Sergej Milinković Savić
Sergej Milinković Savić

Buongiorno Italia: Sergej centarfor protiv Galatasaraja

Vreme čitanja: 6min | sre. 08.12.21. | 12:56

Italijanska štampa se baci Sarijevim željama i hrabri Atalantu

Sergej Milinković Savić bi mogao da zaigra u ulozi centarfora protiv Galatasaraja u poslednjoj utakmici grupne faze Lige Evrope. Ćiro Imobile ima problema sa kolenom i po svoj prilici neće igrati protiv turskog kluba tako da trener Lacija Mauricio Sari ozbiljno razmišlja da prekomanduje Sergeja u ulogu centarfora.

Toskanski stručnjak nije zadovoljan kako je tim igrao sa Pedrom u ulozi “lažne devetke”, a još manje sa Murićijem kao alternativom Imobileu. Sergej je u ovoj sezoni postigao već pet golova u Seriji A i postao je najefikasniji vezni igrač u istoriji Lacija pretekavši Pavela Nedveda koji je stigao do brojke 51.

Izabrane vesti

Takođe, srpski as je upisao i pet asistencija, što ga svrstava u sam vrh najkorisnijih igrača Serije A. Budući da će preskočiti sledeći prvenstveni meč protiv Sasuola zbog crvenog kartona na meču sa Sampdorijom, od Milinkovića se očekuje da bude lokomotiva Lacija u odsustvu Imobilea.

Pobeda protiv Galatasaraje trostruko važna. Osim novca, donosi Laciju prvo mesto u grupi što bi značilo da bi Nebeskoplavi izbegli dve dodatne utkamice u Ligi Evrope protiv trećeplasiranih timova iz Lige šampione u grupnoj fazi.

Sledeće nedelje bi trebalo da imaju susret u četiri oka predsdnik Lacija Klaudio Lotito i trener Sari. Na dnevnom redu je prelazni rok u januaru. Kormilar Nebeskoplavih traži barem tri pojačanja: golmana, defanzivca i napadača.

Sari bi želeo Kepu, ali je to prilično teško izvodljiva operacija zbog nedostižno velike plate golmana za kase Lacija. U odbrani, Lotito i Tare insistiraju da Sari uzme u obzir Dimitrija Kamenovića, ali se Toskanac i dalje opire toj ideji i traži proverenog i iskusnog defanzivca. Za napad kruže dva imena: Bothejm iz Bodo Glimta i Čičo Kaputo iz Sampdorije.

Sportski direktor Igli Tare će imati dosta posla, gotovo sizifovskog u januaru. Sari mu je dao do znanja da apsolutno ne računa na Vavra, Murićij, Durimisija, Džonija, Lukakua i Eskalantea. Šest fudbalera koji su koštali Lacio više od 40 miliona evra i koje mogu u najboljem slučaju da pošalju na bepslatnu pozajmicu u druge klubove.

 BOGINJO NEMA DVA BEZ TRI

Atalanta se nalazi na korak od fantastičnog uspeha, trećeg zimovanja u Ligi šampiona. Dostignuće sa kojim može da se pohvali malo klubova koji dolaze iz provincije i varoši sa tek malo više od sto hiljada stanovnika.

Đan Pjero Gasperini i njegovi fudbaleri su gospodari vlastite sudbine. Istina, da su doneli sva tri boda iz Berna pre dve nedelje, večeras bi im bio dovoljan i bod protiv Viljareala Unaja Emerija, ovako moraju da pobede da bi overili treću uzastopnu kartu za osminu finala Lige šampiona.

Meč sa španskim predstavnikom dolazi u gotovo savršenom momentu za Deu. Svi igrači su na raspolaganju osim Gosensa, forma tima je u velikom usponu o čemu svedoči pet uzastopnih pobeda u Seriji A i ulazak u trku za skudeto.

Na veliku pozornicu se vraća Hatebor koji će zauzeti svoje mesto na desnom boku, dok su Pašalić i Malinovski favoriti, u odnosu na Pesinu i Iličića, da zaigraju sa Duvanom Zapatom u napadu. Jedina velika dilema oko sastava je u odbrani između Demirala i Đimsitija.

Prolaz u osminu finala Lige šampiona može da ima i veliki uticaj na trku Atalante za naslov prvaka Italije. Učešće u nokaut fazi LŠ donosi na već zarađenih 30 miliona evra dodatnih 12 miliona što bi omogućilo familiji Perkasi da ispuni želju Gasperinija u januaru i dovedu mu Žeremija Bogu iz Sasuola.

ATALANTA 3-4-2-1: Muso - Toloi, Palomino, Đimsiti - Hatebor, De Ron, Frojler, Mehle - Pašalić - Malinovski, Zapata

ALEGRI PONOVO EKSPERIMENTIŠE

Trener Juventusa Maks Alegri će iskoristiti meč sa Malmeom da napravi par eksperimenata pred nastavak sezone u Seriji A. Trofejni stručnjak će probati formaciju 3-5-2 protiv švedskog šampiona, sa Dibalom i Marotom u špicu napada i sa Bernardeskim i Aleskom Sandrom kao spoljnim veznim.

Istovremeno, Alegri će odmoriti dvojicu veterana koji su bili najbolji protiv Đenove, Kvadrada i Kjelinija, a na klupi će predahnuti i Lokateli koji je praktično bio nezamenljiv u prethodnom periodu.

Rabio je na konferenciji za novinare obećao da će se u novoj godini preporoditi i da će italijanska publika videti pravog “vojvodu”. Francuz će sa Arturom i Bentankurom kompletirati veznu liniju Stare dame. Posle dužeg vremena ćemo u dresu Bjankonera videti i Ruganija u defanzivnoj liniji.

Danas je i 120-ogodišnjica od prvog meča na kome je Juventusa nastupio u belo-crnim dresovima koji su postali prepoznatljivi i zaštitni znak italijanskog giganta. Podsetimo u prvim godinama svog postojanja Juve je nosi dresove roza boje.

JUVENTUS 3-5-2: Meret - De Liht, Bonuči, Rugani - Bernardeski, Bentankur, Artur, Rabio, Aleks Sandro - Dibala, Morata

MILANO PAO NA EVROPSKOM ISPITU

Milanski klubovi na čelu tabele Serije A nisu uspeli u naumu da osvoje prvo mesto u grupi (Inter) odnosno da obezbede prolaz u osminu finala LŠ (Milan). Više od rezultata, odnosno dva poraza od Real Madrida i Liverpula, brine način na koji su dva rezultata sazrela tokom 90 minuta.

Liverpul je demonstrirao superiornost na San Siru i pored toga što je igrao bez polovina standardnih startera. Mada, kada se uđe dublje u analizu, vidi se da je Klop izveo kombinovan tim na teren jer je želeo da odmori pojedine igrače, dok je Pioli bio primoran na seriju izmena, od onih u obrani gde su nedostajali Kjaer i Kalabrija do onih u napadu usled odsustva Leaa, Rebića i Žirua. Nije opravdanje, ali je činjenica da je i Teo Ernandez igrao sa prehladom.

Moglo bi se i reći da su Milan “izdali” njegovi stubovi: Menjan, Tomori, Kesi i Ibra. Menjan je morao bolje da reaguje i da ne pravi “asistencije” Salahu i Origiju, Tomori je napravio neoprostivu grešku koja je otvorila vrata za drugi gol Redsa, Kesi je promašio bar dva zicera a sinoć se videlo svih 40 Ibrinih godina.

Druga priča je Inter. Nerazuri su igrali bolje od Reala sve do isključenja Barele, ali nisu uspeli da veliki kvantitet pretvore u kvalitet i konkretne šanse za gol. Timu Simonea Inzagija je uvek falilo nešto: poslednji pas, završni udarac, pravovremenost.

Lautaro Martinez i Džeko su bili blede senke, Barela previše nervozan što je na kraju i platio crvenim kartonom, Čalhanoglu je po običaju oscilirao u igri dok su Brozović i Perišić briljirali, pogotovo Marcelo koji je odigrao jednu od najboljih partija u ovoj sezoni.

Barela je imao loptu za 1-1 na početku drugog poluvremena i kao da ga je taj promašaj definitvno izbacio iz ležišta što je rezultiralo neprimerenom reakcijom na faul Militao. Zbog tog kratkog spoja Barela će morati da preskoči obe utakmice osmine finala Lige šampiona što će biti veliki hendikep za Nerazure. Nikolo je shvatio odmah razmere svoje greške zbog čega se javno izvinio svima, ali “krčag je prosut”.

LEPA VEST: OSIMEN TRENIRA

Prošlo su samo dve nedelje od operacije jabučne kosti a Viktor Osimen već trenira. Prvobitne prognoze su davale povratak na teren Nigerijca tek za tri meseca. Vest o povratku treninzima centarfora Napolija ne znači automatski da će se on ranije vratiti na teren, ali je uverljiv signal da je operacija uspela. Napoli je već naručio izradu specijalne maske koja će štiti lice Osimena kad počne sa treninzima u grupi, pre nego što se i definitivno vrati u pogon za utakmice u Seriji A.

I od drugih povređenih igrača Napolija dolaze pozitivne najave. Fabijan Ruiz, Insinje i Angisa neće moći da igraju protiv Lestera ali će biti u igri za sastav protiv Empolija a gotovo sigurno za veliki okršaj sa Milanom.

Spaleti će morati protiv Lestera da sredi odbranu Azura koja je u prvenstvu i Ligi Evrope na poslednjih pet utakmica primila čak 10 golova. Posao neće biti nimalo lak budući da će Kulibali još neko vreme biti odsutan iz tima.

Inače, klub čini sve da animira navijače Napolija da dođu na stadion i pomognu svojim ljubimcima protiv Lestera u Ligi Evrope. Do juče je prodato samo 11 hiljada ulaznica i sva je prilika da će “Maradona” biti više nego poluprazan.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Sergej Milinković SavićMauricio SariĐan Pjero GasperiniMasimilijano AlegriSimon Kjar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara