Derbi Asturije: Igrači ne treba da se motivišu, već da se smire, ali Uroševa krv ponovo bi mogla da proključa

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.06.20. | 11:59

Premijerno učešće srpskog stratega u lokalnom derbiju i vera Hihonove publike u golgetersko raspoloženje bivšeg napadača Partizana u finišu sezone

Možda nije među najpoznatijima na planeti, ali derbi Asturije između Sporting Hihona i Ovijeda ima ogroman značaj za Kneževinu i lokalno stanovništvo. Uvek sa sobom nosi velku draž, bez obzira na to u kakvoj situaciji se nalaze dva kluba. Nažalost, ovoga puta na tribinama neće biti onih zbog kojih sve prethodno pomenuto ima toliku važnost.

Priliku da uživaju i budu direktni učesnici ovog istorijskog okršaja imaće Miroslav Đukić i Uroš Đurđević. Oni ne bi smeli da budu previše impresionirani današnjom utakmicom, s obzirom da dobro znaju šta znači derbi. Posebno onaj srpski, posle kojeg su svaka druga tenzija, očekivanja i napetost, gotovo neuporedivi.

Izabrane vesti

Ipak, za Miroslava Đukića ovo će biti premijerni derbi Asturije u profesionalnoj karijeri.

"Želimo da uklonimo ovu uznemirenost i budemo što je moguće smireniji. Nije nam potrebna posebna motivacija, igrači često doću previše euforični i opterećeni. Treba normalizovati situaciju i smiriti igrače", jasan je Miroslav Đukić u uvertiri ovog meča.

Ovo će biti 108. zvanični, a ukupno 152. međusobni meč dva tima. Ovaj večerašnji (21.45) na Molinonu biće uskraćen za prisustvo publike, čiji je uticaj u ovakvim utakmicama nemoguće nadomestiti. Ovijedo ima više pobeda u međusobnim mečevima. Ako se gledaju samo zvanični okršaji, Ovijedo je slavio na 45 zvaničnih mečeva, a Hihon na 34, a kada se u obzir uzmu svi orkšaji Ovijedo ih ima 64, a Hihon 49. Ovaj meč Sporting dočekuje na 10. mestu, dok je Ovijedo u zoni ispadanja. Domaćin želi da se uključi u bitku za plej-of, dok gosti razmišljaju isključivo o opstanku.

"Bio sam učesnik derbija Partizan - Crvena zvezda, Deportivo - Selta i Valensija protiv Levantea ili Viljarala. To su igre pune emocija. Moramo mirno da igramo, jer rezultat obično odlučuju sitni detalji. Borićemo se za pobedu jer još nismo postigli ništa. Imamo više bodova od njih, ali to nam ne daje nikakav mir. Oni žele da izađu iz opasne zone, tako da se svi zajedno nadamo pobedi", rekao je Đukić.

Da se igra pred punim tribinama Hihon bi bio izraziti favorit, dok je u ovakvim okolnostima prednost domaćeg terena praktično obezvređena.

"Idemo u punom gasu. Publika je veoma važna i ne može biti zamenjena. Pravila su takva. Pre nekoliko dana to je bila naša prednost u La Korunji, a sada će u takvoj situaciji biti Ovijedo. Svi derbiji su puni emocija i poteškoća. Svaka lopta i svaki trenutak su jedinstveni. Bez publike na tribinama sve se to gubi i ovo postaje običan meč".

Ipak, po gradu se oseća tenzija, pa je Đukić mogao da oseti koliko je ova utakmica važna za stanovništvo Asturije.

"Šetate gradom i ljudi to traže pobedu od vas, vidite kakav mu oni daju značaj. Pobeda protiv velikog rivala uvek ima dvostruku vrednost. Bilo bi nam dobro za neredne utakmice da pobedimo. Mislim da će ekipa učniti sve od sebe da pobedi. Ali tim koji se bori za "goli život" uvek je opasan i nikad ga ne treba potceniti", dodao je Đukić.

ĐURĐEVIĆ PRVI PUT BIO STARTER OD 31. JANUARA I KUPIO STARTNO MESTO U DERBIJU

Srpski napadač Uroš Đurđević morao je da se izbori sa svoje minute od dolaska u Sporting Hihon, ali mu nimalo nije lako. Bez obzira na to što se radi o klubu iz druge lige, pritisak u Hihonu je praktično jednak onim u najvećim španskim klubovima, pa je stoga i publika vrlo stroga u ocenjivanju.

Bivši napadač Partizana nije bio starter u Segundi od 31. januara ove godine, ali je dobio priliku u prošlonedeljnom meču sa Alkorkonom i maksimalno je iskoristio, postigavši gol u 20. minutu utakmice. Izvesno je da će Đukić svog sunarodnika ponovo staviti od starta meča i pokušati da iskoristi njegovo samopouzdanje u ovom trenutku.

Jedan od osnovnih problema Hihona u ovoj sezoni je upravo loša efikasnost, koja je bez sumnje osnovni razlog zbog kojeg ovaj tim nije u samom vrhu tabele. Ipak, veruje se da bi to moglo da se promeni u samom finišu sezone, upravo zahvaljujući Đurđeviću. Srpski napadač je ove sezone zabeležio čak 30 nastupa u Segundi i postigao šest golova. Onaj protiv Alkorkona mu je bio prvi još od 15. decembra prošle godine kada je postigao dva gola u okršaju sa Lugo.

SPORTING HIHON - OVIJEDO (21.45)

Stadion: Molinon (bez prisustva gledalaca)

Sudija: Horhe Vaskez (Sevilja)

HIHON: Marinjo, Medina, Molinero, Babin, Kordero, Salvador, Dijaz, Murilo, Garsija, Karmona, Đurđević.

OVIJEDO: Lunin, Lukas, Ernandez, Aribas, Kristijan, Sangali, Luismi, Tehera, Barcenas, Borha, Ortunjo.



tagovi

Miroslav ĐukićUroš ĐurđevićOvijedo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara