prolazi italijanski fudbal spada i zamena uloga između Milana i Intera. Tradicionalno, Milan je uvek bio klub u kojem su igrali reprezentativci Italije i po pravilu je imao tvrdo italijanskog jezgro, dok je Inernacionale bio „nomen est omen“.

Izabrane vesti

Dolasci Amerikanaca na čelo Rosonera, ali i Bepea Marote u Inter promenili su višedecenijsku tendenciju. Milan je iz godine u godinu postajao manje italijanski, a više međunarodni, dok je Inter išao u oprečnom smeru pretvarajući se u glavnog „donatora“ Azura.

U prethodnih 100 i kusur godina Milan je je samo jednom izveo na tim sasatavljen isključivo od stranaca. Bilo je to prošlog marta protiv Salernitane na San Siru. U sezoni koja počinje veoma često ćemo gledati Rosonere bez domaćih fudbalera, počev od prvog meča protiv Bolonje na Dal‘Ari.

U Piolijevom sastavu od Italijana su ostali samo kapiten Kalabrija, Florenci, Pobega, dvojica rezervnih golmana Mireti i Sportijelo i mladi Kolombo koji će, verovatno, biti poslat na kaljenje. U tekućem prelaznom roku već mršava italijanska zastupljenost je postala još izraženija odlaskom Tonalija u Njukasl i Gabije u Viljareal.

Kristijan Pulišić strelac za Milan protiv Bolonje – kvota 5,00

S druge strane, osim golomana Sportijela, svi novi igrači su stranci. Kuriozitet je da će u prvoj postavi protiv Milana Francuzi biti najzastupljeniji sa čak četvoricom fudbalera: golman Menjan, bekovi Teo Ernandez i Kalulu i veteran Žiru.

Protiv Bolonje ćemo najverovatnije videti Milan u sastavu 4-3-3: Menjan (Francuska) – Kalulu (Francuska), Tomori (Engleska), Tšau (Nemačka), Teo Ernandez (Francuska) – Loftus Čik (Engelska), Krunić (BiH), Rejnders (Holandija) – Pulišić (SAD), Žiru (Francuska), Leao (Portugal).

 Na drugoj strani Inter je kreirao italijansku bazu, od iskusnih Ačerbija i Darmjana do igrača u najboljim godinama, Bastonija, Dimarka, Barele, Fratezija i Sensija. Kad njima dodamo i Aslanija koji je odrastao u Italiji (Aslanijeva porodica se preselila iz Albanije u Italiju kada je vezista Intera imao samo dve godine) postaje vidljiva filozofija koju je Bepe Marota primenjivao oduvek u svom radu.

FRANCUZI OSVAJAJU MILANO

Već smo pomenuli da će Francuzi biti najzastupljenija nacija u startoj postavi Milana na debitantskom meču u Seriji A protiv Bolonje u ponedeljak veče.

Rosoneri pokušavaju da blindiraju Majka Menjana i da anticipiraju vremena. Francuski čuvar mreže ima ugovor do 2026, ali je među najtraženijim golmanima u Evropi i u Milanelu su odlučili da mu ponude produžetak ugovora do 2028. godine i platu koja bi odmah skočila, već od 1. septembra sa 2.000.000 na godišnjem nivou na 4.000.000 plus bonusi.

U timu Intera bi od ove sezone mogli da imamo dva Francuza. Pored Markusa Tirama koji će se sa Markom Arnautovićem boriti za mesto startera pored kapitena Lautara Martineza, redove Nerazura bi trebalo da pojača Benžamen Pavar.

Reprezentativac Francuske ne želi da produži ugovor koji mu ističe sa Bajernom sledeće godine i Bavarci moraju da ga prodaju do kraja avgusta ako ne žele da ga izgube sledećeg leta bez evra obeštećenja.

Inter je stavio na sto 20.000.000 evra plus 5.000.000 kroz lako dostižne bonuse. Bajernu nije dosta, jer pretenduje da dobije barem 35.000.000 evra. U Nemačkoj pojedini izvori tvrde da je šampion Nemačke spreman da ide i do kraja i da se orposti sledeće godine od Pavara bze evra naknade.

Markus Tiram strelac za Inter protiv Monce – kvota 2,00

Dobri odnosi između dva kluba koji su se potvrdili i u slučaju Zomer bi trebalo da otvore put ka trostrano zadovoljavajućoj soluciji. Pavar je preko potreban Inzagijevom timu. Defanzivac Pavarovih karatkeristika je neophodniji Interu nego napadač mada je svakako moguć poboljšati i napadačku liniju prodajom Koree i kupovinom jedne klasične „devetke“.

Ačerbi i Darmjan su u godinama i ne mogu da izdrže, bez oscilacija, celu sezonu i da ponove partije iz poslednja dva-tri meseca prethodne sezone. Sa Pavarom i Batonijem i Ačerbijem ili De Frajom u ulozi centralnog defanzivca i odbrana Intera bi se približila po kvalitetu veznom i napadačkom redu.

Inače, Tiram bi trebalo sutra da debituje od prvog minuta u dresu Intera u Seriji mada mora da bude oprezan jer Arnautović kipti od želje da na punom San Siru nadoknadi deo onoga što je propustio u prethodnih 13 godina.

VLAHOVIĆ I KJEZA OD OTPISANIH DO STARTERA

Vlahović i Kjeza (© Reuters)Vlahović i Kjeza (© Reuters)

Dušan Vlahović i Federiko Kjeza su bili prva imena na transfer listi Juventusa. Dušanova visoka plata koja se povećava iz godine u godinu i Kjezin ugovor koji ističe 2025. godine bili su glavni razlozi zašto su u Kontinasi smatrali da je za poslovanje kluba bolje prodati ih ovog leta nego sačekati još godinu dana.

Razvoj događaja na fudbalskoj pijaci je bio takav da su obojica ostali u Juventusu, mada ne treba staviti još uvek reč kraj na njihovu letnju snagu. U sećanju je još sveže i iskustvo Kristijana Ronalda koji je odigrao prvi meč u prvenstvu baš u Udinama, a onda spakovao kofere i otišao u Mančester junajted. Nije isključeno da se nešto slično dogodi i Vlahoviću.

Prema informacijama iz Kontinase, problem sa preponskom kilom je iza leđa našeg reprezentativca i posebni program kroz koji je prošao Dušan je dao odlične rezultate tako da će najverovatnije sa Kjezom predvoditi napad Juvea protiv Friulanaca. To je odlična vest i za selektora Srbije Dragana Stojkovića, jer bi Vlahović mogao da bude u solidnoj formi za septembarske nastupe nacionalne selekcije.

Dušan Vlahović strelac za Juventus protiv Udinezea- kvota 3,00

Filip Kostić je prešao suprotan put od Vlahovića, od jednog od retkih igrača Juvea koji nisu bili na prodaju u poslednje dve nedelje prelaznog roka bi mogao da završi več posle jedne sezone svoju avanturu u Torinu. Juve traži za Kostića 20.000.000 evra i može sebi da dozvoli luksuz da proda Filipa, jer ima solidne zamene za njega u mladom Kambijazu i Ilingu.

Što se tiče Lukakua, sve su manje šanse da Big Rom dođe u Juventus, za razliku od Domenika Berardija koji je veoma blizu selidbe u Kontinasu. Lukaku je igrač čiji su transferi najviše plaćeni posle Nejmarovih. Belgijanac je čak pokrenuo više novca nego Ronaldo koji se nalazi na trećem mestu. Nejmara su Barselona, PSŽ i Al Hilal, zajedno platili 400.000.000 evra, Lukaku su Čelsi, Everton, Mančester junajted i Inter platili 333.000.000 evra i ako bude prodat ovog leta njegova „cifra“ će se približiti Nejmarovoj. Na trećem mestu je Ronaldo čiji su transferi koštali Mančester junajted, Real Madrid, Juventus i Al Nasr 247.000.000 evra.

 


tagovi

ac milanMilanInterJuventusDušan VlahovićFederiko KjezaBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara