Crveni alarm u Milanu: Sunovrat nema ko da zaustavi, minus otišao na 146.000.000 evra

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.10.19. | 17:27

Bankrot ponovo kuca na vrata?

Uzbuna, crveni alarm u Milanu! I ne, ne radi se samo o užasnim rezultatima i 13. mestu na tabeli. U pitanju su finansije. Rosoneri iz meseca u mesec stoje sve slabije i slabije, a dugovi se od odlaska Kineza samo gomilaju.

Klub je danas podneo zvaničan izveštaj u kome jasno piše: deficit za sezonu 2018/19 iznosi čak 148.000.000 evra, umesto projektivanih 90.000.000. I sada bi neko mogao da kaže: "Pa kakav je to problem, pojedini engleski klubovi duguju po 500 i 600 miliona evra"?! Da, ali situacija je ovde drastično drugačija. Jer Milan prosto ne posluje zdravo, ne stoji na svojim nogama i nema načina da dugovanja pokrije, za razliku od klubova koji samo zahvaljujući marketingu formiraju astronomske budžete i bez po muke izlaze iz minusa.

Izabrane vesti

Do odlaska Kineza Milan je bio u minusu 20.000.000 evra, sada njegov realan dug iznosi čak 146.000.000 evra! Amerikanci koji su došli očito nisu poslovali domaćinski, kako se to obično kaže. Broj zaposlinih je porastao, plate igrača i osoblja takođe su nerazumljivo uvećane i samo na te dve stavke klub je izgubio 35.000000 evra.

Naravno, ovaj finansijski kolaps prati značajno smanjenje prihoda. Malo kapitalne dobiti, premalo novca od transfera i sponzora. I sve to dolazi kao logična posledica loših rezultata. Milanu je UEFA izašla u susret proletos. Napravljen je kompromis, Rosoneri su odustali od Evrope kako bi sredili knjige i spremno ušli u borbu za Ligu šampiona u novoj sezoni, međutim već posle prvih nekoliko kola jasno je da od toga nema ništa. Biće to, sva je prilika, šesta sezona bez elite, a takav fudbalski konglomerat bez Uefinih miliona prosto ne može da se izdržava.

Matematika je jasna: Nedavna istraživanja fudbalske opservatorije CIES pokazala su da je trenutni sastav Milana 14. najskuplji u Evropi. Rosoneri su samo prošlog leta potrošili 90.000.000 evra na dovođenje šestorice igrača (Teo Ernandez, Rade Krunić, Rafael Leao, Ismael Benaser, Leo Duarte i Ante Rebić), pre toga, u januaru, još 70.000.000 (za Lukasa Paketu i Kšištofa Pjonteka), tako da vrednost kompletnog tima iznosi 408.000.000 evra. Neki od pomenutih igrača bili su izuzetno traženi na pijaci, samim tim Milan je morao da im omogući plate koje nisu bile u skladu sa trenutnom finansijskom situacijom. I stvar je očito izmakla kontroli.

Jer klub koji nekoliko godina ne može da sravni knjige i osigura prođu kod Uefinih kontrolora za fer-plej ne bi smeo sebi da dozvoli tolika ulaganja bez realnog pokrića i projektovanih prihoda u rubrici "zagarantovano"...

Do sada se uglavnom nagađalo, ocene su bile manje-više paušalne. Sada se može reći da je izvesno - Milanu će trebati mnogo godina da se vrati među najbolje evropske klubove.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara