Marko Gobeljić i Slavoljub Srnić (MN Press)
Marko Gobeljić i Slavoljub Srnić (MN Press)

Da ste Milojević koga biste izabrali: Gobeljića ili Srnića?

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.09.22. | 09:19

I pred meč u Trabzonu ključno je sada već hronično pitanje desnog beka, ili desnog spoljneg

Da je sada rano proleće, pa čak i kasno leto 2019. godine stručni štab Crvene zvezde – ma ko kog bio u njemu – mirno bi spavao. Kao i milionska armija navijača Crvene zvezde.

Bio je to zlatan period u karijeri Marka Gobeljića. Započet vrlo dobrom izvedbom na Emirejtsu kada je na „kontra strani“ bio više nego uspešan u dvobojima sa Džekom Vilširom. Nastavio je Gobeljić taj trend i u premijernom nastupu u Ligi šampiona, probušivši u bliži ugao Điđija Bufona, a završio pakovanjem Fišera nekada velike nada Ajaksa, a u tom trenutku prvotimca Kopenhagena. Da je, igrom fudbalske sudbine, tada Marko Gobeljić otišao iz Crvene zvezde, verovatno bi do današnjeg dana njegovi kvaliteti bili glorifikovani. Kao kada s u pitanju njegovi „saborci“ iz primarne selekcije Vladana Milojevića, Vujadin Savić i Filip Stojković.

Izabrane vesti

Međutim, utisak o dobrom, a jeftinom pojačanju, dovedenom iz kruševačkog Napretka, povukao se posle pljuska Gobeljićevih direktnih grešaka u mečevima sa obrisom istorijskih. Spoznao je svakako iskusni Kraljevčanin da je poslednji utisak – posebno u Crvenoj zvezdi – ubedljivo najjači. Kada se govori o njegovom rolerkosteru u crveno-belom dresu svi će prvo pomisliti na seriju kikseva na San Siru, nekontrolisan šut iz 67. minuta kada je mogao da timu Dejana Stankovića donese pobedu jednaku onoj protiv Liverpula. Potom i na napravljeni penal, te crveni karton posle bespotrebnog faula nad Rebićem na polovini igrališta. Pa kada sve te kikseve pomnožite sa penalom u Bragi, kao proizvod se dobije veliko nepoverenje kada su u pitanju trenutne mogućnosti Marka Gobeljića.

A deluje da će momak koji je od 2017. godine deo Crvene zvezde biti rešenje za desnu poziciju i na gostovanju Trabzonu. Neko bi rekao kao iznuđeno rešenje, s obzirom da na kraju prošle takmičarske godine nije delovalo da će i dalje obitavati na Marakani. Dobio je ugovor tek posle neuspešnih pregovora sa Milanom Gajićem da bi počeo da obitava kao ozbiljna opcija kada su svi od Kristijana Pičinija digli ruke. Računajući i samog Italijana. Moraće verovatno Miloš Milojević da uradi eskpresnu rehabilitaciju lika i dela Marka Gobeljića, i resetuje ga na 2018. godinu, odnosno mandat Vladana Milojevića. Mada je i posle toga Gobeljić imao neke vrlo pristojne partije, poput one u Pireju protiv Olimpijakosa.

Imao je Gobeljić, kao i mnogi stanovnici svlačionici podno severne tribine Marakane, odnos pun uspona i padova sa bivšim trenerom Dejanom Stankovićem. Na početku mu je Mister verovao, ali je njihova relacija bila prilično problematična posle meča u Bragi i igranja rukom Marka Gobeljića. Oni koji su bili u neposrednoj blizi Zvezdine klupe na zapadu Portugalije mogli su da čuju vrlo neprijatan dijalog. Dovoljan za kasnije posledice, kada je Gobeljić sa jednom nogom bio van Marakane. Ali sada Miloš Milojević nema mnogo izbora.

Kao njegov protivkandidat za jedan od najvažnijih mečeva ovog proleća figurira Gobeljićev brat po malerima i kiksevima u velikim utakmicama Slavoljub Srnić. I on se prethodnih meseci vozio u čudnoj skalameriji, koja ga je katapultirala u nebesa, pa potom spuštala u blatu sopstvenih propusta. Sve što je dobro radio u večitim derbijima, Slavoljub Srnić je gazio napravljenim penalima. Skupio ih je tri: u Glazgovu i na Marakani protiv Haife i Monaka. Uz sve to postoji esnecijalan problem: Slavoljub Srnić nije bek.

Mada je kao krilni fudbaler znao da glumi duplog stražara protivničkih krila i tako u dobroj meri pomogne Milanu Rodiću ili Filipu Stojkoviću. Kod Vladana Milojevića je bio krilo sa jasnim defanzivnim zadacima, kod Dejana Stankovića iznuđeni zadnji vezni sposoban da pokupi veliki broj drugih lopti. Ali nikada nije bio klasičan bek, ili spoljni u formaciji sa trojicom štopera. Sve do pojave Miloša Milojevića koji mu je tu ulogu namenio u prošlonedeljnoj tragediji Crvene zvezde i rođenog Šapčanina. Bilo je nekih komentara posle utakmice da mladi stručnjak mora da istraje na Slavoljubu Srniću, ali njegovo pojavljivanje na obalama Crnog mora predstavljalo bi suviše veliki rizik. Jer, Srnić nije mašina, niti je operisan od emocija, da sve što mu se desilo prošlog četvrtka na Marakani svari na sledećem doručku. Sigurno ga i dalje prate demoni skrivljenih penala, zvižduci sa zapada, podrška Delija na treningu, suze i natpisi.

Međutim, izbor Miloša Milojevića između Gobeljića i Srnića, predstavlja sistemsku grešku prilikom selektiranja ovog tima Crvene zvezde. Suviše su olako shvatila najodgovornija lica u Ljutice Bogdana da jedna od najzahtevnijih pozicija u savremenom fudbalu može da se krpi. Desni bek ili se stvara ili se kupuje uz milionsko obeštećenje (pre ovo drugo). Ovako u vrlo nezavidnu situaciju prvo je doveden Dejan Stanković, sada Miloš Milojević mada posao trenera jeste da oživi nekog od momaka na krivom putu. Možda upravo Marka Gobeljića.

Ali da je to lak posao - nije. Iskreno pitanje: Da ste na Milojevićevom mestu koga biste stavili da igra protiv Trabzona Gobeljića ili Srnića?


tagovi

Marko GobeljićSlavoljub Srnić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara