Aleks Tešeira u prodoru (©FP)
Aleks Tešeira u prodoru (©FP)

Čudo u Kini: Guangdžou pao s trona, Đangsu sada vlada

Vreme čitanja: 2min | čet. 12.11.20. | 14:55

Kanavarov tim izgubio finale

Pravo čudo na Dalekom istoku. Guangdžou Evergrande, „večiti“ šampion Kine više nije šampion! Prebogati klub, sa najskupljim timom u ligi, sa Fabiom Kanavarom na klupi, pao je s trona.

U drugoj utakmici finala državnog prvenstva Đangsu Suning je napravio iznenađenje i sa 2:1 je pobedio Guangdžou. Kako je u prvom meču bilo 0:0, titula prvaka je prvi put od 2004. godine, otkako se računa vreme u Superligi Kine, ide u ruke Đangsua.

Izabrane vesti

Malo ko je mogao da očekuje da će se završiti vladavina Guangdžoa. U poslednjih devet godina, ovaj klub je osam puta bio šampion. Pre dve sezone mu je Šangaj SIPG ispred nosa odneo trofej i smatralo se da je ta lekcija naučena i da se neće ponoviti u skorije vreme, ali...

Prvenstvo koje se prvi put igralo u drugačijoj formi, sa dve grupe, pa na ispadanje u plej-ofu, izgleda da je bilo dobitni recept za Đangsu. Dva kluba su u tom ligaškom delu takmičenja bila u istoj grupi, Guangdžou je završio kao prvi, a Đangsu kao drugi. Bilo je 1:1 u međusobnim duelima, oba tima su slavila kod kuće sa 2:1.

Prvi meč finala plej-ofa odigran je bez golova, a ovaj današnji je u velikoj meri odredio He Čao, vezista Evergrandea, koji je u 43. minutu dobio crveni karton zbog povlačenja s leđa u gol šansi. Možda je to bio i penal, faul je bio na samoj liniji šesnaesterca, ali Ederu nije smetalo. Italijanski napadač je iz slobodnog udarca u poslednjem minutu poluvremena lansirao Đangsu do vođstva – 1:0.

Samo što je drugo poluvreme počelo, razlika je povećana na dva gola. U glavnoj ulozi Aleks Tešeira, poslao je „kiflu“ sa ivice šesnaesterca pored trojice protivničkih igrača koji su ga mirno gledali i pustili da šutne.

Pola sata pre kraja Vei Šihao je vratio Guangdžou u igru golom za 2:1, ali dalje od toga Kanavarov tim nije mogao. Na drugoj strani, rumunski trener Kozmin Olariju podigao je još jedan šampionski pehar. Bio je prvak sa Steauom, bio prvak sa Al Hilalom, Al Ainom, Al Ahlijem i sada sa Đangsuom.

Novi fudbalski poredak od danas u Kini...

KINA 1 – FINALE PLEJ-OFA (REVANŠ UTAKMICA – NEUTRALNI TEREN)

Četvrtak

Guangdžou Evergrande – Đangsu 1:2 (0:1)

/Šihao 61 – Eder 45, Tešeira 48/

 


tagovi

KinaGuangdžou EvergrandeĐangsu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara