Ćavi (©Reuters)
Ćavi (©Reuters)

Ćavi o Halandovom potpisu i Gavijevom produženju: Od kada sam tu, nijedan igrač nije rekao ‘ne’ Barseloni

Vreme čitanja: 4min | sre. 09.03.22. | 17:12

“Uvek je dobar trenutak da potpišete za Barselonu”, kaže trener Katalonaca

Barselona u Ligi Evrope – čudno je zvučalo i na prvu, kada su se Katalonci iz grupne faze Lige šampiona preselili u drugorangirano evropsko takmičenje. Ali, Barseloni je bio potrebno otrežnjenje i, u neku ruku, Liga Evrope postala je nagrada. Katalonskom klubu su se otvorile oči, višegodišnje loše poslovanje i povlačenje krivih poteza došli su na naplatu.

Zimus je pod Ćavijevom komandom Barselona započela rekonstrukciju. I to je samo prva faza, dok ne dođe leto. A, do tada će pokušati da izbori povratak u Ligu šampiona i iskoristi to što igra u Ligi Evrope. Možda i da Ćavi osvoji prvi evropski trofej.

Izabrane vesti

U osmini finala Lige Evrope žreb je spojio Barselonu i Galatasaraj. Na konferenciji za medije uoči prve utakmice na Kamp Nouu – igra se sutra sa početkom u 21.00 – mladi španski strateg je govorio o predstojećem dvomeču sa turskim klubom, ali i o velikim letnjim planovima.

Đoan Laporta kaže da je Mančester Siti u pol-poziciji za potpis Erlinga Halanda, ali i Barselona ima svoje adute u toj bici.

“Uvek je dobar trenutak da potpišete za Barselonu. To je najbolji klub na svetu. Insistiram na tome. Nijedan igrač od kako sam ovde trener nije rekao ‘ne’ Barseloni”. Insistiramo na modelu igre u kojem će igrači ovde da uživaju. Ako bi na utakmici u nekom klubu dodirnuo loptu 20 puta, u Barseloni će 40. Stvorićemo više šansi nego bilo ko drugi. To je ono što možemo da ponudimo, pokušavamo igrače da ubedimo da će im ovaj sistem odgovarati”, odgovorio je Ćavi na nezaobilaznu temu Erling Haland.

LE, četvrtak - 21.00: (1.15) Barselona (9.00) Galatasaraj (22.0)

Naciljala je Barselona norvešku gol-mašinu, predatora oko kog se otimaju finansijski najmoćniji evropski klubovi, a uporedno radi i na produženju ugovora sa igračima oko kojih planira da gradi tim u narednoj deceniji.

“To su dva veoma važna fudbalera za nas, oni su naša sadašnjost i budućnost. Produžetak ugovora Gaviju i Arauhu je prioritet kluba. Mislim da je pitanje vremena kada će do toga doći”.

Radost Barselone (©Reuters)Radost Barselone (©Reuters)

Barselona za Ćavija nije glavni favorit da osvoji Ligu Evrope.

“Ne vidim nas kao jedne od favorita, to su timovi koji su poslednjih godina osvajali ovo takmičenje. Sevilja je veći favorit od nas, mi smo samo jedan od kandidata. Veoma smo uzbuđeni, iako Liga Evrope nije Liga šampiona, ali jeste evropsko takmičenje. Želimo da odigramo odličnu utakmicu i moramo da krenemo u napad, a pre svega da u meč uđemo s velikim entuzijazmom”, rekao je Ćavi i osvrnuo se na sutrašnju utakmicu:

“Galatasaraj je kompaktna ekipa, pokušavaju sa određenim taktičkim zamislima kao što je igranje sa trojicom pozadi, ili široko postavljenim krilnim igračima. Sigurno će nam stvoriti probleme. Sutra će biti promena u timu. Sada imamo niz mogućnosti u veznom redu i moramo to da iskoristimo. Ima igrača koji zaista vredno rade i zaslužuju da igraju”.

Trzavice i potresi su se u Barseloni samnjili dolaskom Ćavija, i sada se svi pitaju šta bi bilo da je igračka legenda Katalonaca ranije preuzela klupsko kormilo. Da li bi Barselona evropsko proleće dočekala u Ligi šampiona umesto u Ligi Evrope…

“Nikada nećemo znati šta bi se desilo da sam u Barselonu došao ranije, na leto. To su hipoteze. Imam veoma dobar odnos sa Laportom. On je prirodni vođa, napravili smo fantastičan tim. Pušta nas da radimo, nije dvoličan i sve što ima kaže vam u lice. Nemam zamerke ni na Laportu, ni na tim koji je stvoren zajedno sa Đordijem i Alemanijem”.

Luk de Jong i Memfis Depaj (©Reuters)Luk de Jong i Memfis Depaj (©Reuters)

Vratio je Ćavi katalonski klub u trku za mesta koja vode u Ligu šampiona, prodisala je Blaugrana posle perioda mučenja sa Ronaldom Kumanom. Nije želeo mladi španski stručnjak da pravi poređenja između Kumanove i njegove Barselone.

“Kuman je imao drugačiji model igre, postoje navike koje je teško iskoreniti. Ne kažem da je bilo bolje ili gore, bilo je drugačije. Kuman je jedan od mojih omiljenih igrača, on je legenda. Mogu samo lepo da se izražavam o njemu”.

Centralna tema u svetu fudbala je utakmica Real Madrid – Pari Sen Žermen na Santjago Bernabeuu. A, trener Barselone bodriće nekadašnje klupske drugove – Lea Mesija i Nejmara.

“Leo je činio čuda ne samo na Bernabeuu, već na svim poljima. Danas je velika utakmica i za Lea, i za Pariz, i za Madrid. Biću kod kuće i gledaću utakmicu, neću izaći na večeru. Uživaću u igri. Šteta što nismo u Ligi šampiona, moram da budem iskren. Sjajna utakmica, svi koji vole fudbal će je gledati neka bolji pobedi. Želim sve najbolje mojim prijateljima Leu i Nejmaru. Neka najbolji pobedi, ali pobeda Lea i Nejmara je bolja opcija”, zaključio je Ćavi.


tagovi

BarselonaĆaviGalatasarajLiga EvropeErling HalandGaviRonald ArauhoRonald KumanĐoan Laporta

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara