O šampionu na Fajnal foru? (©Reuters)
O šampionu na Fajnal foru? (©Reuters)

Dosadni Bajern pokazao koliko je veliki: Fajnal for za šampiona Bundeslige?

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.02.22. | 15:45

Ozbiljna debata oko reforme nemačkog prvenstva

Devet uzastopnih titula za Bajern, uz prosečnu razliku od 14 bodova u odnosu na najbliže rivale. I sva je prilika da će i deseta sleteti u Minhen. Ponos nemačkog fudbala je postao problem time što je Bundesligi oduzeo najveći deo rezultatske neizvesnosti. Nova šefica Dojče fuzbal lige (DFL) Donata Hopfen, prva žena na toj funkciji, otvoreno je rekla ono što mnogi misle. “Naravno, liga bi bila atraktivnija kada bi imali veću konkurenciju na vrhu“.

A Nemci ko Nemci, nisu narod koji samo priča. Naprotiv...

Izabrane vesti

Za mene, nema svetih krava. Ako bi nam plej-of pomogao hajde onda da razgovaramo o plej-ofu“, nastavila je Donata Hopfen i pokrenula pravu debatu oko budućnosti Bundeslige.

Pominjao se čak i belgijski sistem – oproban i u Srbiji – sa trećim delom sezone u kome bi najbolji igrali sa najboljima za titulu i Evropu, dok bi se oni slabiji borili među sobom za opstanak. Da li uz podelu bodova ili ne, nije ni toliko važno sad, jer Nemci su po svemu sudeći blliži opciji da igraju – Fajnal for.

Jedna varijanta je da se u “nedelji fudbala“, kako bi se zvao turnir, dve polufinalne i ta jedna finalna utakmica mogle da se igraju ili na neutralnom terenu ili bi tim koji je bio bolje plasiran u regularnom delu sezone imao prednost domaćeg terena. Tabela posle regularnih 34 kola svakako bi odlučivala o tome ko će u Evropu.

Izmena verovatno neće biti pre sezone 2025/2026, jer bi tako radikalne promene zahtevale i dogovore sa svim medijskim partnerima. Takođe, trebalo bi prvo odlučiti i kako bi se delio prihod od te četiri dodatne utakmice.

Jasno je samo da ovako ne ide. Bajern se pretplatio na titule. U poslednjoj deceniji samo jednom, u sezoni 2018/2019, prvenstvo je bilo zaista neizvesno. Bajern je bio dva boda ispred Borusije. Trenutno je na plus devet i s obzirom na sve što smo videli samo je pitanje kada će da se opet samoproglasiti za kralja nemačkog fudbala.

Trebalo bi dakle da je Bajern protiv plej-ofa, jer bi baš u Minhenu najviše mogli da izgube? Trebalo bi, ali je Bajern toliko veliki baš zato što koliko god da je nemilosrdan na terenu ili kada u kancelarijama otima suparnicima najbolje igrače, zna da ipak ne živi sam na ovom svetu. Pa kao što je svojevremeno finansijski pomogao Borusiju Dortmund da izađe iz dugova, tako i sada izvršni direktor Bajerna Oliver Kan ne da brani Bajernov aristokratski položaj, već ga nudi na stolu.

Mislim da je uzbudljivo da razmišljamo o novim modelima Bundeslige, pa i o tom plej-ofu. Novi format takmičenja čeka nas i u Ligi šampiona od 2024. godine i imamo velike nade u vezi s tim“, otvoreno će Kan uz napomenu.

Polufinala i finale Bundeslige bi izazvala emociju navijača tako da mi ova ideja ima smisla. Mi u Bajernu smo uvek otvoreni za nove ideje“.

Problem je kod drugih klubova, iako bi oni mogli najviše da se okoriste. Ali prema saznanjima Kikera većina ih je protiv. Među njima i Rudi Feler iz Bajer Leverkuzena, Ajntrahtov Markus Kroše, Unionov Dirk Cingler. Za njih se zna.

Borusijin Hans Joahim Vacke je izjavio da “suštinski nije protiv zabrane razmišljanja“.

Pitanje je naravno i kako bi javnost reagovala. U anketi na sajtu Kikera protiv plej-ofa se izjasnilo 62 odsto navijača. A njihovo se mišljenje bar u Nemačkoj i te kako poštuje.


tagovi

Oliver Kan

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara