CAPUT MUNDI: Neobičan slučaj Edina Džeka

Vreme čitanja: 7min | sub. 26.09.20. | 09:27

Tri puta zavođen i tri puta ostavljen

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Jedan od najvećih pisaca koji je hodao ovom planetom Fjodor Dostojevski je u u svom kapitalnom delu “Braća Karamazovi” zapisao da ono što se dogodi dva puta, mora da se ponovi i treći put. Na dugačkom spisku potvrda teze ruskog pisca se našao i Edin Džeko.

Izabrane vesti

Kapiten Rome i reprezentacije Bosne i Hercegovine tri puta je u poslednje dve i po godine bio praktično prodat i sa jednom nogom u novom klubu, i sva tri puta je ostao u Večnom gradu, na radost i zadovoljstvo svoje supruge Amre koja ne krije svoje opredeljnje za Kazal Paloko (Casal Palocco), jedan od najlepših i najprestižnijih kvartova u Rimu, u kome je porodica Džeko pronašla svoj dom.

Mali kuriozitet predstavlja činjenica da su tri “selidbe” Edina Džeka iz Rome imale različite dinamike i “krivce” za neuspeli transfer. U januaru 2018. godine, Roma je bila ta koja je želela da proda pošto-poto Džeka Čelsiju Romana Abramoviča. Međutim u Trigoriji nisu računali na otpor gospođe Džeko kojoj nije padalo napamet da zameni sunčani, vedri i veseli Rim sa kišnim, tmurnim i haotičnim Londonom. Između kluba i supruge izbor Edina je bio jednostavan i logičan: ostao je u italijanskoj prestonici.

GOSPOĐA AMRA NIJE ŽELELA DA ŽIVI U KIŠNOM LONDONU

Zahvaljujući principijelnosti gospođe Amre profitirali su svi: Roma je na krilima i golovima Edina Džeka stigla do polufinala Lige šampiona i plasirala se ponovo kroz Seriju A za najprestižnije klupsko takmičenje.

Prošlog leta su pozicije u trouglu Roma - Džeko - Inter bile različite. Roma ovoga puta nije želela da se liši svog kapitena, barem dok ne obezbedi adekvatnu zamenu. Edin, za razliku od Londona i Čelsija, nije imao ništa protiv da se preseli u Apijano Đentile i da kao stotine hiljada Italijana živi na relaciji Milano-Roma. Sve je bilo dogovoreno sa Interom, od plate do uloge u timu koji je konstruisao Antonio Konte.

Roma je podižući cenu za svog centarfora na 20.000.000 evra kupovala vreme da se dogovori sa Iguainom i Juventusom. Bjankoneri su bili više nego raspoloženi da se oslobode Pipite kako bi ga zamenili sa Ikardijem, međutim Iguainu nije padalo na pamet da prihvati manju platu u Romi i da se preseli iz prve u treću italijansku prestonicu. Istovremeno, gospođa Džeko je na društevnim mrežama nedvosmisleno ukazivala da je njihov “home sweet home” u Kazal Paloku.

U iščekivanju da se završi natezanje između Iguaina i Rome, kao i između Nerazura i Đalorosih oko cene njegovog transfera, Džeko, posle razgovora sa tada novim trenerom Fonsekom, otvara vrata za produžetak ugovora sa Romom i diktira svoje uslove pod kojima je spreman da stavi potpis. Roma oberučke prihvata da mu da iste uslove koje mu nudi Inter i tako Edin postaje najplaćeniji fudbaler u istoriji Rome sa godišnjim primanjima od 7.500.000 evra uključujući i bonuse, sve do leta 2022. godine.

Nije prošlo puno vremena, Roma u krizi rezultata, ponovo izvan Lige šampiona, u nezavidnoj finansijskoj situaciji, uprkos promeni vlasništva, oseća breme faraonske plate svog kapitena. Tome treba dodati i veoma zategnute odnose između Džeka i trenera Fonseke koji su dostigli tačku ključanja u Duizburgu posle meča Lige Evrope protiv Sevilje. Priča se da su šef stručnog štaba i njegov “skiper” imali žučnu raspravu koja je okrznula i fizički obračun zbog različitih pogleda na odgovornost za ispadanje iz evrospkog kup takmičenja.

PJANIĆ MU NAŠAO VILU U TORINU, A ONDA JE POZVAO PARATIĆI

Krajem avgusta se činilo da su se sve kockice konačno složile i da će treća biti sreća za Edinov odlazak iz Rome: klub je želeo da se oslobodi velike Džekove plate i da podmladi napadački red, Fonseka je sa olakšanjem prihvatio činjenicu da neće morati da se suočava sa autoritetom u svlačionici kakav je Džeko, a 34-ogodišnji Sarajlija je već maštao da završi svoju fudbalsku karijeru u velikom stilu, u dresu Juventusa boreći se za skudeto i Ligu šampiona, igrajući sa najboljim fudbalerom sveta Kristijanom Ronaldom.

Sportski direktor Juvea Fabio Paratiči je brzo postigao dogovor sa Džekom garantujući mu istu platu koju prima u Romi i dvogodišnji ugovor. Novi trener Bjankonera Andrea Pirlo mu je u razgovoru stavio do znanja da će biti jedan od stubova novog tima Stare dame. Edin pronalazi čak i odgovarajući smeštaj za dvogodišnji boravak u glavnom gradu Pjemontea: Miralem Pjanić mu je iznajmio svoju kuću u Torinu budući da je prešao u Barselonu. Čak je i Roma zadovoljna ponudom Juventusa od 16.000.000 evra za Edinov transfer.

I onda stiže “ali” koji sreću kvari. Kao i prethodnog leta Roma je morala da obezbedi odgovarajuću alternativu za svog kapitena. Izbor je pao na Milika. Poljskom centarforu ističe ugovor sa Napolijem sledeće godine, Azuri su krcati napadačima, kupili su Petanju i Osimhena i moraju da ga prodaju. Pregovori idu u dobrom pravcu. Poljak leti u Švajcarsku na specijalistički medicinski pregled kolena koje je operisao pre tri godine, budući da Roma ne želi da kupi “mačku u džaku”. Istina je da transfer košta sa bonusima 25.000.000 evra, ali dogovoreni ugovor predviđa platu, plus bonuse, od pet miliona evra po sezoni.

Džeko je siguran, ovoga puta se seli: želi da posle Nemačke i Engleske osvoji i titulu prvaka Italije. U Kazal Paloku se praktično pozdravlja sa prijateljima i komšijama, u Trigoriji je ispraznio svoj ormar. U novinama se već predviđa da će svoju prvu utakmicu u dresu Juvea, u brk slučaju, igrati protiv Rome na Olimpiku.

Međutim, ne treba ništa uzimati zdravo za gotovo, ili kako bi to Đovani Trapatoni rekao “nikad ne reci mačka, ako je namaš u džaku”, kad imaš posla sa Aurelijom De Laurentisom. Već praktično zaključeni posao sa Romom predsednik Napolija minira apsurdnim zahevima da mu Milik plati kazne za “pobunu” posle meča u Ligi šampiona protiv Salcburga (igrači Napolija su odbili da odu karantin posle arogantnog ponašanja sina Aurelija De Laurentisa u svlačionicama San Paola) i što je snimio reklamu za svoj restoran u Poljskoj bez traženja odobrenja od kluba.

PROROČANSTVO DOSTOJEVSKOG

De Laurentis je tvrdoglav, Milik tvrdoglaviji. Fabio Paratiči počinje da bude nervozan. U Kontinasi su shvatili da ni sa svojim vezama ne mogu da izdejstvuju dobijanje državljanstva za Suareza (skandal sa lažiranim ispitom italijanskog jezika će tek kasnije da eksplodira), poznaju dobro De Laurentisa i ne žele da ih gazda Napolija drži u pat poziciji sa Romom.

Džeko podseća generalnog direktora Fjengu da mu je Roma dala obećanje da ako dođe unosna ponuda za njega - a Juveova je više nego unosna, porasla je na 17.000.000 evra, za igrača koji ima 34 i po godine - neće praviti probleme da ga puste. U Trigoriji uveravaju Džeka da je sve u redu i da će brzo moći da se preseli u Juventus.

Reprezentativac Bosne i Hercegtovine nevoljno kreće na putu u Veronu na utakmicu prvog kola, već sebe smatra igračem Stare dame: ima dogovor s Paratičijem, čuo se sa Pirlom, sredio sve sa Pjanićem oko vile. Uveravaju ga da će u ponedeljak, najkasnije u utorak biti na medicinskim pregledima i potpisivanju ugovora u Kontinasi. Čitav meč na Bentegodiju provodi na klupi, nije prisustvovao čak ni tehničkom sastanku. U svojoj glavi Edin je već centarfor Juvea. Fonseka pravda svoj izbor da ostavi Džeka na klupi jer igrač nije bio psihološki spreman za meč.

U nedelju, dan posle meče sa Veronom, Džeko počinje da se pribojava da će mu se dogoditi “proročanstvo Dostojevskog” i da će treći put ostati u Romi. Iz Napulja ne stižu ohrabrujuće vesti oko transfera Milika u Romu, iz Španije curi informacija da je Atletiko Madrid blizu Suareza, Fabio Paratiči pred meč sa Sampdorijom daje kriptičnu izjavu: “Ne postoji pitanje Džeko, nego pitanje centarfora za Juve i mi imamo različite solucije”.

U kasnim večernjim satima Paratiči diže slušalicu i zove Edina. U par rečenica sportski direktor Bjankonera objašnjava centarforu da je rizik prevelik za Juventus da ostane bez centarfora: pregovori Rome i Napolija su se nasukali oko Milika, a Đalorosi ne traže alterantivno rešenje za Poljaka. Na kraju Paratiči se izvinjava Džeku i saopštava mu da Juve mora da preduzme druge korake kako bi se obezbedio. Ostalo je istorija. Morata se vratio u Juventus pošto je Atletiko dogovorio dolazak Suareza iz Barselone, a Džeko će morati da se reintegriše u tim koji je već smatrao svojom prošlošću.

Naravno, Džeko se sve vreme ponašao kao veliki profesionalac, što on i jeste i nijednog momenta nije preduzeo nijedan korak koji bi bio u suprotnosti sa pravilima korektnog i lojalnog ponašanja prema Romi. Istini za volju na kraju je Roma stavila do znanja svom kapitenu da ugovor koji su potpisali prošle godine ostaje validan i da će Džeko u naredne dve godine imati svoju godišnju platu od 7.500.000 evra.

Teži deo posla će biti peglanje odnosa sa trenerom Fonsekom. Pitanje se nije postavljao jer se verovalo da će Džeko napustiti Romu. Posle incidenta u Duizburgu, Foneska je doslovce rekao generalnom direktoru Fjengi da mu za sledeću sezonu nisu potrebni ni Džeko, ni Kolarov. Kapiten reprezentacije Srbije je završio u Interu a sticajem okolonsti Džeko, na neki način, sada drži u svojim rukama sudbinu Fonseke. Dobar deo rimskih novinara tzv. romanologa je uveren da će Fonseka dobiti otkaz ako izgubi meč protiv Juventusa i ne osvoji sva tri boda na gostovanju protiv Udinezea: bez raspoloženog i motivisanog Džeka to će bit teško izbeći. Kao naslednici Fonseke se pominju Maks Alegri i Mauricio Sari: oba trenera sa kojima će Džeko vrlo lako i brzo pronaći zajednički jezik.

PIŠE: Željko Pantelić


tagovi

Arkadijus MilikEdin DžekoAlvaro Morata

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara