Stiven Žang (© Reuters)
Stiven Žang (© Reuters)

Buongiorno Italia: Ostanak Kineza u Interu više zvuči kao pretnja, a ne obećanje o vedroj budućnosti

Vreme čitanja: 7min | pet. 29.10.21. | 13:07

Juve ne može da priušti Vlahovića u januaru, Nesta u Tomoriju vidi naslednika

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nastup Stivena Žanga na Akcionarskoj skupštini Intera je više ličio na pretnju da će kineski vlasnici kluba ostati dok ne izvuku uloženi novac nego kao plan za budućnost. Žangovi su shvatili da Inter može da kupi vreme autofinansiranjem i sad čekaju, pre svega, da dobiju dozvole za izgradnju novog stadiona, zajedno sa Milanom. Reč je o taktičkom potezu, jer će cena kluba značajno skočiti dobijenim papirima za konstrukciju nove fudbalske arene u vlasništu milanskih giganata.

Izabrane vesti

Sa kineske tačke gledišta njihovi potezi su legitimni i niko ne želi da baci novac pogotovo kad može da izvuče dobar deo uloženog, možda čak i da ostvari profit. Problem je što se interesi familije Žang direktno kose sa onim što je dobro za Inter. Nerazuri su morali da se liše dvojice najboljih i najskupljih igrača prošlog leta. Prodajom Lukakua i Hakimija, Inter je obezbedio mirno poslovanje u ovoj godini, ali ako klub ne pređe u ruke drugog vlasnika, spremnog da investira, sledećeg leta će Nerazuri ponovo morati da prodaju dva ili tri najbolja igrača da bi izbegli bankrot.

Sve u svemu, šampion Italije je u veoma delikatnoj situaciji, sa familijom Žang degradacija kluba je neizbežna, jer oni više neće uložiti ni evra u klub, a pokušaće da isisaju što više mogu novca.

U međuvremenu, trio Marota, Antonelo i Auzilio pokušava na sve načine da obezbedi konkurentnost timu Simonea Inzagija i uslove da se ostane u trci za skudeto do kraja sezone, a posle će se videti.

U tom kontekstu je potpisan novi ugovor sa Lautarom Martinezom, dok je sve dogovoreno sa Nikolom Barelom s kojim će novi ugovor biti potpisan sledeće nedelje, pre derbija sa Milanom. Budući kapiten Intera će postepeno imati sve veću platu koja će u sledećih pet godina stići do 7.000.000 evra, tako će Barela u proseku, u narednih pet godina imati platu od 5.000.000 evra, uz bonuse.

Pregovara se i sa Marcelom Brozovićem. Sa Hrvatom je završetak posla i dalje na pučini, mada je u poslednjih par dana počeo da provejava optimizam da bi moglo da se dođe do kompromisa po ugledu na ugovor koji će potpisati Barela. Drugim rečima, Brozović bi mogao da prihvati postepeno povećanje plate iz godine u godinu.

GDE SU NESTALI NAVIJAČI NAPOLIJA SA STADIONA?

U Napulju se verifikuje paradoksalna situacija. Tim Lučana Spaletija ruši sve rekorde, igra lep, dopadljiv i efikasan fudbal, nalazi se na čelu tabele Serije A, između gazde kluba i militantnih tifoza je u toku neka vrsta primirja, pa opet stadion „Maradona zjapi poluprazan.

Ne radi se o merama za suzbijanje pandemije, ni cene ulaznica nisu problem, reč je o fenomenu koji je u kontratendenciji sa uvreženim mišljenjem o „vrelom“ Napulju koji živi za i uz svoj tim. Popunjenost tribina „Maradone“ priliče više Veroni ili Sasuolo, nego timu koji ima posle Juvea, Milana i Intera, najviše navijača u Italiji.

Pomenuta tendencija je bila vidljiva i u periodu pre pandemije, ali se ona pravdala nategnutim, često i otvoreno neprijateljskim odnosom gazde De Laurentisa i navijača. U nekoliko navrata filmski magnat je pretio da će preseliti klub i izgraditi stadion u obližnjoj Kazerti. Jedan od motiva za skromnu posetu je bila i očajna vidljivost terena sa pojedinih tribina.

Primera radi, pre tri i po godine, 11 kola pre kraja prvenstva, Napoli je bio na vrhu tabele, sa bodom prednosti u odnosu na Juve, u Napulj je dolazila Roma i na stadionu je bilo tek 39.000 gledalaca. U Seriji C, posle bankrota prethodnog Napolija, u prvoj sezoni sa De Laurentisom u ulozi predsednika, na tadašnji San Paolo je dolazilo preko 45.000 gledalaca.

JUVE SE SADA BORI I ZA ČETVRTO MESTO                   

Poraz od Sasuola je proizveo pravi šok u ambijentu Bjankonera. Više niko ne priča o "skudetu", niti sanja reprizu pohoda od pre šest godina. Sada je prioritet plasirati se u Ligu šampiona pošto bi izostanak iz najvažnijeg klupskog takmičenja redimenzirao Juventus za sledećih nekoliko godina. Bez Lige šampiona, Juve bi morao da proda nekoliko svojih najboljih igrača.

Juventus nikada u istoriji nije bio 13 bodova daleko od vrha tabele posle deset kola i u Kontinasi mozgaju kako da izađu iz postojeće situacije. Prilično je evidentno da Stara dama ima problema sa golovima. Samo 14 na prvih deset mečeva u Seriji A je prosek za timove koji ne stižu ni do Lige Evrope, a kamoli do Lige šampiona.

Odlazak Ronalda je ostavio veliku prazninu u golgeterskoj rubrici. Portugalac je u proseku postizao više od 30 golova po sezoni, a u aktuelnom kadru igrača Juventusa nema nijednog fudbalera koji garantuje ni 20, kamoli 30 golova po sezoni. U tom smislu su se ovog jutra u brojnim dnevnicima pojavile priče o dolasku Dušana Vlahovića već u januaru u Juventus. Kaže se da srpski as traži 6.000.000 evra po sezoni, što i nije veliki problem za Juve koliko cena koju zahteva predsednik Fjorentine, Roko Komiso. Italo-Amerikanac insistira i dalje na 60.000.000 evra. Juve to ne može da plati, u ovom momentu, čak ni na rate.

Istina je da se Juve interesuje za Vlahovića, ali je isto tako činjenica da Stara dama ne može sebi da priušti transfer Dušana u januaru, osim ako se ne oslobodi pojedinih fudbalera (Remzi) ili ne proda neke od njih (Mekeni, Rabio ili Kuluševski).

U Torinu su optimisti da bi mogli da zaključe posao jer Komiso pošto-poto želi da proda Vlahovića u zimskom prelaznom roku, a najozbiljniji kandidat za kupovinu srpskog centarfora Atletiko Madrid ima vezane ruke jer su iz Kontinase stavili do znanja da nemaju nameru da otkupe Moratu za cenu od 35.000.000 evra (Juve je već platio 20.000.000 evra za dvogodišnju pozajmicu).

Pred meč sa Veronom, za Alegrija je stigla jedna dobra i dve loše vesti: Bernardeski će biti u timu za susret na Bentegodiju, dok će De Šiljo i Kin ostati u Torinu zbog povreda.

ROMA FELIKS

 Murinjo sa igračima Rome (© Reuters) Murinjo sa igračima Rome (© Reuters)

Tek punoletni Feliks Afena je sa debitantskim nastupom protiv Kaljarija u dresu Rome dobio prvih 15 minuta slave po Andiju Vorholu. Mladi reprezentativac Gane je plaćen samo nekoliko desetina hiljada evra i već se istakao u ovoj sezoni u dresu podmlatka gde je na pet mečeva postigao šest golova. Može se reći da je Feliks jedna od najboljih, ako ne i najbolja kupovina Morgana de Sanktisa, koji ima zaduženje u Romi da otkriva nove talente.

Na ruku Afene ide i činjenica da ima isto ime kao otac Žozea Murinja što je već, samo po sebi, dodatni plus. Šalu na stranu, Feliks, Misori i Volpato su talentovani klinci Rome koji su omugućili Murinju da upotrebi čvrstu ruku i da stavi na transfer listu Dijavaru, Viljara, Rejnoldsa i Borha Majorala.

Pred meč sa Milanom u Trigoriji postoji samo jedna nedoumica. Mhitarjan je u padu forme i neće biti iznenađenje ako umesto njega vidimo na terenu Stefana el Šaravija. Murinjo vrlo dobro zna da igrači protiv bivših klubova sa kojima imaju neraščišćene račune uvek daju više nego što mogu.

Biće interesantno videti sudar dvojice velikih prijatelja koji su odrastali zajedno na londonskom asfaltu i u dresu Čelsija: Abraham protiv Tomorija. I selektor Italije Roberto Mančini će uživati u direktnom dvoboju između Kristantea i Tonalija. Na Mundijalu u Dohi će biti mesta samo za jednog od njih dvojice budući da su Barela, Verati, Žoržinjo, Pelegrini, Lokateli i Pesina prilično sigurni.

IBRA OD PRVOG MINUTA PROTIV ROME I INTERA

Zlatan Ibrahimović će početi mečeve protiv Rome i Intera, a Olivije Žiru će predvoditi napad Rosonera u Ligi šampiona protiv Porta. To je plan Stefana Piolija. Osim rotacije dvojice iskusnih fudbalera u sledećih devet dana će se rotirati Leao i Rebić, Kesi i Benaser, kao i Romanjoli i Kjaer. Preostalih sedam startera će biti van tima samo u slučaju povreda ili kartona, reč je o golmanu Tatarušanu, bekovima Kalabriji i Teu Ernandezu, centralnom beku Tomoriju, Tonaliju na sredini terena, te Salemekersu i Dijazu u podršci jedinom špicu u timu.

U intervju za Gazetu, član legendarnog tima Milana koji je osvojio poslednja dva skudeta i dve Lige šampiona, Alesandro Nesta tvrdi da je ovo prilika života za trenera Stefana Piolija i njegove igrače da osvoje šampionsku titulu. Nesta podseća da je Milan u ovom veku samo dva puta bio prvak Italije i da je ovo prilika koja se ne propušta. Nesta u Tomoriju vidi svog naslednika u odbrani Rosonera, a hvali i rad svog bivšeg saigrača i kapitena Paola Maldinija koji je svoje bogato iskustvo i znanje stavio u službu kluba.

SARI SE PROTIV ATALANTE VRAĆA NA STARO

Nema mira u Formelu. Tek što se završila jedna epizoda sapunice „Luis Alberto i Mauricio Sari”, počinje nova. Španac bi prema najavama trebalo ponovo da se nađe na klupi, baš kao i Lacari. Među startere se vraćaju Hisaj, Lejva i Bašić, dok će Patrik najverovatnije zameniti Luiz Felipea. Brazilac reskira da preskoči meč zbog povrede mišića.

Interesantno je da je došlo do promene narativa, više nije priča da Luis Alberto i Sergej Milinković Savić ne mogu da igraju zajedno, već Lejva i Španac, odnosno kad je u timu Kataldi u ulozi režisera onda Luis Alberto može da igra od prvog minuta, u suprotnom ne gine mu klupa.

Interesantno je da Lacio i Atalanta imaju potpuno suprotne učinke u ovoj sezoni. Nebeskoplavi su neumoljivi na Olimpiku, Boginja je nezaustavljiva na gostovanjima. Lacio je daleko od Olimpika osvojio samo četiri boda, dok je Atalanta u Bergamu uknjižila samo pet bodova.

Inače, u Zingoniji su optimisti da bi mogli da imaju u timu Demirala i Toloija za sutrašnji meč. Oporavak Turčina i Italo-Brazilca je od fundamentalnog značaja, jer Palomino neće moći da igra zbog kartona.


tagovi

Buongiorno ItaliaJuventusInterStiven ŽangDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara