Gelor Kanga (©Starsport)
Gelor Kanga (©Starsport)

Čekajući veliko veče na evropskom gostovanju...

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.11.23. | 08:02

U kišovitom Bernu, uoči duela sa Jang Bojsom (21 čas, TV Arena) svi se prisećaju pobede u Razgradu protiv Ludogoreca vredne evropskog proleća

Od kada je Crvena zvezda zbacila sa sebe autsajdersku odoru večitog gubitnika , i tamo u trenerskoj eri Vladana Milojevića zakoračila u savremeno doba, pobede ili remiji sa ukusom trijumfa na gostovanjima su postale sastavni deo kluba sa Marakane. Bilo je tu i podataka za almanahe crveno-belih, pošto su, primera radi, jeseni 2017. godine Milojevićevi učenici na stadionima Kelna, Arsenala i BATE Borisova sačuvali mrežu netaknutom. Kakvo istorijsko ostvarenje!

Imala je Crvena zvezda pod Dejanom Stankovićem i ono rutiniranje Genta, remi vredan osmine finala Lige Evrope u Bragi, pa i trijumf u Razgradu protiv Ludogoreca 30. septembra 2021. godine. Od tada se čeka novo veliko veče Crvene zvezde na evropskom gostovanju. Prošlo je više od dve godine od trenutka kada je Gelor Kanga zakucao loptu u mrežu večitog prvaka Bugarske i nije čudo što se taj detalj mota po glavama Zvezdine ekspeidicije u hladnom i kišovitom Bernu uoči duela sa Jang Bojsom (21 čas, TV Arena).

Izabrane vesti

Znaju svi da je za novi evropski iskorak, treće mesto u Ligi šampiona, potrebno baš jedno veliko, veselo veče. Posebno što se dugo čeka... Kada su čelnici Crvene zvezde, ovog leta odlučili da rekonstruišu nedodriljiv tim u domaćim okvirima, pomalo zasićen stalnim uspesima, imali su ispred sebe dva indikatora ozbiljnog problema. Gostovanje u Trabzonu, kada se Crvena zvezda vratila u neveseli mod pre ere Vladana Milojevića. Nije problem bio rezultat, odnosno poraz (1:2), koliko viđena malodušnost, nedostatak fizike, motorike, fizičke snage i trke. Bila je to utakmica mnogo bliža onom tragičnom Sasuolu nego konkurentnosti kao što je rezultat pokazivao. Još drastičnije je to izgledalo u Monte Karlu, dva meseca kasnije, kada igrači Crvene zvezde nisu mogli u prvom poluvremenu da dobiju nijedan duel.

Pisali smo već da su gostovanja u Švajcarskoj mogla u bližoj i daljoj prošlosti da odrede dalju sudbinu Crvene zvezde. Postoji nada da će noć u Bernu, odnosno pobeda, mada i remi daje realne šanse za prolaz dalje, označiti kraj jedne negativne serije. Jer turobno zvuči podatak da je Crvena zvezda u seriji od šest vezanih poraza na evropskim gostovanjima.

Sve je počelo prošlog leta kada se Barak Bahar preokretom u Haifi (3:2) još jednom preporučio čelnicima Crvene zvezde. Nastavilo se u Ligi Evrope, pod Milošem Milojevićem, u kojoj se Crvena zvezda profilisala kao domaći tim. Padala je u Trabzonu (1:2), Budimpešti (1:2), Monaku (1:4). Ove sezone nije mogla da očekuje bodove i benefit u Mančesteru (1:3) i Lajpcigu.

Dakle, Crvena zvezda je prethodni trijumf na gostovanjima u takmičenjima pod okriljem UEFA ostvarila još ranog leta 2022. godine, u revijalnoj utakmici sa Pjunikom u Jerevenu (2:0). Strelci su tada bili Gelor Kanga i Milan Pavkov. Ujedno to je i jedina pobeda u poslednjih osam susreta izvan Marakane, kada govorimo u Evropi.

Za ljude koji su, bodreći klub kao što je Crvena zvezda preživeli kugu, gledajući iz godine u godinu kako crveno-beli ispadaju u sezoni kupanja, i to bez titule šampiona Srbije, sve gore navedeno predstavlja običnu statističku prašinu. Imala su crveno-beli značajnu podršku u Mančesteru i Lajpcigu, ali sada se očekuje borba do istrebljenja za kartu više. Navijačima Crvene zvezde podeljeno je 1.500 ulaznica, domaćin je razumljivo odbio da prodaje karte u slubodnoj prodaji, s pravom strahujući da će atmosfera na Vankdorfu imati crveno-beli kolorit.

Sigurno je da će na tribinama stadiona Jang Boj biti više od 1500 Srba. Možda su i oni zaslužili veliko veče. Davno je bio Razgrad i spetembar 2021. godine.


LIGA ŠAMPIONA, GRUPA G

Peto kolo

21.00: (2,25) Jang Bojs (3,40) Crvena zvezda (3,60)

21.00: (1,33) Mančester Siti (5,50) RB Lajpcig (8,50)



tagovi

Gelor KangaFK Crvena zvezdaLudogorecJang Bojs

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara