Aleksandar Čeferin (Reuters)
Aleksandar Čeferin (Reuters)

Čeferin se izvinjava za skandal na žrebu: Greška nije bila ljudska, već tehnološka

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.12.21. | 16:59

Prvi čovek Uefe priča o tome kako je softver zakazao, ali da li je baš tako?

Oglasio se Aleksandar Čeferin prvi put otkako je Uefa napravila nedopustivu grešku na žrebu za osminu finala Lige šampiona. Podsećanja radi, kada je izvučen Viljareal, po pravilima je mogao da ide na šest potencijalnih rivala jer nije smeo na Mančester Junajted s kojim je već bio u grupi i Real Madrid koji je iz iste zemlje. Ali umesto šest kuglica, u „šeširu“ Viljarealovih potencijalnih rivala se našlo sedam i prvi je izvučen Mančester Junajted! Dakle, tim koji tu nikako nije smeo da se nađe.

I na snimku žreba jasno se vidi da je iz ćase na kojoj je stajalo Junajtedovo ime uzeta kuglica i spojena u zajedničku posudu sa ostalim rivalima sa kojima je Viljareal regularno smeo da se sastane. Zbunjen je bio Andrej Aršavin kada je izvukao Junajted, ali Đorđo Marketi iz UEFA koji je zadužen za sve žrebove se pravio kao da se ništa nije desilo i nastavio je sa izvlačenjem pa je Žuta podmornica izvukla Mančester Siti.

Izabrane vesti

"Kada sam dobio informaciju da je nešto pošlo po zlu sa softverom koji kosristimo, istog momenta smo organizovali sastanak. Nisam bio prisutan, ali sam bio na telefonu, razgovarao sa belžnicima i ljudima odgovornim za softver. Predložili su da se žreb ponovi jer nisu bili sigurni kada se greška dogodila... Greška postaje greška onda kada se ne ispravi. Naša odluka je bila da budemo transparentni i ništa ne krijemo.". rekao je Čeferin.

Pobesneli su u taboru Real Madrida kada su umesto Benfike sa kojom ih je spojio prvobitni žreb, na ponovljenom izvukli najtežeg mogućeg rivala - Pari Sen Žermen. Blankosi su imali šta da kažu na rečun Uefe, dok Jigenu Klopu i Liverpulu recimo nije smetalo što su umesto najpoželjnijeg rivala Salcburga dobili Inter.

"Rano je da prestane da se priča o konkretnim posledicama, ovo nam je bio nauk za budućnost, objektivno greška je Uefina. Bez obzira na to što je softver zakazao, mi smo organizatori. Ne smemo toliko zavisiti od tehnologije i informisaćemo javnost o novim merama", rekao je predsednik Uefe.

Priznao je Čeferin grešku, doduše ne baš potpuno, pa je sledstveno tome izvinjenje predstavljalo logičan sled događaja.

"Izvinjavamo se svima za to što se desilo. Ali kao što rekoh, greške se dešavaju, ali ova nije bila ljudska već tehnološka greška", zaključio je Uefin kormilar.



tagovi

UEFALiga šampionažreb Liga šampionažreb za ligu šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara