PAOK i Bešiktaš (©Reuters)
PAOK i Bešiktaš (©Reuters)

Crno-belo usijanje

Vreme čitanja: 2min | uto. 25.08.20. | 09:56

PAOK na Tumbi dočekuje Bešiktaš (20.00) u najzvučnijem meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona

Da se igra pred navijačima, bio bi ovo dvomeč zbog kojeg bi gorele tribine. PAOK i Bešiktaš imaju vatrene armije navijača iza sebe, a kada tome dodamo tradicionalni rivalitet Grka i Turaka, možemo da zamislimo kakav bi ambijent bio u Solunu i Istanbulu. Ipak, zbog korona virusa ništa od toga nećemo videti. Odigraće se na Tumbi, na jedan meč i bez gledalaca.

Oba kluba su prethodne sezone ostala bez titule. PAOK je završio kao drugi, Bešiktaš kao treći, te ih je žreb spojio već na startu kvalifikacija za Ligu šampiona u stazi “nešampiona“. I jedni i drugi imaju velike ambicije da se plasiraju u elitu, no, neko će evropski put morati da nastavi u kvalifikacijama za Ligu Evrope. A i onaj ko ode dalje, trnovit će put morati da pređe. Jer, u naredna dva kola mogući protivnici su Dinamo Kijev, Benfika, AZ Alkmar, Krasnodar, Gent... Prejaka konkurencija za samo dva mesta u grupnoj fazi.

Izabrane vesti

PAOK već godinama bezuspešno pokušava da se dokopa elitnog takmičenja, ali nije bio ni miljenik sreće i često su mu padali najteži mogući rivali. Ni ovoga puta nije dobro prošao s obzirom da je Bešiktaš verovatno najteži mogući protivnik u ovoj fazi takmičenja. Kvalitet je na strani Turaka, ali prednost domaćeg terena će biti adut grčkog predstavnika tako da su šanse za prolaz dalje podjednake.

Teško je pretpostaviti kakav je odnos snaga jer je za oba tima ovo prvi meč u sezoni. Sezonu su završili pre mesec dana i od tada nisu mnogo menjali sastave. Ozbiljna pojačanja skoro da nisu ni dovodili. PAOK je doveo iskusnog Austrijanca Stefana Švaba iz Rapida i mladog Gruzina Nikolasa Ninuu, ali je s druge strane ostao bez kapitena Vieirinje, Brazilca Maurisija i Slovaka Miroslava Stoha, dok je Bešiktaš slabiji nego pre mesec dana jer je zbog finansijske krize morao da pusti veterane Jilmaza, Gonula, Erkina, istekle su pozajmice Elnenija, Boatenga, Diabija...

PAOK i Bešiktaš se često nazivaju i bratskim timovima, zbog istorije grčkog tima koji je potekao od sportskog kluba Hermes osnovanog još 1875. godine u Istanbulu. PAOK je osnovan više od pola decenije kasnije (1926.) od strane stanovnika tadašnjeg Konstantinopolja koji su napustili grad nakon poraza Grka u grčko-turskom ratu. No, neće ekipe večeras tome pridavati ogroman značaj, jer ulog je preveliki. Posebno za istanbulski tim kojem je ulazak u Ligu šampiona, posebno u finansijskom smislu, imperativ. Klub preti da se “udavi“ u dugovima, jer, kako piše turski Hurriyet, minus u kasi Orlova trenutno iznosi 380.000.000 evra.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA - DRUGO KOLO

Utorak

20.00: (2,00) PAOK (3,40) Bešiktaš (3,90)



tagovi

kvalifikaci za LŠLiga šampionaPAOKBešiktaš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara