Hulk (© Reuters)
Hulk (© Reuters)

Čekali pola veka, dali tri gola za četiri minuta: Spektakularan preokret Atletiko Mineira za kraj vlade Flamenga (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.12.21. | 00:09

Brazil ima novog šampiona

Najbolji su! Niko im ništa ne može. I kad su saterani uza zid, kad se činilo da će se slomiti pod pritiskom, da će im tlo izmaći pod nogama, fudbaleri Atletiko Mineira su dokazali klasu i u velikom stilu osvojili titulu u Brazilu. Prvi posle pola veka!

Tek drugu u istoriji, ali onu koje će pamtiti sve generacije, baš kao što će u kolektivno sećanje navijača kluba iz Belo Orizontea ostati fragmenti sa Arene Ponta Nova u Salvadoru, gde je ekipa Aleiša Stivala Kuke čarobnim preokretom savladala Baiju, iako je tumarala hodnicima tame – 3:2.

Izabrane vesti

Ljuljala se kao list na vetru, delovala da će morati u poslednje dve runde da potvrdi ono što je tako zaslužila u prethodih 35, a onda je u samo četiri minuta okrenula utakmicu naglavačke i preotela tron Flamengu, čiji su se navijači pri rezultatu 2:0 za domaćina naslađivali komentarima kako je Atletiko „mali klub“, a kad ih je Hulk poveo ka preokretu zajedljivo komentarisali da im je slavlje poklonjeno usled dosuđenog penala.

Neće biti. Pre je do snažnog karaktera, mentalnog sklopa i kvaliteta tima koja je pregazio sve pred sobom u drugom delu sezone. Primera radi, u poslednjih osam kola dobio je sedam puta. Ovu poslednju tako što je bio pod oogromnim pritiskom, stiga na noge ekipi koja se bori za opstanak, gubio 0:2, pridigao se, posle primljenih udaraca počeo da ih zadaje kao bokser u teškoj kategoriji: direkt, aperkat, kroše.

Pojas je u rukama Gala!

Taj veliki kambek režirali su najbolji igrači tima u neizvesnom raspletu prvenstva. Najpre je Hulk postigao 18. gol ove sezone – čak šesti u poslednja četiri kola – da bi levo krilo Keno u rodnom gradu spakovao dva komada i potvrdio veliku formu u poslednjih mesec dana, jer je prethodno upisao pogodak i tri asistencije. Ove dve strele pamtiće večno. Od 73. do 77, od 0:2 do 3:2. Fenomenalno!

A u 66. minutu delovalo je da će se slavlje odložiti. Baija je iskoristila dve šanse, povela pogotokom štopera Luiza Otavijaglavom posle kornera – duplirala prednost spretnom reakcijom napadača Žilberta i tad su navijači na okupiranim ulicama Belo Orizontea grickali nokte. Verovatno su i klupski ekonomi počeli da pakujuu majice na kojima je pisalo da je osvojena druga titula u istoriji.

Na kraju raspakivanje. Za veliko slavlje crno-belih u Salvadoru i kraj ere skupocenog Flamenga, koji je do večeras imao dve vezane krune. I nije kraj za crno-bele. Atletiko je najpre osvojio državno prvenstvo Mineirao, sad slavio u Seriji A, a sredinom meseca bi mogao do triple krune ako u finalu Kupa Brazila bude bolji od Atletiko Paranensea.

BRAZILSKA SERIJA A

ZAOSTALI MEČ 32. KOLA

Četvrtak

Baija - Atletiko Mineiro 2:3 (0:0)

ZAOSTALI MEČEVI 35. KOLA

Petak

Gremio - Sao Paulo 3:0 (1:0)

23.00: (1,70) Atletiko Paranaense (3,50) Kujaba (5,60)

Subota

23.55: (6,25) Sport Resife (4,00) Flamengo (1,55)



tagovi

BrazilBrazil 1Brazilska Serija AHulkAtletiko Mineiro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara