Slavlje Mađara (© AFP)
Slavlje Mađara (© AFP)

Četiri minuta koja će Budimpešta večno pamtiti: Bomba Soboslaja lansirala Mađare na EURO (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.11.20. | 23:04

Iako je Island vodio do 88. minuta, a Gulači primio smešan gol

Bile su to godine patnje. Pre dve decenije dobili su samo tri utakmice u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope – tri leta ranije Jugoslavija im je spakovala 12 komada u baražu – i baš tad, posle turnira u Belgiji i Holandiji rodio se u Sekešfehervaru Dominik Soboslaj. Sad je taj momak junak Mađarske, jer je u drugom minutu nadoknade odapeo strelu sa više od 25 metara i lansirao severne susede na EURO.

Neko će možda reći nezasluženo, pogotovo ako se pogleda šta je prethodilo odlučujućem pogotku na Pušakš areni u Budimpešti. Islanđani su imali napad, u njemu stvorili dve šanse, ne zna se koja je bila bolja, ali pošto lopta nije htela u gol usledio je protivudar, domaćin panično otklonio opasnost, prvotimac Salcburga dobio priliku da trči kao da je na atletskom stadionu, demonstrirao izuzetnu izdržljivost i kontrolu lopte i prelepim udarcem u malu mrežu poslao ekipu Marka Rosija na završni turnir.

Izabrane vesti

Soboslaj je junak, mada velike zasluge što njegovo prezime ponosno izgovara svaki Mađar idu na adresu Lioka Nega. Rođeni Parižanin je prošao sve mlađe kategorije reprezentacije Francuske, prošle godine je naturalizovan s obzirom da je posle kvalitetnih igara za Videoton procenjeno da može da pomogne zemlji u kojoj zarađuje za život, prošlog meseca debitovao je za A selekciju, da bi protiv Islanda postigao prvenac. I to u kakvom trenutku. Dva minuta pre kraja, kad se činilo da sastav Erika Hamrena drži meč pod kontorlom, usledila je serija greška gostujuće odbrane i karambol u kaznenom prostoru, Nego se stvorio u gol šansi i pretvori je u izjednačenje.

Ujedno poštedi kritika Petera Galačija, jer je golman Lajpciga sve to tog 88. minuta bio apsolutni tragičar baraža. Posle šuta Gilfija Sigurdsona u 11. minutu hvatao je loptu kao da je pegla, ispustio je i otvorio ostrvskoj selekciji put ka vođstvu. Pritom, Sigurdsonov udarac nije bio snažan, ali jeste lukav, pošto je tukao pod prečku. Iako visok 191 centimetara, Gulači je pokušao da je hvata, a ne bokusuje, što se ispostavilo fatalnom odlukom.

Posle toga Mađari su bili za nijansu, možda čak i dve, bolji u polju, ali nisu uspevali da akcije okončaju pogotkom. Sve do lude završnice u kojoj su za četiri minuta okrenuli meč i obezbedili drugi uzastopni plasman na EURO.

Igraće tamo i dvojica Srba. Partizanov krilni napadač Filip Holender je u okršaju sa Islanđanima proveo na terenu 72. minuta, pre nego što je prepustio mesto Nemanji Nikoliću. Gledaćemo ih i narednog leta u akciji. I pomalo navijati za njih.

BARAŽ ZA PLASMAN NA EP – JEDAN MEČ

Četvrtak

Gruzija - Severna Makedonija 0:1 (0:0)

/Pandev 55/

Mađarska - Island 2:1 (0:1)

/Nego 88, Soboslaj 90+2 - Sigurdson 11/

Severna Irska - Slovačka 1:2 (1:1, 0:1)

/Škrinijar ag 88 - Kucka 17, Duriš 110/

Srbija - Škotska 1:1 (1:1, 0:1), penalima 4:5

/Jović 90 - Kristi 52/



tagovi

Fudbalska reprezentacija MađarskeDominik SoboslajGilfi SigurdsonFudbalska reprezentacija IslandaEURO 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara