Detalj sa meča Loznice i OFK Žarkova (©YouTube)
Detalj sa meča Loznice i OFK Žarkova (©YouTube)

„Dogovor“ Loznice i Žarkova da izgube vodi oba kluba u plej-of

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.04.22. | 10:22

Komplikovana situacija u Prvoj ligi Srbije. Da bi se Mačva domogla doigravanja za Superligu sedmoplasirani i osmoplasirani tim na tabeli ne smeju da ostanu bodovno izjednačeni. Sva tri tima svoje mečeve 30. kola igraju u nedelju od 16 časova

U Prvoj ligi Srbije uoči poslednjeg kola ove faze takmičenja nije tako neizvesno kao u Superligi, daleko manji broj klubova se i dalje bori za plej-of, ali kalkulacije su ekstremno komplikovane. Mačva još može da se domogne osme pozicije, ali samo ako pobedi novosadsku Mladost i pride joj se poklope rezultati Loznice i OFK Žarkova. Ono što je posebno bizarno, Šapčanima ne odgovara nikako da oba tima izgube.

Šest ekipa je uoči ovog kola sigurno u plej-ofu i potpuno nevažno za dalje kalkulacije Mačve. Nama su zanimljive sedma, osma i deveta pozicija. Sada su Loznica i OFK Žarkovo na deobi sedmog i osmog mesta sa 41 bodom, dok Mačva ima tri poena manje. Ukoliko u ona u Šapcu uspe da savlada Mladost GAT, može da se izjednači sa Loznicom i Žarkovom, ukoliko ta dva tima izgube od Rada i Budućnosti iz Dobanovaca. Samo što to ne odgovara Mačvi.

Izabrane vesti

Prema propozicijama FSS, u slučaju da tri ili više tima imaju isti broj bodova, njihov poredak se formira na osnovu interne tabele, u kojoj se računaju samo rezultati u međusobnim susretima. U tom trouglu Šapčani su najlošiji, zbog toga što su poraženi na oba susreta sa Loznicom, 4:1 kao gosti i 1:0 na svom terenu.

To znači da je suštinski moguć „dogovor“ Žarkova i Loznice da obe ekipe izgube i tako bez muke prođu u plej-of. Samo što, naravno, to ne odgovara nijednom timu, jer su im bodovi neophodni u borbi za četvrto mesto i baraž za Superligu. Posle pobede Železničara nad Inđijom (3:1) u subotu, to mesto im je udaljeno velikih 11 poena, a između njih i Pančevaca se nalaze još i IMT i Radnički iz Sremske Mitrovice.

----------------------------------------

U slučaju da posle preliminarne faze dva ili više klubova imaju isti broj bodova, o zauzetom mestu odlučuju:

Za dva kluba:

• broj dobijenih bodova na utakmicama između ta dva kluba,

• ako je jednak broj bodova – bolja gol razlika između postignutih i primljenih golova na utakmicama između tih klubova,

• ako je i dalje isto stanje - prema obavezujući propisima UEFA, da se golovi dati u gostima računaju „dvostruko,” – bolja gol razlika između postignutih i primljenih golova na utakmicama između tih klubova

Za više od dva kluba:

• broj dobijenih bodova na utakmicama između tih klubova,

• ako je jednak broj bodova – bolja gol razlika između postignutih i primljenih golova na utakmicama između tih klubova,

• ako je i dalje isto stanje – veći broj postignutih golova na utakmicama između tih klubova,

• ako je i dalje isto stanje – bolja gol razlika na svim utakmicama u preliminarnoj fazi,

----------------------------------------

Loznica je svakako sigurna u plej-ofu, čak i da joj se ostvari najcrnji moguć scenario – poraz na Banjici, pobeda Mačve i remi ili trijumf OFK Žarkova. I dalje je Loznica bolja u međusobnim duelima sa Šapčanima, tako da bi opet bili osmi.

Mačvu u plej-of vodi samo jedan konkretan scenario. Pobeda nad Novosađanima bilo kojim rezultatom, poraz Žarkova pred domaćom publikom i to da Rad ne trijumfuje.

----------------------------------------

MEĐUSOBNI ODNOS U „TROUGLU“

OFK Žarkovo – Mačva 1:3

Mačva – OFK Žarkovo 0:2

Loznica – Mačva 4:1

Mačva – Loznica 0:1

OFK Žarkovo – Loznica 1:0

Loznica – OFK Žarkovo 1:0

Interna tabela:

Loznica 3-0-1 6:2 9

OFK Žarkovo 2-0-2 4:4 6

Mačva 1-0-3 4:8 3

----------------------------------------

Ostali timovi ne moraju da razmišljaju o toj podeli plej-of/plej-aut, ali daleko od toga da im nije važno šta će danas da urade. Svi bodovi se prenose, onim timovima iz donje polovine su ekstremno važni u borbi za opstanak jer četiri tima će ispasti iz lige (samo je Kabel siguran putnik u niži rang), dok su od ovih boljih timova praktično svi u borbi za Superligu. Prva dva tima idu direktno u elitni rang, dok će treći i četvrti u baraž sa timovima iz Superlige.

Pomenuti poraz Inđije u subotu dodatno je zamrsio situaciju, jer je sada razlika između Sremaca i četvrtoplasiranog Železničara šest bodova. Mladost bi pobedom u Šapcu mogla da se vrati na prvo mesto posle samo dva meča na drugoj poziciji.

GAT-ovcima samo pobeda odgovara, ne samo da bi pretekli Inđiju, već i da ih Javor ne bi ugrozio na drugom mestu. Ivanjičani imaju lak zadatak danas, protiv Kabela, a samo tri boda zaostaju za Novosađanima.

Interensantan susret će se odigrati i u Beogradu, Grafičar dočekuje IMT. Traktoristima je samopouzdanje na visokom nivou posle pobede nad Mačvom sa 6:1 u prošlom kolu. Oni su na šest bodova minusa u odnosu nad Železničar, uz to što imaju meč manje. Grafičar ima samo jedan trijumf u poslednja četiri kola.

PRVA LIGA SRBIJE – 30. KOLO

Subota

Inđija - Železničar 1:3 (1:1)

/Nedeljković 29 - Gigić 23, 51, Petrović 90/

Nedelja

14.00: (2,30) Grafičar (2,90) IMT (3,35)

16.00: (1,70) OFK Bačka (3,40) Timok (5,00)

16.00: (3,35) Mačva (3,05) Mladost GAT Novi Sad (2,20)

16.00: (1,80) Rad (3,30) Loznica (4,50)

16.00: (2,00) Radnički Sremska Mitrovica (3,20) Zlatibor (3,70)

16.00: (2,20) OFK Žarkovo (3,00) Budućnost Dobanovci (3,45)

18.00: (1,08) Javor (8,50) Kabel (27,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

LoznicaMačva ŠabacPrva liga SrbijeŽarkovo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara