Italijanska sportska štampa slavi plasman na Euro
Italijanska sportska štampa slavi plasman na Euro

Buongiorno Italia: Penal je kad ga sudija svira!

Vreme čitanja: 6min | uto. 21.11.23. | 12:44

Priznaju i Italijani da je Ukrajina oštećena u ključnom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italija se provukla kroz iglene uši do Evropskom prvenstva u Nemačkoj sledeće godine. Azuri su, po prikazanoj igri i stvorenim šansama, više zasluživali pobedu od Ukrajinaca, ali ostaje činjenica da su im sudija Hil Manzano i VAR progledali kroz prste u nadoknadi vremena. Faul Kristantea nad Mudrikom ulazi u kategoriju klasičnih neoprostivih gluposti koje fudbaleri prave, čak i oni sa velikim iskustvom, problem je što oduka Hila dolazi posle neodmerenih izjava predsednika UEFA Aleksandra Čeferina.

Izabrane vesti

Naime, Čeferin je pre meče Italije sa Ukrajinom konstatovao da bi Evropsko prvenstvo bez Azura bila nesreća, što je apsolunto istina, ali kada to kaže prvi čovek krovne evropske fudbalske organizacije, a onda arbitri donesu kontroverznu odluku u poslednjim minutima meča, sumnje same po sebi isplivaju na površinu.

Penal je kad ga sudija svira“, ponavljaju Italijani jednu od čuvenih opaski Vujadina Boškova koje su, inače, postale deo svakodnevnog sportskog vokabulara južno od Alpa. Ipak, dobar deo novinara i bivših i stručnih konsultanata, od komentatora RAI do najčitanijih novina i portala, priznaje da je Ukrajina oštećena, uz dodatak da dosuđeni penal ne znači i automatski postignut gol. Nešto o tome zna baš Italija jer je platila skupo greške Žoržinja sa bele tačke budući da su je koštale odlaska na Mundijal u Kataru.

Strah koji se uvukao u kosti Azura i Italijana koji su gledali meč se najbolje video kroz odluku Lučana Spaletija da zameni Matea Politana (ušao u drugom poluvremenu umesto Nikoloa Zaniola) Mateom Darmjanom u završnici meča.

Italija nema centarfora i to je najveći problem. Čiro Imobile je ušao u pozne fudbalske godine i čini se da ih ne nosi baš najbolje, mada se u Laciju nadaju da bi mogao da produži svoju fudbalsku mladost kao Olivije Žiru ako ne kao Zlatan Ibrahimović. Đakomo Raspadori nije klasičan prvi špic, Mojze Ken je samo po zvanju golegeter budući da u ovoj sezoni još nije postigao gol u Seriji A. Đannluka Skamaka na prvi pogled ima sve karakteristike da bude „bomber“, ali samo na izgled, u suštini je centarfor sa puno limita, što se videlo i juče u Leverkuzenu.

Predmet za brigu Lučana Spaletija je što nema alternativa, a na horizontu nema napadača koji bi mogli da eksplodiraju na velikom takmičenju kao Toto Skilači 33 godine na Mundijalu u Italiji. Mateo Retegi je prosečan fudbaler, Kolombo je još zelen i činjenica da su u Milanu više verovali u Luku Jovića nego u njega je indikacija, mada klubovi, kao što smo videli bezbroj puta, greše.

Selektor Italija samouvereno je izjavio da tek dolazi zabava za Italiju i da vidi veliki potencijal u timu koji ima na raspolaganju. Zasad se čini da samo Federiko Kjeza može da bude lučonoša među Azurima. Krilni napadač Juvea jedini nosi u sebi maštovitost, kvalitet, nepredvidivost, sposobnost da pravi višak u ofanzivnoj fazi igre, bez njega je Italija gotovo amorfna masa.

Italija će, kao i Srbija, završiti u četvrtom šeširu žreba za Euro 2024, (samo poraz Hrvatska od Jermenije ostavlja Iatlijane u trećem). Ipak, reč je o relativnom pehu budući da u osminu finala prolaze i četiri trećeplasirana tima u šest grupa sa najboljim učinkom.

MURINJO BEZ ALIBIJA

Žoze Murinjo (©AFP)Žoze Murinjo (©AFP)

Trener Rome Žoze Murinjo će imati sve igrače, osim Krisa Smolinga, na raspolaganju protiv Udinezea u Seriji A u nedelju veče. Engleski defanzivac je misterija i pitanje je kad će se vratiti na teren pošto je izabrao alternativne metode za lečenje povrede odbijajući da se podvrgne predviđenim medicinskim protokolima i terapijama.

U tim Đalorosih se vraćaju kapiten Lorenco Pelegrini, Renato Sančez, Paredes, Spinacola, Ljorente i što je najvažnije, Paulo Dibala i Romelu Lukaku su u doboj formi. Od Rome se protiv tima iz Friulija ne očekuje samo da pobedi već i da ubedi svojom igrom.

Murinjo je zbog povreda bio primoran da menja tim za svaku utakmicu tako smo i došli do statistike da je Roma igrala svih 12 mečeva u prvenstvu sa 12 različitih formacija. U nedelju veče će moći da izvede najjaču formaciju koju ima na raspolaganju.

Inače, nastavlje se potraga za odgovarajućim defanzivcem koji bi rešio urgentnost u polsednjoj liniji. Pored imena Pabla Marija isplivalo je i ono belgijskog reprezentativca Artura Teata koji se prošlog leta preselio iz Bolonje u Ren.


DERBI BEZ PRESTANKA

Juve i Inter se spremaju za dirketan okršaj u Seriji A, ali oštre „koplja“ i za prelazni rok u januaru i junu, s obzirom na to da ciljaju nekoliko istih fudbalera. Prvi i najambiciozniji cilj je Kefren Tiram, mlađi brat Markusa Tirama. Vezista Nice ima 22 godine i klub sa Azurne obale traži 40.000.000 evra za njegov transfer, izemđu ostalog i zato što je za Francuza zainteresovan Liverpul što, automatski, povećava cenu.

Drugi igrač koji žele oba tima je Pjotr Zjelinski. Poljaku ističe ugovor sledećeg leta i od početka februara biće sloobodan da poptiše novi ugovo s kim želi. Juve može da igra na kartu Kristijana Đuntolija dok Inter može da ponudi veću platu Poljaku. Na listi želja oba kluba je i Djalo, igač Lila kome je ovo poslednja godina u timu sa severa Pete republike.

U intervjuima bivših asova dva kluba pred sudar na Alijancu dominiraju stavovi da je za Juve neophodno da Dušan Vlahović proradi i počne da trese mreže dok je za Inter od fundamentalnog značaja da Lautaro Martinez nastavi sezonu kako je počeo.

Drugi duel koji će biti posebno interesantan je na sredini terena između Adrijena Rabioa i Hakana Čalhanoglua. Dvojica igrača su dugo vremena bili misteriozni subjekti u Seriji A a onda su, iznenada, u poslednjoj godini prvog ugovora u italijanskoj ligi eksplodirali i postali nosioci igre. Razlika je u tome što je Rabio produžio ugovor sa Juveom, a Čalhanoglu je prešao iz Milana u Inter.

Dobra vest za Juve je sve veći optimizam da bi Manuel Lokateli mogao da bude spreman za okršaj sa Interom.

Kenan Jildiz je sa golom u dresu Turske protiv Nemačke probudio nacionalni ponos među vodećim turskim klubovima. Fenerbahče, Galatasaraj i Bešiktaš su već zvali Juventus interesujući se za mogućnost da kupe Jildiza ili da ga dovedu na pozajmicu. Međutim, Maks Alegri je izdao preciznu instrukciju direktoru Đuntoliju: Jildiz nije na prodaju, potreban je Juventusu za juriš na titulu.

MILAN BEZ LEAA I U LIGI ŠAMPIONA, LUKI ŠANSA U SERIJI A

Rafael Leao (©AFP)Rafael Leao (©AFP)

Vreme oporavka Rafaela Leaa od mišićne povrede zarađene na meču sa Lećeom se produžava. Verovalo se da bi Portugalac mogao da bude među igračima za meč sa Borusijom Dortmund na San Siru, ako ništa drugo onda barem na klupi, pripravan da odgra 15-20 minuta u slučaju nužde. Ništa od toga, uprkos naporima i posvećanosti medicinskog osoblja i samog fudbalera, rehabilitacija će trajati duže i Milan će morati da igra jedan od dva odlučujuća meč bez svog najboljeg fudbalera.

Leaa će zameniti na njegovom mestu Kristijan Pulišić dok će Čukvueze dobiti priliku na desnom boku. U Ligi šampiona će igrati u špicu napada Žiru dok će u prvenstvu protiv Fjorentine i Frozinonea Jović i Okafor po svoj prilici podeliti minutažu i priliku da dokažu da nisu promašene investicije.

Pozitivne vesti za Rosonere dolaze od kapitena Davidea Kalabrije i Rubena Loftusa-Čika. Obojica su počeli da treniraju u grupi i po svojo prilici biće na raspolaganju. Ostaje dilema oko upotrebe Loftusa-Čika budući da je očigledno da rizik od povrede engleskog igrača dramatično raste kada mora da igra svaka tri-četiri dana. Stefao Pioli će morati da bude hirurški precizan u doziranju minutaže kako ne bi ponovo ostao bez bivšeg fudbelera Čelsija, tim pre što se pokazao kao veoma važan šraf u Milanovoj mašineriji.


tagovi

Buongiorno Italiafudbalska reprezentacija Italije

Obaveštavaj me

Milan
Juventus
Roma
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara