Čudo zvano Džejms Tavernije i dva gola do istorije (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 29.02.24. | 01:38

Kapiten Rendžersa sve bliže statusu najvećeg golgetera svih vremena u ostrvskom fudbalu kada govorimo o defanzivcima...

Kapiten Rendžersa Džejms Tavernije (32) napravio je još jedan korak ka istoriji. Sada ga još samo gola dva dele od statusa najefikasnijeg defanzivca u istoriji britanskog fudbala.

Iskusni bek Policajaca postigao je lep pogodak sinoć u ligaškom susretu protiv Kilmarnoka (2:1), čime su gosti najavili preokret. Vodio je domaćin sa 1:0 od 11 minuta pogotkom sa bele tačke, Tavernije poravnao u 55, a Tomas Lorens pogodio za konačnih 1:2 u 59. minutu.

Izabrane vesti

Rendžeri su tako došli i do 11 pobede iz isto toliko utakmica u 2024. godini, što ih je održalo na prvom mestu u šampionatu, međutim u prvi plan iskočio je upravo ovaj podatak vezan za Tavernijea. Iskusni defanzivac postigao je ukupno 121. gol za slavni klub, a 129. u čitavoj igračkoj karijeri, što će reći da je prišao na samo pogodak zaostatka u odnosu na Grejema Aleksandera, trenutno najboljeg strelca među defanzivcima Ostrvu.

Sadašnji trener Bredforda takođe je igrao kao bek (ponekad i kao zadnji vezni), a golova se nadavao igrajući za Skantorp, Luton, Preston i Barnli. Bio je specijalista za penale. U celoj karijeri izveo ih je 85 i pogodio 77.

Tavernije ima još dve i po godine ugovora sa Rendžersom i nema sumnje da će prestići još neke defanzivce koji su trenutno ispred njega po golgeterskom učinku. Aleksander če 'pasti' verovatno tokom narednog meseca, a onda će 32-godišnjem Englezu na meti biti Serhio Ramos sa 138 komada.

Koliko je pošteno da se na ovoj listi nađe Loran Blan veliko je pitanje, jer tokom dobrog dela karijere Francuz je igrao kao klasičan centarfor, ali to je sada manje važno. Blan je mrežu tresao u 153. navrata, pa su ispred njega samo nekadašnja zvezda i kapiten Real Madrida Fernando Jero (163), čuveni Argentinac Danijel Pasarela (175), odnosno kao lider Holanđanin Ronald Kuman (253).

Iza Džejmsa Tavernijea poodavno su ostali Stiv Brus sa 114 pogodaka, Paul Brajtner i Roberto Karlos sa po 113.

Kada govorimo o asistencijama vođi Rendžersa nema ravnog među svim ovim velikim imenima. On je do sada, verovali ili ne, saigračima gol namestio u 135 navrata?!

Samo ove sezone, Džejms Tavernije mrežu je tresao 20 puta i pripremio 10 golova.

Jasno da je u pitanju najbolji učinak nekog beka u elitnim evropskim ligama. A ima da se igra još tri meseca...


tagovi

Džejms TavernijeRendžers

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara