Pantić i Rikardo (© MN Press)
Pantić i Rikardo (© MN Press)

Domaći zadatak Partizana: Ne tražite od Pantića da bude Natho, ali ima jedan parametar po kome je bolji

Vreme čitanja: 5min | čet. 23.02.23. | 10:15

Crno-beli sa promenjenim kreatorom igre dočekuju Šerif u revanšu baraža za plasman u osminu finala Lige konferencije

 

Na svakoj utakmici prolećne faze UEFA takmičenja kod kuće u ovom veku dao je makar po gol, iz Moldavije je doneo prednost (1:0), igraće na kvalitetnijoj podlozi, pred očima publike koja mu je nebrojeno puta dala vetar u leđa, pokazao da se ume da se takmiči i sa jačim ekipama od Šerifa (Keln, Nica), a opet je ostalo Partizanu da uradi, kako to slikovito zna da kaže Gordan Petrić, nekoliko domaćih zadataka.

Izabrane vesti

Jedan od njih tiče se igre bez glavnog ideologa. Prvi put ove sezone sa evropske utakmice će izostati Bibars Natho zbog čega je revanš baraža za plasman u osminu finala Lige konferencije (18.45, TV Arena Premium 1, RTS 1) prilika da crno-beli vide kako izgleda tim bez Izraelca u susretu velikog uloga i može li njegova alternativa u liku Danila Pantića da odradi valjan posao.

Uticaj Natha na terenu je ogroman, njegov izostanak usled povišene temperature izaziva zebnju među Grobarima, jer znaju koliko donosi. Čak i kad nije na maksimalnom broju obrtaja. Pošteno govoreći, 2023. počeo je nešto sporije od uobičajenog, za šta može da postoji opravdanje u lošim terenima u Kruševcu i Kišinjevu, neobjašnjivim pojavama na susretu sa novosadskom Mladosti, čak ni u Subotici nije ponudio najbolju verziju sebe, ali je i dalje – Natho. Fudbaler sa najviše internacionalnih utakmica u sadašnjem Partizanovom kadru (141), na njima strelac 22 i asistent 24 puta, sa iskustvom igranja u Ligi šampiona, crno-belima često značajan (AZ Alkmar, RFS, Sfintul, Astana), pa i jesenas on je taj koji je nameštao golove Fuseniju Dijabate i Svetozaru Markoviću za remi sa Nicom i pobedu u Kelnu.

Koliko su retke utakmice kad Natho ne igra svedoči podatak da je ove sezone propustio samo tri. Čim je došao Gordan Petrić ga nije uvrstio među startere za prvi susret sa Hamrunom, što je kasnije Bibarsu samo raspalilo želju da bude još bolji. Potom je predahnuo između prva dva kola grupne faze Lige konferencije, kad je mesto na terenu na susretu sa lučanskom Mladosti prepustio Patriku Andradeu, a nije ga bilo ni u Sremskoj Mitrovici kad je Parni valjak zaribao na početnoj stanici Kupa Srbije i ispao od Radničkog.

18.45: (2,05) Partizan (3,25) Šerif (3,90) - prvi meč 1:0

Ono što brine ljude u Partizanu je pogled na prethodnu evropsku sezonu kad je Bibars propustio tri meča i nijedan crno-beli nisu dobili. Usled povrede ramena nije igrao u Estoniji (poraz od Flore 0:1) i Beogradu sa Anortozisom kad je na jedvite jade osiguran prolaz (1:1), a kad se na bizaran način povredio dok je davao gol Fajenordu nije putovao na gostovanje u Roterdamu (1:3).

Povoljna okolnost za jedinog preostalog srpskog predstavnika je što ovog četvrtka ne mora da pobedi da bi prošao. Bilo bi lepo, zbog utiska, ambijenta, nacionalnog koeficijenta, samo nije pod obavezno. Može da se plasira i alternativnim putevima, što ostavlja stručnom štabu mogućnost da promoviše stil drugačiji od redovnog.

Imamo opciju da se pojavimo u niskoj ili srednoj zoni ili visoko. Šerif je taj koji mora da igra drugačije“, napomenuo je trener Gordan Petrić.

Njegov adut u novonastalim okolnostima biće Danilo Pantić. Kad je počinjao karijeru upravo je njemu bila namenjena uloga, pa i broj kakav nosi Natho na poleđini dresa – „desetka“. Na mečevima nižeg intenziteta umeo je da pravi razliku, mada je bilo situacija kad je momak iz Rume znao da reši i evropske susrete. Pred kraj trenerskog mandata Miroslava Đukića, a na početku staža Zorana Mirkovića uticao je na izbacivanje litvanskog Trakaija i danskog Nordsjelanda, prošle sezone namestio gol Lazaru Markoviću protiv DAC-a, istom rivalu presudio u Dunajskoj Stredi i teško da je Šerif baš toliko zahtevniji (ako je uopšte) protivnik od pomenutih u datom trenutku.

Jedino što Pantiću nedostaje je – kontinuitet. Ovo će mu biti prva evropska utakmica od duela sa Florom u Humskoj, a otad je prošlo godinu i po dana, u međuvremenu je pretrpeo tešku povredu prednjih ukrštenih ligamenata i dosad skupio tek 246 minuta. Niko od njega ne traži da igra kao Natho, ali protiv „legije stranaca“ i čak desetorice afričkih fudbalera potrebno je da trči i sužava polje delovanja rivalu. Možda će se neko iznenaditi, ali Danilo Pantić u pojedinim statističkim parametrima pruža više od Natha baš na tom trkačkom planu i zato je Partizanu bitno samo da bude svoj. Ionako je više puta pokazao kako zna da čuva loptu, „troši“ vreme, kombinuje sa strancima po bokovima (Fuseni Dijabate i Kvinsi Menig), pa i da gurne loptu probuđenom Rikardu Gomešu.

Jedna takva kombinacija za 90 minuta možda bude dovoljna Partizanu za još jednu osminu finala.

ISPIT I ZA SANIČANINA

Nije Danilo Pantić jedini fudbaler crno-belih koji će se posle duge pauze pojaviti na evropskoj sceni. U istom košu je i Siniša Saničanin.

Snažni defanzivac je uglavnom bio rezerva u grupnoj fazi, počeo je jedino duel u Češkoj na premijeri takmičenja, ušao u završnih nekoliko minuta da sačuva rezultat protiv Slovackog u drugoj utakmici, a ostale odlgedao s klupe.

Sad će umesto kažnjenog Igora Vujačića dobiti šansu od starta, uz napomenu da nije igrao protiv Napretka, prvi duel sa Šerifom i gostovanje u Subotici propustio je zbog prehlade, a u meču sa novosadskom Mladosti se, poput celog tima, nije proslavio.

------------------------------------------------------------------------------

BARAŽ ZA PLASMAN U OSMINU FINALA LIGE KONFERENCIJE

PARTIZAN – ŠERIF, 18.45 (TV Arena Premium 1, RTS 1), prva utakmica 1:0

Beograd

Stadion Partizana

Sudija: Andreas Ekberg (Švedska)

Projektovani sastavi

Partizan (4-2-3-1): Popović – Filipović, Marković, Saničanin, Urošević – Belić, Fejsa – Dijabate, Pantić, Menig – Rikardo.

Šerif (4-3-3): Koval – Zuhouri, Garanaga, Kiki, Kpozo – Diop, Badalo, Kjabu – Moumounu, Tapsoba, Atiemven.

LIGA KONFERENCIJE – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

18.45: (1,95) Anderleht (3,60) Ludogorec (4,20) - prvi meč 0:1

18.45: (4,30) Kluž (3,40) Lacio (2,00) - prvi meč 0:1

18.45: (2,30) Dnjepar 1 (3,30) AEK Larnaka (3,45) - prvi meč 0:1

18.45: (2,05) Partizan (3,25) Šerif (3,90) - prvi meč 1:0

21.00: (2,45) Bazel (3,40) Trabzon (3,10) - prvi meč 0:1

21.00: (1,80) Fjorentina (3,70) Braga (5,00) - prvi meč 4:0

21.00: (2,05) Gent (3,50) Karabag Agdam (3,90) - prvi meč 0:1

21.00: (2,55) Leh (3,35) Bode/Glimt (3,00) - prvi meč 0:0

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Danilo PantićBibars NathoLiga konferencijeFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara