Deluje ludo: Šerif Endijaje u istoriji srpskog fudbala

Vreme čitanja: 2min | ned. 21.04.24. | 11:32

Nije to pošlo za rukom ni Dijari, Kleu, Boaćiju i Ugo Vijeri

Kada pogledamo kompletan tehničko-taktički prikaz možda Šerif Endijaje partijom u derbiju nije ubedio zvezdašku javnost da treba da bude prvi i osnovni izbor tokom letnjih kvalifikacija. Bilo je i na poslednjem meču protiv Partizana mnogo tehničkih grešaka u igri snažnog Senegalca, saplitanja, očajnih pasova levom nogom.

Ali je bivši član Adane Demir uz sve navedeno pokazao da u ovako koncipiranom timu i igri Vladana Milojevića može da bude od koristi. Koristi u obilatoj meri Zvezdin šef stručnog štaba jaka Šerifova leđa i njegovu dobru osobinu da ne pripada ešalonu stranaca zaslepljenih sopstvenom statistikom.

Izabrane vesti

Za Šerifa Endijaja se može reći da je pravi timski igrač, sa mnogo oscilacija u Zvezdinom dresu, ali i redovnim golovima u večitom derbiju. Deluje čudno, možda čak i ludo, ali pogotkom u 173. večitom derbiju Šerif Endijaje je postao prvi igrač u istoriji samostalne Srbije koji je na tri uzastopna derbija postizao golove.

Seriju je otvorio u decembarskom okršaju u Humskoj, kada ga je Barak Bahar uveo da ugasi požar. Tada je iz neposredne blizine, karakterističnim utrčavanjem, iskoristio centaršut Bukarija i desnom nogom pogodio cilj. U martovskom okršaju je glavom zatresao mrežu crno-belih za konačnih 2:2, da bi i u poslednjem ogledu sa crno-belima postigao jedan od najlepših golova od kada nosi dres Crvene zvezde. Bocnuo je loptu pored Miloša Krunića i doneo crveno-belima izjednačenje.

Takva serija golova u derbijima ostala je i napadačima takve klase kao što su Lamin Dijara, Kleo, Ričmond Boaći i Hugo Vijeira. Najbliži Šerifovom ostavarenju bio je Dijara, svojevremeno specijalista za mečeve protiv Crvene zvezde.

On je čak pet puta pogađao mrežu večitog rivala, od toga je dao dva gola u Kupu. Što se tiče prvenstva, Senegalac ima učinak kao Šerif Endijaje. Tri gola. Ali je posle prvenca u 133. večitom derbiju, preskočio jedan susret sa crveno-belima, i pogađao u 135. i 136. večitom derbiju.

Ričmond Boaći je takođe tri puta bio strelac protiv Partizana, ali je on pogađao na svakoj drugoj utakmici.

Porugalac Ugo Vijeira se svojevremeno nametnuo kao specijalita za Partizan. Svima u sećanju je derbi iz septembra 2015. godine, kada je sa dva gola bio čovek odluke u Ljutice Bogdana. Pogodio je mređu Partizana potom u februaru 2016. godine, za konačni trijumf. A onda stao.

Jedan od najboljih napadača u novijoj istoriji Partizana Brazilac Kleo postigao je jedan gol u večitom derbiju. Onaj antologijski iz oktobra 2009.godine.


tagovi

Šerif Endiaje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara