(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italija: Rađanje novog Milana, stranputice Juventusa i Intera, Imobile na velikom iskušenju

Vreme čitanja: 6min | pon. 17.07.23. | 13:35

Nepoželjni Lukaku i nejasni transfer Kvadrada

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Bila su dovoljna tri dana da svi sudovi o dosadašnjem toku prelaznog roka u Seriji A budu promenjeni.

Izabrane vesti

Do prošlog petka se činilo da Inter nije samo napravio najbolje poslove već i da je na koloseku da ih još više optimalizuje. Milan je bio u virtuelnoj magli veštačke inteligrencije u potrazi za novim pojačanjima. Juventus je sa nestrpljenjem iščekivao prve poteze novog sportskog direktora Kristijana Đuntolija. Napoli je merkao najveće talente u Seriji A, od našeg Lazara Samardžića do Đorđa Skalvinija. Navijači Lacija su razmišljali kako bi Lotito mogao da potroši 100.000.000 evra da pojača tim. Roma se zanosila idejom da bi mogla da angažuje i Moratu i Skamaku, plus Sabicera.

A onda se sve promenilo. Inter je odustao od Lukakua i angažovao Kvadrada, Milan je Pulišiću i Loftusu-Čiku dodao Rejndersa i na putu je da uzme Musu. Juventus bi da proda Vlahovića i angažuje Lukakua uprkos protivljenju svih legendi kluba i navijača. Napoli je umesto zvučnog imena za sportskog direktora doveo malo poznatog Meluza koji je na prezentaciji pokazao i bukvalno da je „pao s neba“. Italijanska šira javnost je otkrila da je Lotitu Lacio postao sporedna stvar pored politike, pogotovo posle smrti Silvija Berluskonija i borbe za prevlast u stranci Forca Italija. Roma ima sve manje šansi da angažuje Skamaku, a i Morata je postao upitan jer se na horizontu pojavio Inter.

ŠTA ĆE INTERU KVADRADO?

Malo ko razume logiku angažovanja Huana Kvadrada. Najmanji je problem to što je bio igrač Juventusa. Nedoumice budi činjenica da Kvadrado u prethodnoj sezoni nije odigrao tri partije na nivou. Takođe, sa 35 odsviranih godina fudbaleri koji igraju u zadnjoj liniji ili u špicu mogu da daju veliki dorpinos, ali nas iskustvo uči da po pravilu ne mogu da budu spoljni vezni. Ne traba ići mnogo u prošlost, dovoljno je setiti se Aleksandra Kolarova ili Ivana Perišića.

Naravno, moglo bi da se kaže Kolumbijac dolazi bez evra obeštećenja i pristao je da igra za platu od 2.500.000 evra. Međutim, pet miliona evra (koliko će, više-manje, koštati bruto plata Kvadarada) je moglo bolje da se utroši pogotovo u ovim kriznim vremenima. Možda nas novi igrač Intera demantuje i prijatno iznenadi, uvek ima izuzetaka koji potvrđuju pravilo, ali je u prošloj sezoni od starog Kvadrada bilo viđeno samo ime. Kuriozitet je da će Kvadrado morati da preskoči sigurno prvi meč u Kupu Italije zbog vređanja igrača Nerazura na susretu prošlosezonskog izdanja Kupa Italije izmešu Intera i Juventusa.

(©Reuters)(©Reuters)

Imena koja kruže kao alternative za Lukakua pokazuju da niko ne zna zaista kojeg igrača želi da dovede dvojac Marota i Auzilio, počev od stila igre i korpulentnosti. Balogun je nizak za današnje centarforske parametre (178 centimetara) košta mnogo i previše je sličan Lautaru Martinezu. Alvaro Morata ima 31 godinu i predstavlja investiciju od 50 miliona evra ( plata plus transfer) koji njegov učinak nikako ne opravdava. Eli Vai je interesantan igrač, ali bi on bio više investicija za budućnost, nešto kao Lautaro kada je stigao pre pet godina u Inter. Mahdi Taremi je stigao do 31. godine i najbolji šampionat u kome je igrao je portugalski, nije investicija za budućnost a ne daje garancije da bi bio idealan za instant tim. Beto i Enzola su dobre poznanice iz italijanskog kalča i baš zato se čini da njihov domet ne ide dalje od prosečnih klubova u Seriji A.

Marota i Auzilio će obaviti pola posla kada iskristališu ideju da li žele da traže zamenu za Lukakua ili Džeka, ili za obojicu ako nađu kupca za Koreu?

RAĐA LI SE JAČI MILAN?

Dolazak Pulišića i Rejndersa i najavljeno iskrcavanje u „crveno-crni“ svet Muse iz Valensije kao i najava kupovine još jednog napadača koji bi bio više od alterantive za Žirua, stavio je na sto pitanje: da li je Milan koji se profiliše jači od prethodnog?

Odgovor je, barem na prvu loptu, pozitivan. Pulišić je bolje rešenje od Brahima Diaza dok su Rejnders i Musa (Loftus Čik) ravnopravni ako ne i bolji tandem od para Tonali-Krunić. Dakle, ako bi Rosoneri uspeli da pronađu adekvatnu alternativu za francuskog golgetera mogli bi da se umešaju u borbu za vrh tabele.

Inače, Milan je spreman da poveća ponudu za Musu na 20 miliona i da se približi značajno cifri od 25 miliona koliko traži španski klub.

Rosoneri su vrlo blizu odluke da puste Šarla De Ketelara na pozajmicu u PSV Ajndhoven. Naime, u Milanelu su svesni da ne mogu da dobiju 30 miliona evra koliko je neophodno da bi izbegli tzv. minusvalencu i zato je logično rešenje da ga puste na pozajmicu s nadom da bi u sledećoj sezoni mogao da pokaže da Paolo Maldini nije pogrešio kada ga je platio 35.000.000 evra.

JUVEOVE LEGENDE PROTIV LUKAKUA

Nijedan bivši igrač a pogotovo fudbaleri koji su ostavili dubok trag u Juveu, i posledično poznaju odlično ambijent, nije podražao ideju kluba da proda Vlahovića i kupi Lukakua. Svi smatraju da je to loš potez Stare dame jer on, istina, slabi Inter ali ne pojačava Juventus. Ideja da se angažuje Kesi na sredini terena izaziva manje otpora.

(©Reuters)(©Reuters)

Prodaja Vlahovića neće biti jednostavna. Pregovori sa PSŽ-om su se zaustavili. Izgleda da u Parizu žele Harija Kejna, a indikativno je da su se ispred stadiona Park prinčeva slikali ultra navijači PSŽ sa transparentom punim mržnje prema Vlahoviću i njegovoj etničkoj pripadnosti. „Vlahoviću, u Parizu ćemo ti odrezati tri prsta“, poručili su ultrasi PSŽ-a kojima se ne sviđa što je Vlahović „previše Srbin“ i što to ističe proslavljanjem golova sa podignuta tri prsta. Nije teško pogoditi o kom profilu navijača se radi.

Naravno, ne može par desetina imbecila da osujeti transfer vredan više od sto miliona evra, prelazak plus plata srpskog centarfora, ali ukazuje na klimu koja okružuje tim u vlasništvu katarske vladajuće familije.

U međuvremenu, u Torinu su počela da kruže već imena budućih naslednika Maksa Alegrija. Svima je jasno da je ovo poslednja sezona toskanskog stručnjaka na klupi Juvea, pitanje je samo kada će biti otpušten, tokom ili na kraju sezone. Kandidati da sednu na klupu Stare dame su Lučano Spaleti i Antonio Konte.

IMOBILE SE VRTI OD MILIONSKIH PONUDA

Nije lako Čiru Imobileu. U 33. godini mu se pruža prilika da potpiše trogodišnji ugovor koji bi mu omogućio da zaradi gotovo duplo više nego što je prihodovao u prethodnih 15. Kapitenu Lacija je ponuđen ugovor na tri godine sa platom od 20.000.000 evra. Klub iz Meke Al-Vehda još nije dostavio ponudu Laciju jer želi prvo da obezbedi pristanak fudbalera.

Svi su u Auroncu primetili drugačije ponašanje Imobilea. Praktično, na treningu se vidi isti Čiro kao i prethodnih godina, ali pre i posle se primećuje čovek koji se nalazi na raskrsnici, to jest pred odlukom koja mu menja život. Uzalud mu mališani sa dresovima sa brojem 17 traže da im da obeća da neće napustiti Lacio. Najviše što mogu da dobiju je blagonakloni i pomalo setni osmeh koji govori možda i više od reči.

Imobile ima četvoro male dece i nije jednostavno preseliti se u državu kao što je Saudijska Arabija, pogotovo ako to podrazumeva i selidbu čitave porodice. Međutim, novac u igri je toliko veliki da ga slobodno možemo definisati kao „nepristojnu ponudu“. 

U međuvremenu Lacio posle dovođenja Kasteljanosa želi da pokloni Mauriciju Sariju i Pjotra Zjelinskog. Mauricio Sari je razgovarao telefonom sa Poljakom koji želi da pređe u Lacio i da ponovo radi sa bivšim trenerom, međutim da bi se realizovala ta želja potrebno je da se dogovore Lotito i De Laurentis, dva pregovarača koje bi svi u Seriji A želeli da izbegnu. Svi žele da skuplje prodaju i jeftinije kupe igrače, to je deo igre, problem je što Lotito i De Laurentis idu u krajnost oni bi uvek da kupe bagatelno, a da prodaju papreno. U svakom slučaju razlika između ponude i zahtava je velika: 10.000.000, Lacio nudi 20.000.000 a Napoli traži 30.000.000.


tagovi

MilanInterLacioJuventusDušan VlahovićĆiro ImobileHuan Kvadrado

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Lacio
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara